Έγκλημα διαρκείας εναντίον της χώρας

Έγκλημα διαρκείας εναντίον της χώρας
Αυθαίρετο σε παραλία της Πελοποννήσου (φωτό αρχείου) Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Η σημερινή κυβέρνηση δεν συνεχίζει απλώς τις ολέθριες επιλογές του παρελθόντος για το περιβάλλον, αλλά τις… βελτιώνει που έλεγε (για τα λάθη) ο… εγγράματος Σημίτης.

Έτυχε να γεννηθούμε σε προνομιακό “οικόπεδο”. Γεωμορφικές ιδιαιτερότητες εξαιρετικές (βουνά με πράσινο που ακουμπάει στη θάλασσα), ποτάμια, λίμνες, πεδιάδες καρπερές, νησιά-στολίδια κι ένας αρχαίος κόσμος αεί παρών σχεδόν σε κάθε γωνιά της χώρας.

Δυστυχώς αποδειχθήκαμε ολετήρες εμείς οι προνομιούχοι. Απόγονοι των ευκλεών, όπως καυχόμεθα οι περισσότεροι, καταφέραμε να μετατρέψουμε την Ελλάδα σε αποκρουστικό αυθαίρετο, γεμάτο σκουπίδια και ασυνάρτητες, άσχημες πόλεις.

Ανατριχιαστική συμπεριφορά από λογής κυβερνώντες. Συμπεριφορά που ξεπερνά το όριο της ύβρεως και η οποία – φεύ!-συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Ιδού συγκεκριμένα παραδείγματα πρόσφατης εσοδείας, έργο νομοθετικό της κυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη:

1) Σε νομοσχέδιο που ψηφίζεται σήμερα (29.6.22) ορίζεται ότι δεν απαιτείται προέγκριση για την ανέγερση κτίσματος. Αυτό σημαίνει ότι χτίζεις όπου και όπως θέλεις, με ευθύνη του επιβλέποντος μηχανικού.

Όσο για τον αναγκαίο έλεγχο που πιστοποιεί και αποτρέπει παρανομίες και παραβάσεις; Αυτός θα γίνεται δειγματοπληπτικά! Εκπληκτική σύλληψη! Που εγγυάται νέες στρατιές αυθαιρέτων και περαιτέρω επιβάρυνση του περιβάλλοντος.

2) Τον Νοέμβριο του 2020, ο τότε και νύν υφυπουργός Περιβάλλοντος, Νίκος Ταγαράς, διαβεβαίωνε ότι αρχίζουν οι κατεδαφίσεις αυθαιρέτων. Προέτρεπε, δε, τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις να αρχίσουν το γκρέμισμα, αξιοποιώντας και τα σχετικά κεφάλαια που τους έχουν δοθεί για τον σκοπό αυτό.

Όμως τρείς μήνες μετά (αρχές Μαρτίου 2021) κατατέθηκε Τροπολογία από το ίδιο υπουργείο, η οποία σάλπιζε την αναστολή των κατεδαφίσεων! Με άλλοθι τον… κορονοϊό! Ιλαρό το επιχείρημα, αλλά ποιός να φωνάξει;

Κάτι είπαν διαμαρτυρόμενοι οι άνθρωποι των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων (για το Λασήθι στην Κρήτη και τη Νικήτη στην Χαλκιδική), αλλά ποιος να τους ακούσει; Ο πρωθυπουργός που δήθεν μάχεται τον λαϊκισμό ή μήπως η υπνώττουσα αντιπολίτευση;

Η κεφαλή της οποίας, ο ΣΥΡΙΖΑ, περί άλλα τυρβάζει βαδίζοντας γενικώς στις λαϊκίστικες αντιπολιτευτικές λεωφόρους που είχε διανύσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως αρχηγός της ΝΔ και επίδοξος πρωθυπουργός.

Και είναι κρίμα, γιατί ως κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ κάτι επιχείρησε να κάνει σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία (κάποιες κατεδαφίσεις κόντρα ακόμη και σε δικαστικές αποφάσεις). Όμως η δέσμευση του τότε πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ότι η κυβέρνηση θα ακολουθήσει τον δρόμο του Αντώνη Τρίτση έμεινε εν πολλοίς στα χαρτιά. Ή μάλλον την πήρε και την σήκωσε ο βοριάς του πολιτικού κόστους…

3) Επίσης θα ψηφιστεί σήμερα ρύθμιση σύμφωνα με την οποία δίνεται άδεια για ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας/Ανεμογεννήτριες κλπ) ακόμη και σε Αρχαιολογικούς Χώρους!

Συγκεκριμένα, σε Τροπολογία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που φέρει τις υπογραφές επτά υπουργών, μεθ΄ων της κυρίας Μενδώνη, αναφέρονται τα εξής:

“Το παρόν εφαρμόζεται και επί ακινήτων της παρ. 1, τα οποία αποτελούν αρχαιολογικούς χώρους, αρχαιολογικές ζώνες προστασίας, ιστορικούς τόπους, τόπους πλησίον μνημείων και εν γένει σε ακίνητα περιοχών που εμπίπτουν στον ν. 4858/2021″, δηλαδή τον αρχαιολογικό νόμο (από την “Εφ.Συν” το παράθεμα).

Ένα αναγκαίο εμβόλιμο εδώ: ασφαλώς και οφείλει η χώρα να ευνοεί την περαιτέρω ανάπτυξη των ΑΠΕ, αντιμετωπίζοντας με επιχειρήματα λογής ενάντιους στις Ανεμογεννήτριες (υπερβολικοί στις θέσεις και στις αντιδράσεις τους ορισμένοι εξ αυτών). Όμως η “περαιτέρω ανάπτυξη” χωρίς όρους και αυστηρές προϋποθέσεις είναι συνώνυμη της καταστροφικής αυθαιρεσίας.

Στην πολλά υποσχόμενη δεκαετία του ΄80, ο αείμνηστος Αντώνης Τρίτσης είχε επιχειρήσει να βάλει τάξη στο πολεοδομικό χάος. Μεταξύ άλλων διαβεβαίωνε ότι αρχίζει κατεδάφιση αυθαιρέτων. Πηχυαίοι επιδοκιμαστικοί τίτλοι κι ένα ανακουφιστικό “επιτέλους” από πολλές πλευρές.

Όμως λογάριαζε χωρίς τον ξενοδόχο ο ριζοτόμος και οραματιστής υπουργός. Επιχειρήθηκαν κάνα-δυό κατεδαφίσεις, αλλά κόσμος άρχισε να πέφτει μπροστά στις μπουλντόζες, οι δήμαρχοι κιότεψαν, η αντιπολίτευση ούρλιαζε, κι αυτό ήταν.

Η κυβέρνηση του μεγάλου αντιφατικού, του Ανδρέα Παπανδρέου, υπαναχώρησε. Και έκτοτε, όλες οι κυβερνήσεις συνέχισαν το ψηφοθηρικό παιχνίδι με τα αυθαίρετα. Με… υποδειγματική συνέπεια.

Γενικά, η συμπεριφορά των κυβερνώντων υπήρξε διαχρονικώς απαράδεκτη. Αντιπαροχή χωρίς όρους και όριο, τσιμέντο και αλουμίνιο ακόμη και στο πρόσωπο της Ακρόπολης επι Καραμανλικής Δεξιάς, όργιο αυθαιρεσίας επι χούντας, ολοκλήρωση της καταστροφής μεταπολιτευτικά.

Κάποιες απόπειρες να αντιμετωπιστεί το χάος και το άγος, όντως υπήρξαν. Με κάποια θετικά αποτελέσματα (πιλοτές και υπόγεια για γκαράζ στις πολυκατοικίες, συμμόρφωση του αθηναϊκού κέντρου κ.α.). Από τον Αντώνη Τρίτση, τον Στέφανο Μάνο, τον Κώστα Λαλιώτη (Κτηματολόγιο) και τον Γιώργο Σουφλιά, αλλά οι περισσότερες απο αυτές τις προσπάθειες είτε έμειναν στη μέση είτε υπήρξαν προβληματικές εν τη γενέσει τους (π.χ. το Ρυθμιστικό Σχέδιο του Μάνου για την Αθήνα).

Όσο για το προνομιακό οικόπεδο που μας έλαχε; Και διηγώντας τα να κλαίς. Και να οργίζεσαι…

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα