“Ροσίσκαγια Γκαζιέτα”: Η Ρωσική Λίστα του Σίντλερ

default image

Η ρωσική "αρκούδα" βρυχάται, αλλά και το ελληνικό δαιμόνιο καλά κρατεί...

Το 1939 ο Όσκαρ Σίντλερ, ένας Γερμανός επιχειρηματίας από τη Μοραβία, φτάνει στην Κρακοβία με την ελπίδα να κάνει περιουσία από τον πόλεμο.

Δωροδοκεί την Βέρμαχτ και τους αξιωματικούς των Ες Ες και έτσι αγοράζει ένα εργοστάσιο για την παραγωγή εφοδίων του στρατού.

Πλαστογραφεί έγγραφα ώστε να τους σώσει από μεταφορά σε στρατόπεδα συγκέντρωσης αλλά και από το θάνατο.

Μένει στην ιστορία όταν συντάσσει μια λίστα με τους εργάτες που δεν θα μεταφερθούν στο Άουσβιτς, την περίφημη “Λίστα του Σίντλερ”.

Και αν 75 χρόνια πριν ο Γερμανός επιχειρηματίας από τη Μοραβία έσωζε με την κίνηση του κάποιες ανθρώπινες ψυχές, σήμερα, μια νέα λίστα, ρωσική αυτή τη φόρα, έρχεται να βάλει εμπάργκο στις εισαγωγές από χώρες της ΕΕ – συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας – πλήττοντας χιλιάδες παραγωγούς.

Η λίστα απαγόρευσης εισαγωγών δημοσιεύθηκε στην “Ροσίσκαγια Γκαζιέτα”, το ρωσικό φύλλο της κυβερνήσεως και με νομό του κράτους απαγορεύεται η εισαγωγή για κρέας και αλλαντικά, θαλασσινά, λαχανικά, φρούτα, γαλακτοκομικά και συνοδεύεται από τους κωδικούς εισαγωγής τους…

Οι Έλληνες παραγωγοί που βλέπουν τα προϊόντα τους να σαπίζουν στις αποθήκες και τις ρωσικές παραγγελίες να παγώνουν, ευελπιστούν έστω και τη ύστατη στιγμή να βρεθεί ένας “Ρώσος Σίντλερ” που με περίσσευμα αλληλεγγύης στους ομόθρησκους Έλληνες παραγωγούς θα φτιάξει μια νέα λίστα σωτηρίας, που θα “σώσει” τα προϊόντα τους και θα επιτρέψει – έστω και από το παράθυρο – την απρόσκοπτη συνέχιση των παραγγελιών από την Ελλάδα.

Σε αντίθετη περίπτωση, οι απώλειες για τη χώρα μας από το ρωσικό εμπάργκο θα αγγίξουν τα 240 εκ. ευρώ, από τις ακυρώσεις μεταφοράς στην Ρωσική αγορά ελληνικών νωπών οπωροκηπευτικών, έστω και αν για την ώρα, στη σχετική λίστα δεν συμπεριλαμβάνονται τα αλκοολούχα ποτά, το κρασί και το ελαιόλαδο.

Η ρωσική “αρκούδα” βρυχάται, αλλά και το ελληνικό δαιμόνιο καλά κρατεί…

Μέχρι να βρεθεί ο “σύντροφος” Σίντλερ, κάποιοι Έλληνες παραγωγοί σπεύδουν να στείλουν τα προϊόντα τους στη γειτονική Βουλγαρία και από εκεί, με Βουλγάρικο πλέον διαβατήριο να αποσταλούν στην Ρωσική αγορά…

* O Γιάννης Πιτταράς  είναι δημοσιογράφος. Έχει δουλέψει στο “ΚΑΝΑΛΙ 29”, το “ALTER”, το “STAR”, το “NEW CHANNEL”, την “ΒΡΑΔΥΝΗ”, το “ΚΑΡΦΙ” και σήμερα  καλύπτει το πολιτικό ρεπορτάζ για την τηλεόραση του “ALPHA”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα