Ο Ερντογάν έχει ξεσαλώσει και οι σύμμαχοί μας προσέχουν κάθε λέξη τους…

Ο Ερντογάν έχει ξεσαλώσει και οι σύμμαχοί μας προσέχουν κάθε λέξη τους…
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν AP

Καλά θα κάνουν πρωθυπουργός και υπουργοί να μην αυτοθαυμάζονται και να μην εναποθέτουν πολλές ελπίδες στους συμμάχους μας. Για να μην ξυπνήσουν απότομα, αν οι γείτονες κάποια στιγμή δεν μείνουν μόνο στα λόγια.

Η μία διέξοδος είναι να πούμε ότι ο Ερντογάν «είναι απομονωμένος», «έχει σκυλιάσει από τις επιτυχίες της Ελλάδας», «έχει εκλογές και κάνει εξαγωγή έντασης». Και να αγνοήσουμε το «Μητσοτάκης γιοκ» και τις παντός είδους απειλές που εκτοξεύει.

Εντάξει, η Ελλάδα αντιμετωπίζει τις προκλήσεις «με αυτοπεποίθηση» και έχει «ισχυρούς συμμάχους», όπως είπε ο πρωθυπουργός. Όμως, το ίδιο λένε και αυτοί οι σύμμαχοι; Κάθε άλλο. Σχεδόν όλοι αποφεύγουν να καταδικάσουν ευθέως τις τουρκικές «χοντράδες» και συμβουλεύουν «να τα βρούμε».

Δεν είχε προλάβει ο Κυριάκος Μητσοτάκης να επιστρέψει από το «θριαμβευτικό» ταξίδι στις ΗΠΑ και τουρκικά αεροπλάνα έφτασαν πάνω από την Αλεξανδρούπολη. Η πρόκληση δεν είναι μόνο προς την Ελλάδα, αλλά και προς τις ΗΠΑ, αφού το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης είναι μια νέα αμερικανική βάση πολλαπλώς χρήσιμη. Πώς αντέδρασαν σ’ αυτήν την πρόκληση; Ως συνήθως. Με επιτήδεια ουδετερότητα και συμβουλές για «συζήτηση». Το ίδιο έκαναν και μετά τις πρωτοφανείς δηλώσεις του Ερντογάν για τον Ελληνα πρωθυπουργό. Ξανά ίσες αποστάσεις και προτροπές.

Και να ήταν μόνο οι Αμερικανοί. Στα χνάρια τους βαδίζουν και οι Ευρωπαίοι, αυτή τη φορά οι Γερμανοί. Οι οποίοι εξισώνουν τον απειλούντα με τον απειλούμενο και τους ζητούν «να τα βρουν».

Τι δείχνουν όλα αυτά; Ότι οι σύμμαχοι, στους οποίους προσβλέπει η Ελλάδα σε περίπτωση που δεχθεί απειλή, δεν τολμούν ούτε το αυτονόητο: να πουν, δηλαδή, ότι η Τουρκία του Ερντογάν έχει ξεφύγει εντελώς απειλώντας γειτονικές χώρες και κάνει ονειρικά σχέδια τύπου Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Το συμπέρασμα, λοιπόν, είναι κάτι παραπάνω από προφανές. Ούτε τα καλά λόγια του Μπάιντεν ούτε τα θερμά χειροκροτήματα του Κογκρέσου προς τον πρωθυπουργό διασφαλίζουν κάτι. Ο κ. Μητσοτάκης θα τα πει και στους Ευρωπαίους στην τρέχουσα σύνοδο κορυφής. Αλλά κι αυτοί, πελαγωμένοι από την ξέφρενη κούρσα των τιμών της ενέργειας, το πολύ-πολύ να κουνήσουν συγκαταβατικά το κεφάλι τους.

Αμερικανοί και Ευρωπαίοι δεν είναι επ’ ουδενί διατεθειμένοι να τραβήξουν το αυτί του Ερντογάν για χάρη της Ελλάδας. Μολονότι ο πρόεδρος της Τουρκίας τούς κάνει τη ζωή δύσκολη(πότε με τους ρωσικούς S-400, πότε με το εμπάργκο στη Ρωσία, που το γράφει στα παλιά του τα παπούτσια, πότε με τις απειλές ότι θα μπλοκάρει την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας κ.α), δεν θα κάνουν τίποτα που να τον πονέσει. Διότι η Τουρκία είναι μεγάλη χώρα και την έχουν ανάγκη, αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα.

Επομένως, καλά θα κάνουν ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί του να μην αυτοθαυμάζονται για τις «επιτυχίες» τους και να μην εναποθέτουν πολλές ελπίδες στους συμμάχους μας. Για να μην ξυπνήσουν απότομα, αν -ο μη γένοιτο- οι γείτονες κάποια στιγμή δεν μείνουν μόνο στα λόγια.

ΥΓ: Πρέπει να σοβαρευτούν στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας. Τη μια ώρα διοχετεύουν σενάρια «υβριδικών απειλών» και «προσπάθειες αποσταθεροποίησης»(στον Εβρο, στα νησιά, στα δάση μας) μέσα το καλοκαίρι και την επομένη τα μαζεύουν. Για τις απειλές προετοιμάζεσαι. Δεν τις προαναγγέλλεις.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα