Το …φεστιβάλ των Καννών

Το …φεστιβάλ των Καννών

Ο Γιάννης Πιτταράς γράφει για τις Κάννες και την ταινία, που σκηνοθέτησε ο Γιώργος Παπανδρέου και την οποία δεν είδε ποτέ το ελληνικό κοινό

Οι Κάννες είναι πόλη στη νότια Γαλλία. Έχει πληθυσμό περίπου 70.000 κατοίκων κι ανήκει στη μητροπολιτική περιοχή της Νίκαιας, η οποία έχει συνολικό πληθυσμό περίπου 900.000 κατοίκων.

Οι Κάννες βρίσκονται στην Κυανή Ακτή, κοντά στις παράκτιες Άλπεις. Η πόλη είναι γνωστή για τις ωραίες αμμώδεις παραλίες της, οι οποίες κατά κύριο λόγο είναι ανοιχτές στο κοινό, αλλά και για το ετήσιο κινηματογραφικό φεστιβάλ.

Την εποχή του Μεσαίωνα, οι Κάννες ανήκαν ως φέουδο στο Μοναστήρι του Λερέν.

Μέχρι τις αρχές του 19ου αιώνα, οι Κάννες ήταν ένα μικρό χωριό αγροτών και ψαράδων, όπου η μεγαλύτερη πληθυσμιακή πυκνότητα παρατηρούνταν γύρω από το λόφο Le Suquet. Από το 1830 και μετά, μέλη της αριστοκρατίας της Γαλλίας και άλλων χωρών έχτιζαν στην περιοχή εξοχικές κατοικίες, με αποτέλεσμα να μετατραπούν οι Κάννες σε δημοφιλές θέρετρο.

Με την ανάπτυξη των παράλιων περιοχών, ενθαρρύνθηκαν οι επιχειρηματικές πρωτοβουλίες και το 1899 κατασκευάστηκε γραμμή τραμ, ενώ προηγουμένως, το 1863 είχε ανοίξει ο Σιδηροδρομικός Σταθμός των Καννών.

Η πόλη των Καννών είναι ιδιαίτερα γνωστή για το ετήσιο Φεστιβάλ Κινηματογράφου, το οποίο διεξάγεται κατά τον μήνα Μάιο.

Από τον Νοέμβριο του 2011 – εκεί που άλλοτε περπατούσε και σαγήνευε τα πλήθη η Μπριζίτ Μπαρντο – περπάτησαν στο κόκκινο χαλί οι G20 οι ηγέτες των πιο ισχυρών χωρών του κόσμου.

Ανάμεσα τους – έστω και σε έκτακτη συμμετοχή – και ο τότε Έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, μαζί με τον Ευάγγελο Βενιζέλο.

Από τότε η πόλη απέκτησε μια άλλη αίγλη.

Για πρώτη φορα εκει που όλοι περίμεναν να ακούσουν την περίφημη φράση “and the oscar go to…” ακούστηκε η λέξη “referendum”, δημοψήφισμα!

Ως άλλα μέλη κριτικής επιτροπής Σαρκοζύ, Μέρκελ, ακόμα και ο Ομπάμα παρακολούθησαν σε πρώτη προβολή την ταινία με σκηνοθέτη και παραγωγό τον Γιώργο Παπανδρέου, μένοντας κυριολεκτικά με το στόμα ανοιχτό.

Όταν έπεσαν οι τίτλοι τέλους, οι κριτικές ήταν απογοητευτικές.

Αν και οι περισσότεροι βρήκαν άκρως ευρηματικό τον τίτλο της ταινίας “referendum” έδειξαν να μην πείθονται ουτε απο τις υποκριτικές ικανότητες των πρωταγωνιστών, ούτε από το σενάριο.

Μόνο ο σκηνοθέτης και παραγωγός της ταινίας βγαίνοντας από την επιβλητική αίθουσα εκεί στις Κάννες επέμεινε μέχρι τέλους ότι το έργο που είχε ανεβάσει ήταν μια άκρως επιτυχημένη προσπάθεια.

Παίρνοντας το αεροπλάνο της επιστροφής στο αεροδρόμιο δεν τον περίμεναν ούτε πλήθος δημοσιογράφων, ούτε φωτογράφοι και τηλεοπτικά συνεργεία, όπως γίνεται σε αντίστοιχες περιπτώσεις ελληνικών επιτυχιών πχ Eurovision!

Αποτέλεσμα;

Η ταινία δεν προβλήθηκε ποτέ στην Ελλάδα, δεν ανέβηκε ποτέ στις κινηματογραφικές αίθουσες των Αθηνών, δεν μάθαμε ποτέ ποσά εισιτήρια θα έκοβε, ούτε καν αν θα είχε εισπρακτική επιτυχία…

* O Γιάννης Πιτταράς  είναι δημοσιογράφος. Έχει δουλέψει στο “ΚΑΝΑΛΙ 29”, το “ALTER”, το “STAR”, το “NEW CHANNEL”, την “ΒΡΑΔΥΝΗ”, το “ΚΑΡΦΙ” και σήμερα  καλύπτει το πολιτικό ρεπορτάζ για την τηλεόραση του “ALPHA”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα