Ο Μητσοτάκης θέλει “επιτυχίες”, για να μην έχει δίλημμα το καλοκαίρι…

Ο Μητσοτάκης θέλει “επιτυχίες”, για να μην έχει δίλημμα το καλοκαίρι…
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο Κογκρέσο 2022 J. Scott Applewhite/AP Photo

Η ανάγκη του Κυριάκου Μητσοτάκη από "μεγάλες επιτυχίες", τα σενάρια για πρόωρες εκλογές μετά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ και οι εξελίξεις που "τρέχει να προλάβει" η κυβέρνηση.

Δεν πρόλαβε να επιστρέψει από την Αμερική ο πρωθυπουργός και κάποιοι “δικοί του” -είτε υπουργοί και συνεργάτες του είτε φιλικά του μέσα ενημέρωσης- άρχισαν να διοχετεύουν ξανά σενάρια για πρόωρες εκλογές μετά το καλοκαίρι.

Μπορεί αυτά τα σενάρια να είχαν παγώσει από τις απανωτές διαβεβαιώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι θα εξαντλήσει την τετραετία, αλλά στην πραγματικότητα ποτέ δεν έφυγαν από το τραπέζι των συζητήσεων, αν υποθέσουμε ότι υπάρχει τέτοιο. Άλλωστε, οι εκλογές θα είχαν ήδη γίνει, αν δεν προέκυπταν απρόβλεπτα γεγονότα, που έδεσαν τα χέρια του κ. Μητσοτάκη: πρώτα η πανδημία και τώρα ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Στην εύλογη ένσταση “μα, είναι δυνατό να εκλογολογούμε την ώρα που κυριαρχεί η αβεβαιότητα και η αγωνία για το τι μας ξημερώνει;”, η απάντηση είναι αυτή: Ακριβώς επειδή ο πρωθυπουργός και οι συν αυτώ δεν ξέρουν “τι τους ξημερώνει”, είναι υποχρεωμένοι να έχουν έτοιμη κάθε απάντηση. Και μία από αυτές είναι και οι εκλογές πριν οι εξελίξεις “τους πάρουν από κάτω”.

Ποιες είναι αυτές οι εξελίξεις;

Η πρώτη είναι η διογκούμενη δυσαρέσκεια της κοινής γνώμης από το, επίσης ογκούμενο, κύμα της ακρίβειας. Η δυσαρέσκεια αυτή αποτυπώνεται και στις δημοσκοπήσεις, με τη συνεχή υποχώρηση των ποσοστών της ΝΔ. Αυτό το ποσοστό σήμερα καταγράφεται περί το 30% και δεν έχει ιδιαίτερη σημασία το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί σε απόσταση. Διότι για την αυτοδυναμία η διαφορά δεν παίζει κανένα ρόλο. Αν το ποσοστό της ΝΔ, στις πρώτες εκλογές με απλή αναλογική, καθηλωθεί περί το 30%, τότε ο στόχος της αυτοδυναμίας καθίσταται πολύ δύσκολος, αν όχι αδύνατος.

Η δεύτερη εξέλιξη είναι η μεγάλη αβεβαιότητα στο διεθνή περίγυρο, που δεν επιτρέπει σε καμιά κυβέρνηση ούτε κάν μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι, αν ο κ. Μητσοτάκης αποφασίσει να τηρήσει τη δέσμευσή του για εκλογές το 2023, τότε αναλαμβάνει μεγάλο ρίσκο να βγάλει έναν πολύ δύσκολο χειμώνα, με τις τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου να γονατίζουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Είναι δυνατό να βγάλει τέτοιον χειμώνα και την άνοιξη του 2023 να πάει σε εκλογές; Την απάντηση μπορεί να δώσει μόνο ο… Πούτιν (αυτός ξέρει αν και πότε θα σταματήσει ο πόλεμος), αλλά το ρίσκο από την καθυστέρηση είναι πολύ μεγάλο.

Ο κ. Μητσοτάκης έχει ανάγκη από “μεγάλες επιτυχίες“, γι’ αυτό και η προπαγάνδα για την επίσκεψη στην Αμερική οργίασε. Το επίθετο “ιστορική” κλίθηκε σε όλες τις πτώσεις. Τρεις μέρες μετά και τα φιλοκυβερνητικά μέσα ενημέρωσης μας “πληροφορούν” (ακόμη…) ότι επίσκεψη ήταν “εξαιρετικά επιτυχημένη”, λες και θα μπορούσαν να πουν κάτι άλλο.

Αλλά η Αμερική δεν φτάνει. Όχι μόνο γιατί “κάθε θαύμα (κρατάει) τρεις ημέρες”. Αλλά, πρωτίστως, διότι η προσγείωση στην καθημερινότητα είναι πολύ επώδυνη. Και αυτήν καλούνται να αντιμετωπίσουν ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί του. Το επικείμενο καλοκαίρι βοηθάει. Θα εφαρμοστούν και τα μέτρα για να μπει κάποιο φρένο στις εξωφρενικές τιμές της ενέργειας. Θα αναπεμφθούν και δεήσεις στον θεό Αίολο να κρατήσει μέσα στον ασκό του τους ανέμους, ώστε το καλοκαίρι να μην είναι πύρινο. Κι εκεί μετά τον Δεκαπενταύγουστο να τα ζυγίσουν όλα και να στήσουν τις κάλπες τον Σεπτέμβριο, πριν πλησιάσει ο δύσκολος χειμώνας.

Κάπως έτσι γίνονται οι σχεδιασμοί του πρωθυπουργικού επιτελείου. Είναι, φυσικά, άγνωστο πώς θα καταλήξουν. Μια απάντηση μπορεί να εμπεριέχεται σ’ αυτή τη ρήση του Ναπολέοντα: “Έχω κάνει όλους τους υπολογισμούς. Η μοίρα θα κάνει τους υπόλοιπους”…

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα