Ασχημόκαστρο

Ασχημόκαστρο

Ο ρατσισμός έδειξε για άλλη μία φορά το άσχημο πρόσωπο του στο Ωραιόκαστρο και αξίζει καταδίκης και απομόνωσης, χωρίς δικαιολογίες

“Δεν είμαστε ρατσιστές, αλλά…” Τίποτε καλό δεν ακολουθεί το “αλλά” σε τέτοιου είδους προτάσεις. Και η απόφαση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 5ου δημοτικού σχολείου Ωραιοκάστρου να μη δεχθεί ένταξη παιδιών προσφύγων στο χώρο του σχολείου, απειλώντας με κατάληψη, πως αλλιώς μπορεί να χαρακτηριστεί;

Η οποία απόφαση έρχεται σε συνέχεια της απόφασης του δημοτικού συμβουλίου Ωραιοκάστρου, που ζητούσε δημιουργία “σχολείων προσφύγων εκτός των σχολείων και του δήμου”.

Και ενώ ο δήμαρχος Α.Γαβότσης έχει καταγραφεί να παροτρύνει κάτοικους της περιοχής, σε μη νόμιμες πράξεις, δηλαδή εμμέσως πλην σαφώς σε κινήσεις που μπορούν να ωθήσουν σε αυτοδικία κατά προσφύγων. Όχι φυσικά, δεν τους έλεγε να αγωνιστούν για να καλυτερέψει η δική τους ζωή, αλλά για να βγάλουν μίσος κατά άλλων φτωχών ανθρώπων.

Αν οι πρόσφυγες ήταν εκατομμυριούχοι υποθέτουμε ότι ο κ.Γαβότσης θα τους ήθελε στο δήμο του.

Τα περί ανεπάρκειας του χώρου προκειμένου να δεχθεί τις τάξεις ένταξης προσφυγόπουλων, δεν δικαιολογούν την απόφαση του ΔΣ. Εάν αυτό ήταν ο λόγος της αγωνίας τους, θα έπρεπε να την είχαν περιγράψει στην ανακοίνωση τους. Και θα έβρισκαν υποστήριξη από την κοινωνία. Ας ζητούσαν καλύτερες υποδομές και για τα δικά τους παιδιά και για να ενταχθούν τα παιδιά των προσφύγων. Αυτοί ζήτησαν όμως μόνο να μην έχουν προσφυγόπουλα μαζί με τα δικά τους παιδιά.

Όσο για τα περί “υγειονομικής βόμβας”, τα παιδιά τους (και όλοι μας) κινδυνεύουν περισσότερο από τον ολοένα και αυξανόμενο αριθμό Ελλήνων γονέων που δεν εμβολιάζουν τα παιδιά τους, υιοθετώντας άκριτα θεωρίες συνωμοσίας, που διαβάζουν σε παντελώς αναξιόπιστα site και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να ελλοχεύει κίνδυνος επανεμφάνισης επιδημικών ασθενειών. Αλλά θα φταίνε οι πρόσφυγες. Θα φταίνε όλοι οι άλλοι, εκτός από το ξερό μας το κεφάλι.

Δε ζήτησε όμως κανείς τους, να διασφαλιστούν οι συνθήκες υγιεινής στους χώρους διαμονής των προσφύγων (πράγματι ένα τεράστιο ζήτημα), ούτε να ξεκινήσει πρόγραμμα εμβολιασμών των προσφυγόπουλων (πράγματι επιβάλλεται, όπως για όλα τα παιδιά).

Εννοείται ότι η πολιτεία οφείλει να οργανώσει άψογα την υποδοχή και ένταξη των παιδιών προσφύγων. Το οφείλει για να μη δημιουργούνται προβλήματα, τα οποία εκμεταλλεύονται μετά όσοι ποντάρουν στο φόβο, συνήθως για ψήφους ή κέρδος ή και για τα δύο μαζί. Αλλά τίποτε δε δικαιολογεί ακραίες μειοψηφίες φανατικών, που μολύνουν τα παιδιά με μίσος.

*της Βίκυς Σαμαρά, αρχισυντάκτριας του Πολιτικού Τμήματος του NEWS 247

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα