Ομπάμα – τελικός κυπέλλου Βελγίου: Χ

Ομπάμα – τελικός κυπέλλου Βελγίου: Χ

Διαβάστε ένα άρθρο για το πώς αντιμετώπισαν οι Βέλγοι την επίσκεψη Ομπάμα στις Βρυξέλλες

Η αλήθεια είναι ότι από μόνη της η επίσκεψη του Μπάρακ Ομπάμα στις Βρυξέλλες ήταν ένα σημαντικό γεγονός.Όπως επίσης το γεγονός το ότι βρέθηκα από κοντά για να την καλύψω δημοσιογραφικά, αυτή τη φορά ήταν μια μοναδική εμπειρία.

Κυρίως για έναν λόγο.

Αυτή τη φορά έκανα πολλές συγκρίσεις στο μυαλό μου για το πως αντιδράσαμε εμείς, όταν για π.χ ερχόταν στην Αθήνα ο Μπιλ Κλίντον, με τα δεκάδες συλλαλητήρια, τις αφίσες και τα “go home” και το πως έζησαν αυτή την επίσκεψη οι Βέλγοι πολίτες.

Σε ένα πράγμα είδα σίγουρα ότι έχουμε πολλά κοινά σημεία.

Ότι δεν θέλουμε να μας χαλάνε την ησυχία.

Η βελγική πρωτεύουσα ήταν μια “απαγορευμένη” πόλη, κάτι αναμενόμενο άλλωστε.

Και εμείς φωνάξαμε επί Κλίντον, άντε να φύγει να κυκλοφορήσουμε στους δρόμους

Το ίδιο φώναζαν και οι Βρυξελλιώτες…

Αλλά το έκαναν χωρίς συλλαλητήρια και πλακάτ στους δρόμους.

Δεν τους πείραξε και πολύ – από ότι είδα – ότι δεν μπόρεσαν να πάρουν τα αυτοκίνητα τους.

Μάλλον είδα την πόλη να γεμίζει ξαφνικά με …ποδήλατα!

Είδα όμως και μια μεγάλη διαφορά κουλτούρας και νοοτροπίας λαού.

Πέρα από το σύνθημα στα χείλη των Βέλγων “δώστε μας την πόλη μας πίσω”, είδα να γίνεται θέμα συζήτησης και μάλιστα κυρίαρχο, το κόστος της επίσκεψης του αμερικανού προέδρου στην πόλη τους.

Και δεν μιλάω για τα περίπου 10 εκ. Ευρώ που δαπάνησε ο Ομπάμα για να κάνει το υπερατλαντικό του ταξίδι, όσο για το ένα εκ. Ευρώ που κόστισε στους Βέλγους φορολογουμένους το κόστος των δρακόντειων μέτρων ασφαλείας.

Έγινε θέμα συζήτησης στα κανάλια, γράφτηκαν άρθρα σε εφημερίδες και όταν όλοι ζητούσαν μια επίσημη απάντηση από την πολιτεία, η απάντηση που πήραν ήταν κυριολεκτικά αποστομωτική!

“το κόστος ασφαλείας δεν ξεπερνά το 1 εκατ. ευρώ, τόσο περίπου είναι και το κόστος για την ασφάλεια των τελικών κυπέλλου του βελγικού ποδοσφαίρου…” τους είπαν, πετώντας κυριολεκτικά την μπάλα στην εξέδρα!

* O Γιάννης Πιτταράς  είναι δημοσιογράφος. Έχει δουλέψει στο “ΚΑΝΑΛΙ 29”, το “ALTER”, το “STAR”, το “NEW CHANNEL”, την “ΒΡΑΔΥΝΗ”, το “ΚΑΡΦΙ” και σήμερα  καλύπτει το πολιτικό ρεπορτάζ για την τηλεόραση του “ALPHA”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα