Ο Μελανσόν, οι μισθοφόροι και ο Εράλπ…

Ο Μελανσόν, οι μισθοφόροι και ο Εράλπ…
Ζαν Λικ Μελανσόν AP Photo/Jeremias Gonzalez,

Τίποτε δεν συνδέει τον επίδοξο πρωθυπουργό της Γαλλίας, τους μισθοφόρους στην Ουκρανία και τον πρώην πρέσβη της Τουρκίας που αποδομεί τη ρητορική Ερντογάν. Όμως κάποιες "λεπτομέρειες" σε γεγονότα που τους αφορούν, παρουσιάζουν ενδιαφέρον.

Ο Μελανσόν: Ο επόμενος πρωθυπουργός της Γαλλίας; Δεν αποκλείεται. Φρενήρης η πορεία του, κατόρθωμα προσωπικό η εκλογική συνένωση της Αριστεράς, εντυπωσιακές οι θέσεις και οι εξαγγελίες του: υπόσχεται ότι θα δοθεί ένα τεράστιο ποσό (250 δις) για «να ανασάνει ο λαός».

«Τέτοιο πρόγραμμα θα οδηγήσει την Γαλλία σε πτώχευση», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ. Για «Σοβιετικού τύπου οικονομία» προειδοποιούν στελέχη του Μακρόν, ενώ δεν λείπουν οι ισχυρισμοί ότι η Γαλλία «θα γίνει Ελλάδα και θα χρεωκοπήσει».

«Ε, εμείς δεν είμαστε Ελλάδα», απαντάει ο Μελανσόν και επιμένει στις εξαγγελίες του που φτάνουν στο ύψος των 250 δις ευρώ: αύξηση κατώτατου μισθού στα 1500 ευρώ, σύνταξη στα 60, επιδόματα, πάγωμα των αυξήσεων σε είδη πρώτης ανάγκης, δωρεάν Παιδεία, χρηματοδότηση της «πράσινης μετάβασης», ένα εκατομμύριο διορισμοί στο Δημόσιο, φορολόγηση των επιχειρήσεων, φόρος στην μεγάλη περιουσία.

Μετά την επιτυχία του Μελανσόν στις πρόσφατες προεδρικές εκλογές, κάποια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ πανηγύρισαν για τις επιδόσεις του και την προοπτική της Αριστεράς. Μάλλον δεν είχαν λάβει υπόψιν ότι ο αψύς Μελανσόν είχε καταφερθεί με βαρύτατους χαρακτηρισμούς εναντίον του Αλέξη Τσίπρα. Τον εγκάλεσε ότι πρόδωσε τον λόγο του με την υπογραφή του τρίτου Μνημονίου.

Λεπτομέρεια: «Εγω δεν θα γίνω ένας ακόμη Τσίπρας», είχε δηλώσει ο Μελανσόν. Ίσως αυτή να είναι η εξήγηση για την αφωνία του ΣΥΡΙΖΑ εν όψει των εκλογών της Κυριακής, αλλά και η μέχρι στιγμής παντελής απουσία υμνητικών κειμένων για τον Μελανσόν στα μίντια της εν γένει Αριστεράς…

Οι μισθοφόροι: Δύο Βρετανοί που πολεμούσαν στο πλευρό των Ουκρανών, συνελήφθησαν από τις δυνάμεις των Ρωσόφωνων (Ρώσων, δηλαδή) που ελέγχουν το Ντονμπάς και θα οδηγηθούν σε δίκη. Το γεγονός προκάλεσε σάλο και έντονες αντιδράσεις εκ μέρους της Βρετανίας.

Εθελοντές ή μισθοφόροι οι δύο συλληφθέντες; Προ καιρού, ο Γάλλος δημοσιογράφος της Φιγκαρό, Ζόρζ Μπαλμπουρνό, είχε αποκαλύψει ότι στην Ουκρανία δροyν επίλεκτες δυνάμεις της Βρετανίαw (SAS) και των ΗΠΑ (ΔΕΛΤΑ). Επίσης είχε πει ότι τον έλεγχο όσων ξένων ήθελαν να πολεμήσουν στον πλευρό των Ουκρανών, τον είχαν Αμερικανοί στρατιώτες.

Λεπτομέρεια: Τα αμερικάνικα ΜΜΕ και τα ευρωπαϊκά, εν οίς και τα ελληνικά, ουδόλως ασχολήθηκαν με τις αποκαλύψεις του Μπαλμπουρνό. Αντιθέτως, ήταν σχεδόν καθημερινή η αναφορά στους Ρώσους μισθοφόρους της WAGNER που επίσης πολεμούν στην Ουκρανία.

Ο Γιαλίμ Εράλπ: Υπηρέτησε την χώρα του, την Τουρκία, σε νευραλγικά πόστα (πρέσβης στην Ελλάδα, στις ΗΠΑ, στον ΟΗΕ και στο ΝΑΤΟ). Γι΄αυτό οι θέσεις του για τα ελληνικά νησιά, θέσεις που αποδομούν πλήρως την επιθετική ρητορική του Ερντογάν, αποκτούν ιδιαίτερη αξία. Ας ακούσουμε τον εύψυχο, πρώην πρέσβη:

«Το τρίτο θέμα είναι η ένταση με την Ελλάδα. Υπάρχουν πολλοί ισχυρισμοί για την κυριαρχία αυτών των νησιών. Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Τα νησιά βρίσκονται σε απόσταση τριών μιλίων από την Ελλάδα. Και η Τουρκία το έχει αποδεχτεί εδώ και χρόνια. Το να τεθεί αυτό σε αμφισβήτηση τώρα καθιστά την Τουρκία επιτιθέμενο κράτος στη διπλωματία».

«Λέμε, “Δεν μέτρησαν αυτό το νησί στη Λωζάνη, δεν μέτρησαν αυτό το νησί”. Αν θυμάμαι καλά, υπάρχουν πάνω από 2.400 νησιά και βραχονησίδες στη Μεσόγειο. Αποκλείεται η συνθήκη να υπολογίζει όλα αυτά τα νησιά. Δεν έχει φανεί πουθενά. Η Λωζάνη έδωσε τα νησιά έξω από τρία μίλια στην Ελλάδα, είτε μας αρέσει είτε όχι».

Λεπτομέρεια: Αλήθεια, τι θα συνέβαινε στη χώρα μας αν ένας επιφανής πρώην διπλωμάτης διαφωνούσε με τις θέσεις μας για τα νησιά κλπ ή αν έλεγε ότι το δίκιο βρίσκεται στη μέση; Προσοχή: μιλάμε για διπλωμάτη κι όχι για πανεπιστημιακό, αναλυτή, δημοσιογράφο κλπ…

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα