Παστίλιες για τον πόνο του συστήματος υγείας

Παστίλιες για τον πόνο του συστήματος υγείας
ΑΘΗΝΑ-Ο πρόεδρος της Κ.Ο.του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, επικεφαλής αντιπροσωπείας του κόμματος, πραγματοποίησε επίσκεψη στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία».(EUROKINISSI-ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ) Eurokinissi

Διαβάστε ένα άρθρο για το πρόχειρο συμμάζεμα στο χώρο της Υγείας και την σύσταση Εναίου Φορέα ασφάλισης των εργαζομένων. Ποια είναι τελικά η δική μας ευθύνη;

Καλές οι περικοπές και το συμμάζεμα στον χώρο της υγείας, καλή η ύπαρξη ενός ενιαίου φορέα, αλλά φαίνεται πως τα πάντα κρίνονται στις λεπτομέρειες.

Και επειδή μιλάμε για την Ελλάδα, επιτυχία θα είναι όταν θα πάψει ο εκάστοτε υπουργός να σηκώνει το τηλέφωνο και να ψάχνει κρεβάτι σε νοσοκομείο για κάποιον γνωστό του ή ο βουλευτής της περιφέρειας να τάζει σε ψηφοφόρους – ασθενείς μια γρήγορη εισαγωγή για εξετάσεις.

Τα παραδείγματα δυστυχώς πολλά

Ακόμα και αυτά, είναι κυρίως υπουργών που γυρνούσαν από νησί σε νησί και έταζαν από ένα μικρό, έστω νοσοκομείο – πάγιο αίτημα των ντόπιων – οι οποίοι έβρισκαν τον χώρο, σήκωναν το κτίριο και όταν έφτανε η στιγμή της στελέχωσης του, ο υπουργός τούς άφηνε στα κρύα του λουτρού, λέγοντας τους τη μόνιμη επωδός “δεν έχω κονδύλια…”!!!

Μερίδιο ευθύνης έχουμε φυσικά και εμείς, αλλά τι να πει κάνεις στον πατέρα που βλέπει το παιδί του σε κάποιο απομακρυσμένο νησί να χρειάζεται άμεση μεταφορά σε νοσοκομείο της Αθήνας να πέφτει πάνω στην γραφειοκρατία του συστήματος και να γυρίζει γη και ουρανό για να μην ζήσει τα χειρότερα.

Τα περιστατικά ουκ ολίγα, με γιατρούς, ασθενείς και συγγενείς να ζουν το θέατρο του παραλόγου, όταν ο χρόνος είναι εναντίον τους.

Και εδώ φυσικά δεν είναι θέμα ούτε του υπουργού, ούτε του τοπικού βουλευτή, αλλά θέμα αξιοπρέπειας του ανθρώπου και σεβασμού στην ανθρώπινη ζωή.

Πως αλλιώς μπορεί κάποιος να περιγράψει τη στιγμή που ο 8χρονος στη Νάξο παλεύει με το χρόνο από ένα σοβαρό χτύπημα στο κεφάλι, να μεταφερθεί άμεσα στην Αθήνα και οι γονείς του χτυπάνε το “κεφάλι” τους αφού ο μόνος τρόπος άμεσης διακομιδής είναι το ελικόπτερο του ΕΚΑΒ.

Μέχρι εδώ καλά

Ωστόσο, το δαιδαλώδες σύστημα λειτουργεί με τους δικούς του όρους!

Όταν ο τοπικός γιατρός του νησιού σηκώσει το τηλέφωνο και ζητήσει από το ΕΚΑΒ να σηκώσει εδώ και τώρα το ελικόπτερο για το βαρύ περιστατικό, ακούει από την άλλη άκρη της γραμμής να του ζητάνε να βρει ο ίδιος από τη …Νάξο νοσοκομείο στην Αθήνα, δωμάτιο νοσηλείας και θεράποντα ιατρό!!!

Όλα αυτά πρέπει να τα κάνει ο μοναδικός γιατρός που εκείνη τη στιγμή είναι πάνω από τον 8χρονο και με το ένα χέρι θα πρέπει να του δίνει τις πρώτες βοήθειες και με το άλλο να μιλάει στα τηλέφωνα, αναζητώντας αυτό που το ίδιο το σύστημα θα έπρεπε να παρέχει σχεδόν αυτόματα.

Και αν όλα πάνε καλά και σταθεί τυχερός – ο γιατρός, όχι το παιδί – θα πρέπει να δώσει λύση και σε κάτι ακόμα.

Θα πρέπει να αναζητήσει και οδηγό το ένα και μοναδικό ασθενοφόρο που έχει στη διάθεσή του για να μεταφερθεί το μικρο παιδί από το κέντρο υγείας στο αεροδρόμιο, αφού το “σύστημα” φρόντισε να θέσει σε διαθεσιμότητα ή κινητικότητα τους λιγοστούς οδηγούς ασθενοφόρων αφήνοντας τη μονάδα χωρίς διασωστικά μέτρα.

Υ.Γ.

Ο 8χρονος σώθηκε από θαύμα, παίζοντας κυριολεκτικά με τον χρόνο.

Το ελικόπτερο του ΕΚΑΒ σηκώθηκε για το νησί, αφού προηγουμένως ο γιατρός είχε βρει νοσοκομείο, δωμάτιο και χειρουργό.

Μέχρι τη επόμενη φορά που η αλυσίδα το συστήματος μπορεί να μην λειτουργήσει σωστά…

* O Γιάννης Πιτταράς  είναι δημοσιογράφος. Έχει δουλέψει στο “ΚΑΝΑΛΙ 29”, το “ALTER”, το “STAR”, το “NEW CHANNEL”, την “ΒΡΑΔΥΝΗ”, το “ΚΑΡΦΙ” και σήμερα  καλύπτει το πολιτικό ρεπορτάζ για την τηλεόραση του “ALPHA”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα