Είναι ανόητοι οι Ίβηρες και πανηγυρίζουν;

Είναι ανόητοι οι Ίβηρες και πανηγυρίζουν;
AP

Η Ισπανία και η Πορτογαλία πήγαν στο Συμβούλιο Κορυφής αποφασισμένες να απαιτήσουν να μην συνδέεται η τιμή του Φυσικού Αερίου με την ηλεκτρική ενέργεια, ώστε να μειώσουν τις τιμές. Το πέτυχαν. Αλλά η ελληνική κυβέρνηση, που δεν έπραξε το ίδιο, θεωρεί ότι η αποσύνδεση θα επιβαρύνει τον  Προϋπολογισμό τους…

Γιατί πανηγυρίζουν οι Ιβηρες μετά την πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής για τα ενεργειακά; Πέτυχαν κάτι που θα μπορούσε να είχε επιδιώξει και η χώρα μας, αλλά δεν το έπραξε;

Και, βέβαια, γιατί η Σύνοδος άφησε τις τελικές αποφάσεις για τον Μάιο, την ώρα που η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει απογειώσει τις τιμές της ενέργειας με οδυνηρές επιπτώσεις στις ευρωπαϊκές χώρες και δή στις φτωχότερες όπως η Ελλάδα;

Τελική απόφαση δεν ελήφθη καθώς υπάρχει ασυμφωνία στους κόλπους της ΕΕ για ορισμένες κρίσιμες ρυθμίσεις(π.χ. όριο ανώτατης τιμής στο φυσικό αέριο). Συγκεκριμένα, η Γερμανία και η Ολλανδία δεν συμφωνούν να τεθεί πλαφόν, παρά το γεγονός ότι ο Μακρόν δήλωσε ότι κάτι πρέπει να γίνει προς την κατεύθυνση αυτή, ενώ υπάρχει παρόμοια πρόταση από τον Μητσοτάκη.

Σε φιάσκο επι της ουσίας εξελίχτηκε η Σύνοδος Κορυφής. Και  προκρίθηκε να αναζητηθεί συμβιβαστική λύση τον Μάιο μέσω νέας ολοκληρωμένης πρότασης που θα υποβάλει η Κομισιόν. Αλλά μέχρι τότε;

Αυτό είπαν οι Ιβηρες: Τι θα γίνει μέχρι τότε; Και ζήτησαν να εξαιρεθούν «εδώ και τώρα» από την σύνδεση της τιμής του φυσικού αερίου με την ηλεκτρική ενέργεια. Το πέτυχαν! Και πανηγυρίζουν. Ας τους ακούσουμε:

. Πέδρο Σάντσεθ, πρωθυπουργός της Ισπανίας: «Μπορούμε τώρα να μειώσουμε και με τη βούλα της ΕΕ τις τιμές του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος στην Ισπανία».

. Αντόνιο Κόστα, πρωθυπουργός της Πορτογαλίας: «Θα θεσπίσουμε πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, ώστε η αύξησή της να μην έχει αντίκτυπο στην τιμή του ρεύματος. Σε αυτή την Ιβηρική πρόκληση νικήσαμε μαζί».

Προτού δούμε την εσωτερική διάσταση του ζητήματος (αντιμαχία Κυβέρνησης-ΣΥΡΙΖΑ/ΚΙΝΑΛ), ας ακούσουμε πως αιτιολόγησε η Ούρσουλα φόν ντερ Λάιεν την παροχή εξαίρεσης στους Ιβηρες. Συγκεκριμένα είπε ότι αυτό ήταν εφικτό επειδή οι δύο χώρες έχουν σχετικά υψηλό μερίδιο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο ενεργειακό τους μείγμα και πολύ λίγες διασυνδέσεις με άλλα μέρη του δικτύου της Ενωσης. Και πρόσθεσε:

“Συμφωνήσαμε για μια ειδική μεταχείριση που είναι δυνατή για την Ιβηρική χερσόνησο, έτσι ώστε η Ιβηρική χερσόνησος να μπορεί να αντιμετωπίσει αυτήν την πολύ συγκεκριμένη κατάσταση στην οποία βρίσκεται και να διαχειριστεί τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος”.

Κυβερνητική αμηχανία

Τι απάντησε η ελληνική κυβέρνηση όταν ο ΣΥΡΙΖΑ επικαλέστηκε την επιτυχία των Ιβήρων και εγκάλεσε την κυβέρνηση όχι απλώς για αδράνεια αλλά για ταύτιση με τα μεγάλα ενεργειακά συμφέροντα;

 Και, ειδικότερα, τι απαντά στην επισήμανση του ΚΙΝΑΛ, ότι θα μπορούσε και η Ελλάδα να προβάλει το επιχείρημα της Ισπανίας και της Πορτογαλίας για λίγες συνδέσεις της χώρας μας με άλλα μέρη του δικτύου της Ενωσης; Ιδού η ελάχιστα πειστική απάντηση του αρμόδιου υπουργείου και του κυβερνητικού εκπροσώπου:

«Πολλές από τις προτάσεις που περιλαμβάνουν τρόπους για την αποσύνδεση των ορυκτών καυσίμων από τον προσδιορισμό των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας, ιδίως σε περιοχές περιορισμένης διασύνδεσης με την κοινή ηλεκτρική αγορά, όπως η Ιβηρική Χερσόνησος, μεταφέρουν μεγαλύτερο οικονομικό βάρος στους κρατικούς προϋπολογισμούς και άρα στους φορολογούμενους που είναι και οι καταναλωτές ενέργειας».

Είπαν κι άλλα οι κυβερνητικοί παράγοντες. Υπενθύμισαν την δημιουργία του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ), το οποίο στηρίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις που χειμάζονται απο τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης, και ανέφεραν τις προτάσεις του πρωθυπουργού προς την Ενωση(μεταξύ άλλων για την επιβολή πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου).

 Ομως για την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος δεν είπαν τίποτε, σε αντίθεση με τις κυβερνήσεις της Ισπανίας και της Πορτογαλίας που κινητοποιήθηκαν, απείλησαν με βέτο και απέσπασαν την εξαίρεση.

Οπερ έδει δείξαι…

ΥΓ: Η χώρα μας θα μπορούσε να έχει πολύ υψηλό μερίδιο Ανανεώσιμων Πηγών στο ενεργειακό μείγμα της (σήμερα βρίσκεται στο 35%). Παρ΄ότι ευνοείται από τις καιρικές συνθήκες(ήλιος/ανεμόεσσα περιοχή) δεν τα έχει καταφέρει. Θα πούμε περισσότερα σε προσεχές σημείωμα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα