Γιατί φοβόμαστε ακόμα τον Κουφοντίνα;

Γιατί φοβόμαστε ακόμα τον Κουφοντίνα;
ΔΙΚΗ 17Ν ΑΠΟΛΟΓΙΑ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑ EUROKINISSI

Διαβάστε ένα άρθρο (συμμετοχή στις "Γνώμες" του NEWS 247), με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του Δημήτρη Κουφοντίνα

Οι εκδόσεις «Λιβάνη» έστειλαν εδώ και λίγες μέρες στις προθήκες των βιβλιοπωλείων την αυτοβιογραφία του Δημήτρη Κουφοντίνα με τίτλο «Γεννήθηκα 17 Νοέμβρη». Το γεγονός της έκδοσης αυτής – καθ΄αυτής προκάλεσε διάφορες αντιδράσεις. Ο γιος του δολοφονημένου Παύλου Μπακογιάννη, Κώστας, κατηγόρησε τον εκδοτικό οίκο για «ματωμένα λεφτά», ο Πέτρος Τατσόπουλος έγραψε στο Facebook για «αναγούλα».

Αν δεν κάνω λάθος, το συγκεκριμένο είναι το πρώτο βιβλίο με συγγραφέα έναν καταδικασμένο δολοφόνο που εκδίδεται στην Ελλάδα. Θα ήταν λοιπόν παράλογο να μην αντιμετωπιστεί με καχυποψία, αποστροφή και κατάρες για τις κυνικές εκδόσεις που δεν διστάζουν να βγάλουν χρήματα από το αίμα τόσων ανθρώπων. Ως συνήθως όμως, ξεχνάμε κάτι ουσιαστικό. Οι εκδόσεις θα βγάλουν λεφτά μόνο αν αγοράσουμε το βιβλίο. Αν το αγνοήσουμε, θα ξεχαστεί όπως δεκάδες άλλα που κάποτε έφτασαν στα βιβλιοπωλεία και πλέον δεν τα θυμάται κανείς.

Πώς αλλιώς θα μπορούσε να γίνει; Να απαγορευτεί η έκδοση; Θέλω να πιστεύω ότι ουδείς θα ήθελε κάτι τέτοιο και άπαντες αντιλαμβάνομαστε τους κινδύνους. Να αρνιόταν ο Λιβάνης και όλοι οι άλλοι εκδότες στην Ελλάδα να το τυπώσουν; Ενδιαφέρουσα σκέψη αλλά απολύτως ουτοπική. Κάποιος θα βρισκόταν να το βγάλει, μην έχετε την παραμικρή αμφιβολία. Άρα επιστρέφουμε στους καταναλωτές. Το βιβλίο υπάρχει. «Ματωμένα λεφτά» προς το παρόν δεν υπάρχουν. Θα υπάρξουν εφόσον γίνει best seller. Σε μια τέτοια περίπτωση, δεν θα μας φταίει ο Λιβάνης.

Αντιλαμβάνομαι ασφαλώς και τη ηθική πλευρά του θέματος και την οργή των συγγενών των θυμάτων. Υποψιάζομαι όμως ότι ο ντόρος προκύπτει κατά βάθος από κάτι άλλο. Προκύπτει από φόβο.

Μια κοινωνία που νιώθει σίγουρη για την ηθική και την πνευματική της θωράκιση δεν ενδιαφέρεται και δεν ανησυχεί διόλου για το παραλήρημα ενός κοινού εγκληματία ο οποίος φαντασιώνεται τον εαυτό του ως αγωνιστή του ΕΑΜ – ΕΛΑΣ. Μια κοινωνία υπό κατάρρευση αντιθέτως έχει κάθε λόγο να φοβάται. Διότι γνωρίζει ότι υπάρχουν χιλιάδες αυτιά πρόθυμα να ακούσουν και να πιστέψουν κηρύγματα μίσους.

* Το άρθρο του κ. Κεφαλογιάννη δημοσιεύτηκε πρώτη φορά την Πέμπτη, 6 Μαρτίου, στο prismanews.gr.

* Ο Κώστας Κεφαλογιάννης  είναι δημοσιογράφος. Εργάστηκε στις εφημερίδες Εξουσία, Sportime, Εξέδρα των Σπορ και στους ραδιοφωνικούς σταθμούς Sportime 89,2 και Arrena 89,2. Αρθρογραφεί καθημερινά στο www.prismanews.gr και στο Contra.gr. Συνήθως είναι πιο φλύαρος από το βιογραφικό του…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα