Αναζητώντας πρότυπα

Αναζητώντας πρότυπα
ΑΡΗΣ-PINAR KARSIYAKA (2ο NICK GALIS CUP) (ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ) ΓΚΑΛΗΣ MotionTeam

Η τιμή με χρονοκαθυστέρηση στον Νίκο Γκάλη και η ανάμνηση μιας εποχής που μοιάζει όλο και πιο μακρινή

Σήμερα το μεσημέρι θα περάσει το κατώφλι του Μαξίμου ο Νίκος Γκάλης, ώστε να του ανακοινωθεί και επισήμως η μετονομασία του ΟΑΚΑ σε “Νίκος Γκάλης”.

Έχουν περάσει 29 χρόνια από το έπος του 1987, όταν η Ελλάδα σηκώθηκε λίγο ψηλότερα, χάρη στον Γκάλη και τα άλλα μέλη της εθνικής ομάδας μπάσκετ, ωστόσο η εποχή αυτή μοιάζει πολύ μακρινή.

Απέχουμε από την ανεμελιά του 1987, αλλά και τα μεγαλεία που ακολούθησαν στον αθλητισμό, παράλληλα πάντα με την ηθική παρακμή, που προηγήθηκε της οικονομικής κρίσης.

Ποια θα σκεφτεί κάποιος η σημασία μιας μετονομασίας ενός γηπέδου ή η τιμή σε έναν αθλητή έστω και πολλά χρόνια μετά την τελευταία του παρουσία σε γήπεδο;

Έχουμε πει πολλές φορές ότι για να βγούμε από το σπιράλ θανάτου των μνημονίων, χρειάζεται πολιτική βούληση, σχέδιο και όραμα.

Χρειάζεται όμως και πρότυπα και μνήμη. Πρέπει να θυμηθούμε ποια ήταν τα στοιχεία που σε συγκεκριμένες στιγμές έκαναν την Ελλάδα να μεγαλουργεί και τους Έλληνες να αισθάνονται υπερήφανοι.

Ο Νίκος Γκάλης ήταν πάντα παράδειγμα συνδυασμού δουλειάς και ταλέντου και υπήρξαν και άλλοι και στον αθλητισμό και σε άλλους τομείς, που την εποχή των παχιών αγελάδων, είχαν άλλη στάση ζωής και πέτυχαν πολλά.

Την εποχή της θλίψης, της χρεοκοπίας και της απαξίωσης των πάντων, καλό είναι να θυμόμαστε αυτούς που θα μπορούσαν να μας εμπνεύσουν, έστω και καθυστερημένα. 

Η έξοδος από το σκοτεινό τούνελ, δεν θα έρθει μόνο κυνηγώντας αριθμούς και στόχους, αλλά και κυνηγώντας πρότυπα συμπεριφοράς, δουλειάς, ταλέντου και αγώνα. Ο Νίκος Γκάλης ήταν ένα τέτοιο παράδειγμα.

*Του Μάνου Χωριανόπουλου, Διευθυντή Σύνταξης του NEWS 247

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα