Ραπανάκια Βρυξελλών οι αποκρατικοποιήσεις

Ραπανάκια Βρυξελλών οι αποκρατικοποιήσεις

Ο Γιάννης Πιτταράς γράφει για την περίπτωση των αποκρατικοποιήσεων

Ο Φεβρουάριος είναι κατεξοχήν ο μήνας συγκομιδής για την αγκινάρα, το αβοκάντο, τα αντίδια, το κουνουπίδι και τα …λαχανάκια Βρυξελλών!

Ειδικά τα τελευταία, οι βορειοευρωπαιοι τα προτιμούν λόγω εντοπιότητας.

Ευτυχώς – για τη ώρα τουλάχιστον – ανάμεσα στις άλλες απαιτήσεις τους δεν είναι και η υποχρέωση να τα βάλουμε και εμείς στο καθημερινό μας τραπέζι! Αντιθέτως, έχουν εφεύρει άλλους τρόπους για να το καταφέρουν αυτό.

Η περίπτωση των αποκρατικοποιήσεων είναι μια κλασική περίπτωση που σου βάζουν ως κύριο μενού σε κάθε διαπραγμάτευση την επίτευξη εσόδων μέσω των αποκρατικοποιήσεων – κοινώς “τρέξτε τις αποκρατικοποιήσεις” – και όταν φτάνεις να κλείσεις μια συμφωνία, σου παίρνουν το γλυκό από το στόμα…

Μόλις χθες, οι δανειστές μας, ανακοίνωσαν έρευνα εως βάθος για την επικείμενη εξαγορά της ΔΕΣΦΑ  από τους Αζέρους.

Τι ψάχνουν;

Αν η προτεινόμενη εξαγορά είναι …συμβατή με τους κανόνες της ΕΕ, αν και προτρέχουν να διατυπώσουν επιφυλάξεις πως η συγκεκριμένη πράξη μπορεί να μειώσει τον ανταγωνισμό στην παροχή φυσικού αερίου στην Ελλάδα και να παρεμποδίζονται οι ανταγωνιστές της SOCAR να δραστηριοποιούνται στη χώρα μας.

Οι ίδιοι πιέζουν για αποκρατικοποιήσεις, αλλά είναι οι ίδιοι που βάζουν προσχώματα.

Τι φοβούνται πραγματικά; Φυσικά την ενεργειακή “απόβαση” στην Ευρώπη των ανατολικών.

Μόνο που η στάση τους θυμίζει θέατρο του παραλόγου.

Γιατι τη ίδια στιγμή η Κομισιόν στην έκθεση της για την Ελλάδα καταγράφει καθυστερήσεις στην πώληση ακινήτων, αρα και μειωμένα έσοδα κατα 2 δις ευρώ, ενώ τα προβλεπόμενα έσοδα από την ΔΕΣΦΑ αγγίζουν τα 187 εκατ. Ευρώ!

Το καλύτερο όμως η Κομισιόν το κράτησε για το τέλος. Η εκκίνηση της “εις βάθος έρευνας” δεν προεξοφλεί το αποτέλεσμά της!Η Επιτροπή έχει 90 εργάσιμες ημέρες για να λάβει απόφαση, δηλαδή ως τις 23 Μαρτίου 2015…

Χαλάλι!

Τουλάχιστον τότε θα έχει βγει στην αγορά η πρώτη σοδειά με τα …ραπανάκια Βρυξελλών!

* O Γιάννης Πιτταράς  είναι δημοσιογράφος. Έχει δουλέψει στο “ΚΑΝΑΛΙ 29”, το “ALTER”, το “STAR”, το “NEW CHANNEL”, την “ΒΡΑΔΥΝΗ”, το “ΚΑΡΦΙ” και σήμερα  καλύπτει το πολιτικό ρεπορτάζ για την τηλεόραση του “ALPHA”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα