Η Ακροδεξιά, το Κέντρο και ο Μητσοτάκης: Όποιος πατάει σε δύο βάρκες…

Η Ακροδεξιά, το Κέντρο και ο Μητσοτάκης: Όποιος πατάει σε δύο βάρκες…
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης intime

Ο Γιώργος Καρελιάς γράφει για τις συμπληγάδες στις οποίες βρίσκεται ο πρωθυπουργός, τη συμβίωση με τους ακροδεξιούς και την απογοήτευση που πρέπει να νιώθει το Κέντρο και η Κεντροαριστερά της ΝΔ.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατάφερε να οδηγήσει τη ΝΔ στο 40% και στην κυβέρνηση πατώντας σε δύο βάρκες: την Ακροδεξιά και το Κέντρο. Ενσωμάτωσε- για την ακρίβεια συνέχισε την ενσωμάτωση, που είχε αρχίσει επί Σαμαρά- τα «βαρύτερα» ονόματα της Ακροδεξιάς(Βορίδης, Γεωργιάδης, Πλεύρης) και, ταυτόχρονα, έβαλε στην κυβέρνησή του πρόσωπα από την άλλη πλευρά του πολιτικού φάσματος, από το πρώην ΠΑΣΟΚ, με επιφανέστερο τον Μιχάλη Χρυσοχοίδη.

Ο συνδυασμός αποδείχτηκε ιδιαίτερα επωφελής και για έναν επιπρόσθετο λόγο: οικοδομήθηκε όσο η ΝΔ ήταν στην αντιπολίτευση και οι κυβερνήσεις του Αλέξη Τσίπρα έκαναν βαριά πολιτικά λάθη(συγκυβέρνηση με Καμένο κ.α) κι έτσι προέκυψε το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο.

Τώρα, όμως, όλα αυτά δεν ισχύουν ή έχουν μεταβληθεί κατά πολύ. Η ΝΔ συμπλήρωσε δύο χρόνια στην κυβέρνηση, η φθορά έχει αρχίσει και ο κ. Μητσοτάκης βρίσκεται συχνά-πυκνά αντιμέτωπος με την κατάσταση αυτού που πατάει σε δύο βάρκες και κινδυνεύει να πέσει στο νερό.

Το άνοιγμα στο Κέντρο υπέστη σοβαρό πλήγμα με όσα έγιναν στον ανασχηματισμό και, κυρίως, με την εκπαραθύρωση του Χρυσοχοίδη. Η οποία(απ)έδειξε ότι ο πρωθυπουργός δεν διστάζει να θυσιάσει πρόσωπα που του πρόσφεραν κεντρώο λούστρο, για να φτιασιδώσει το δεξιό-ακροδεξιό πρόσωπο του κόμματος και της κυβέρνησής του. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι, μετά τις εξελίξεις αυτές, δέχεται κριτική από πρόσωπα που, κατά τα άλλα, είχαν συνταχθεί μαζί του στο πλαίσιο του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος είναι ένα από αυτά και οι τρεις τελευταίες «φιλικές επιθέσεις» του δεν πέρασαν απαρατήρητες. Στα «αριστερά» του, λοιπόν, ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει πια την ασυλία που είχε, καθώς τόσο ο «επίσημος» πολιτικός χώρος( ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ) όσο και πρόσωπα εκτός αυτού, αλλά με επιρροή, βλέπουν ότι δεν υπάρχει κανένα πολιτικό μέλλον γι’ αυτούς, αφού ο πρωθυπουργός είναι υποχρεωμένος πλέον να «φροντίσει» περισσότερο το κόμμα του.

Ταυτόχρονα, ο κ. Μητσοτάκης νιώθει μια απειλή από την (ακρο)δεξιά πτέρυγα του κόμματός του. Το επεισόδιο με τον Κ. Μπογδάνο είναι η κορυφή του παγόβουνου. Μπορεί ο Μπογδάνος, όπως και ο Κ. Κυρανάκης, να είναι τα «λιμά» της ακροδεξιάς πτέρυγας της ΝΔ, αλλά η πτέρυγα αυτή είναι ισχυρή. Πάντα ήταν, γι’ αυτό και οι εκάστοτε αρχηγοί της φρόντισαν να εκπροσωπείται στην κυβέρνηση και στο κόμμα.

Τα «βαριά χαρτιά» της Ακροδεξιάς, όπως η τριπλέτα του πάλαι ποτέ ΛΑΟΣ Βορίδης, Γεωργιάδης, Πλεύρης, είναι παρόντα. Η υπουργική ιδιότητα τούς κάνει προσεκτικούς, τους επιβάλλει να ζητούν συγγνώμη για παλιές αμαρτίες, αλλά γνωρίζουν σε ποιο εκλογικό κοινό απευθύνονται. Και το κοινό αυτό δεν είναι κάποιοι «κεντρώοι», αλλά πολύ συντηρητικοί ψηφοφόροι, (ακροδεξιοί, «μακεδονομάχοι», ρατσιστές, αντικομμουνιστές), δηλαδή ένα συνονθύλευμα, που το 2019 στο μεγαλύτερο ποσοστό του πήγε στην κάλπη της ΝΔ και την ανέδειξε κυβέρνηση.

Ο κ. Μητσοτάκης βρίσκεται σε συμπληγάδες. Διαγράφει μεν τον Μπογδάνο, αφού του έστρωσε το χαλί ο Νίκος Δένδιας, αλλά δεν μπορεί να «αγγίξει» τους άλλους επιφανείς της ακροδεξιάς πτέρυγας. Σύμφωνα με μια πληροφορία, είχε αποφασίσει να μετακινήσει τον Αδωνι Γεωργιάδη από το υπουργείο Ανάπτυξης, αλλά δεν το αποτόλμησε φοβούμενος(μπορεί να είχε πάρει και «προειδοποίηση») την αντίδρασή του.

Το 2016, νεοεκλεγμένος αρχηγός, ο κ. Μητσοτάκης ισχυριζόταν ότι… «δεν υπάρχει Ακροδεξιά στη ΝΔ». Όχι, δεν έκανε την επιθυμία του πραγματικότητα. Γνώριζε πολύ καλά σε ποιο κόμμα θα ήταν αρχηγός, άλλωστε ένας εκ των επιφανών του χώρου ήταν συνυποψήφιός του. Απλώς τότε έκρυβε την Ακροδεξιά κάτω από το κεντρώο προσωπείο, επειδή έπρεπε να απευθυνθεί και στην άλλη πλευρά, χωρίς την οποία δεν θα μπορούσε να πάρει την αυτοδυναμία. Και το κατάφερε.

Σήμερα ο κ. Μητσοτάκης συμβιώνει υποχρεωτικά με τους ακροδεξιούς και η άλλη πλευρά, του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς, που συντάχθηκε μαζί του, πρέπει να νιώθει μούδιασμα, απογοήτευση, εξαπάτηση, συμπτώματα και συναισθήματα συνήθη στην πολιτική.

Πού θα οδηγήσουν όλα αυτά; Ο κ. Μητσοτάκης κινδυνεύει να πάθει αυτό που συνήθως παθαίνει όποιος πατά σε δύο βάρκες. Και όσοι αισθάνονται εξαπατημένοι, δυστυχώς γι’ αυτούς δεν μπορούν να αναφωνήσουν «ο όφις με ηπάτησε και έφαγον»…

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα