Η χούντα και οι «Πρωταγωνιστές»

Η χούντα και οι «Πρωταγωνιστές»
ΑΘΗΝΑ-ΣΥΝΤΑΓΜΑ-ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΑΦΓΑΝΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ ΣΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟΝΗΣΙ.(EUROKINISSI-ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ) Eurokinissi

Διαβάστε ένα άρθρο (Συμμετοχή στις Γνώμες του NEWS 247) για την προσπάθεια της ανακρίτριας να μπλοκάρει την εκπομπή "Πρωταγωνιστές" για την τραγωδία στο Φαρμακονήσι

Η πρωτοδίκης από την Κω Αντιγόνη Σταμολέκα ζήτησε από το Mega να μην προβάλει τους «Πρωταγωνιστές» της Τρίτης 18 Φεβρουαρίου με θέμα το ναυάγιο στο Φαρμακονήσι. Σύμφωνα με το σκεπτικό της κ. Σταμολέκα, η μετάδοση της εκπομπής θα παρεμποδίσει την έρευνα που βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης έγραψε αμέσως στο protagon.gr ότι η εντολή της ανακρίτριας, παρότι πράγματι ακατανόητη, κατά τη γνώμη του δεν προέκυψε από άνωθεν πολιτική παρέμβαση. Τόσο το Mega, όσο και ο δημοσιογράφος αποφάσισαν να προχωρήσουν κανονικά στην προβολή των «Πρωταγωνιστών».

Τίποτα από τα παραπάνω δεν επηρέασε τους “εραστές της χούντας”. Δεν εννοώ εκείνους που την νοσταλγούν επειδή  «έφτιαξε δρόμους». Εννοώ όλους αυτούς που πιστεύουν ακράδαντα, ή τουλάχιστον έτσι ποστάρουν στα social media, ότι  ζούμε μια καινούργια χούντα. Και που όσο κι αν επιχειρηματολογήσεις περί του αντιθέτου, δεν τους ενδιαφέρει διόλου. Ζούμε σε χούντα. Κι αν δεν το καταλαβαίνεις, είσαι ή προσκυνημένος ή μνημονιακός ή βλάκας, ή ένας προσκυνημένος, μνημονιακός βλάκας!

Το γεγονός για παράδειγμα ότι σε μια χούντα η εκπομπή όχι απλώς δεν επρόκειτο να προβληθεί, αλλά πιθανότατα δεν θα γυριζόταν καν (και ο Θεοδωράκης θα βρισκόταν τώρα σε κανένα κελί να ρωτάει τους συγκρατούμενους τους «τι είναι η  ζωή για σένα» ενώ κοιτάει το άπειρο…) δεν παίζει κανένα ρόλο.  Το ενδεχόμενο επίσης η ανακρίτρια να ενήργησε εντελώς μόνη  της, παρακινούμενη από μια δογματική αντίληψη για τη δικαιοσύνη , δεν πέρασε από το μυαλό (και το status) κανενός «επαναστάτη».

Δεν έχω πρόβλημα με όσους νιώθουν ασφυκτικά στη σημερινή  Ελλάδα, δεν είναι καθόλου ευχαριστημένοι με το επίπεδο της δημοκρατίας μας και θεωρούν ότι οι ατομικές τους ελευθερίες είναι εικονικές και ανούσιες. Με όσους αισθάνονται πραγματικά καταπιεσμένοι από μια καινούργια μορφή οικονομικής, μιντιακής, παρασκηνιακής “δικτατορίας”. Διαφωνώ μαζί τους ασφαλώς αλλά σέβομαι την ειλικρινή δυσφορία τους.

Έχω πρόβλημα με τους βλάκες και τους λαϊκιστές που γεμίζουν το facebook και το twitter με “χούντες” και το “4α Ράιχ” και “γερμανικές μπότες” ενώ χαμογελούν.  Με αυτούς τους τύπους, οι οποίοι όταν διάβασαν την είδηση  για τους «Πρωταγωνιστές» δεν στεναχωρήθηκαν, ούτε προβληματίστηκαν για το επίπεδο της σκέψης ορισμένων δικαστικών λειτουργών. Αντιθέτως, χάρηκαν επειδή βρήκαν θέμα για την επόμενη «οργισμένη» ανάρτηση τους.

Ίσως θα έπρεπε να τους έχω συνηθίσει. Τόσα χρόνια τα ίδια και τα ίδια γράφουν, έχουν καταντήσει βαρετοί. Δυστυχώς, διαπιστώνω ότι με ενοχλούν όλο και περισσότερο. Ίσως επειδή νιώθω πως καπελώνουν και επί της ουσίας καπηλεύονται τον πόνο και τον δίκαιο θυμό εκατομμυρίων άλλων. Των σιωπηλών.

Αν κάποιοι στην Ελλάδα του 2014 ζουν πράγματι τις συνέπειες μιας «οικονομικής, αδίστακτης χούντας», αυτοί σίγουρα δεν είναι όσοι το φωνάζουν…

* Το άρθρο του κ. Κεφαλογιάννη δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στο prismanews.gr

* Ο Κώστας Κεφαλογιάννης  είναι δημοσιογράφος. Εργάστηκε στις εφημερίδες Εξουσία, Sportime, Εξέδρα των Σπορ και στους ραδιοφωνικούς σταθμούς Sportime 89,2 και Arrena 89,2. Αρθρογραφεί καθημερινά στο www.prismanews.gr και στο Contra.gr. Συνήθως είναι πιο φλύαρος από το βιογραφικό του…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα