Δικαιοσύνη τυφλή και αργή

Αποφυλάκιση του Γιώργου Ρουπακιά από τις φυλακές Κορυδαλλού την Παρασκευή 18 Μαρτίου 2016. Με το υπ΄αριθμόν 260/2016 βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών της Αθήνας αποφασίστηκε η αποφυλάκιση του με αυστηρούς περιοριστικούς όρους. Συγκεκριμένα, στον κατηγορούμενο με το βούλευμα αποφυλάκισης επιβάλλονται οι περιοριστικοί όροι του κατ' οίκον περιορισμού υπό 24ώρη αστυνομική φύλαξη με δυνατότητα μετάβασης με αστυνομική συνοδεία μόνο, κατά τις ημέρες της δίκης, στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων όπου εκδικάζεται η υπόθεση της Χρυσής Αυγής και της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα. 
(EUROKINISSI/'ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ)
Αποφυλάκιση του Γιώργου Ρουπακιά από τις φυλακές Κορυδαλλού την Παρασκευή 18 Μαρτίου 2016. Με το υπ΄αριθμόν 260/2016 βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών της Αθήνας αποφασίστηκε η αποφυλάκιση του με αυστηρούς περιοριστικούς όρους. Συγκεκριμένα, στον κατηγορούμενο με το βούλευμα αποφυλάκισης επιβάλλονται οι περιοριστικοί όροι του κατ' οίκον περιορισμού υπό 24ώρη αστυνομική φύλαξη με δυνατότητα μετάβασης με αστυνομική συνοδεία μόνο, κατά τις ημέρες της δίκης, στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων όπου εκδικάζεται η υπόθεση της Χρυσής Αυγής και της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα. (EUROKINISSI/'ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ) EUROKINISSI

Η αποφυλάκιση του Ρουπακιά αναδεικνύει για άλλη μία φορά το ζήτημα καθυστέρησης στην απονομή της Δικαιοσύνης, ένα ζήτημα ευρύτερο και με σοβαρές συνέπειες στο αίσθημα δικαίου των πολιτών

"Υπάρχουν ακόμη δικαστές στο Βερολίνο". Η απάντηση που σύμφωνα με την παράδοση έδωσε ο μυλωνάς στον Πρώσο βασιλιά όταν τον απειλούσε ότι θα του πάρει δια της βίας το μύλο, έχει γίνει ταυτόσημη με τη σημασία της απονομής δικαιοσύνης ως ένα από τα θεμέλια της Δημοκρατίας, το καταφύγιο των αδύναμων, την ασπίδα προστασίας απένατι στην εξουσία, την αυθαιρεσία, τη βία.

Στην Αθήνα ακόμη και να υπάρχουν δικαστές, η Δικαιοσύνη καθυστερεί, σε βαθμό που το αίσθημα δικαίου των πολιτών να πληγώνεται ακόμη πιο βαθιά. Και αυτή η αίσθηση ότι σε αυτή τη χώρα δεν αποδίδεται Δικαιοσύνη, ότι ο δολοφόνος και κάθε μεγάλος και ισχυρός κλέφτης (γιατί ο Γιάννης Αγιάννης ξέρουμε πως θα μπει φυλακή για το ένα καρβέλι που έκλεψε) θα φύγει ελεύθερος, είναι εξίσου διαβρωτική με την οικονομική κρίση στις ζωές μας.

Στην περίπτωση της αποφυλάκισης του καθ ομολογίαν του δολοφόνου του Παύλου Φύσσα, Γιώργου Ρουπακιά, είναι σαφές ότι τηρήθηκε ο νόμος καθώς πέρασε το προβλεπόμενο διάστημα κράτησης. Και μία Δημοκρατία οφείλει να αντιμετωπίζει ως ίσους απέναντι στο νόμο ακόμη και όσους την πληγώνουν με μαχαίρι στην καρδιά. Αλλά οι νόμοι πρέπει να τηρούνται για όλους πρώτον και δεύτερον, δεν έπρεπε καθυστέρηση στην καθυστέρηση να φτάσουμε στην αποφυλάκιση.

Δεν είναι βέβαια η μόνη περίπτωση καθυστέρησης στην απονομή Δικαιοσύνης σε βαθμό που το δίκιο να χάνεται. Αρκεί να ρίξει κανείς μία ματιά στα ειρηνοδικεία, όπου εκκρεμούν  350.000 υποθέσεις εκ των οποίων οι 150.000 αφορουν υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Εργαζόμενοι τρέχουν στα δικαστήρια επί χρόνια για να δικαιωθούν και συχνά ακόμη και τότε δεν μπορούν να πάρουν αυτά που τους οφείλονται. Και το κυριότερο όπλο του ισχυρού απέναντι στον αδύναμο σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ο πανδαμάτωρ χρόνος: Ο χρόνος που θα εξαντλήσει τον αδικημένο, οικονομικά και ψυχολογικά, μέχρι να εγκαταλείψει τη μάχη έχοντας πια χάσει την εμπιστοσύνη του πως ό,τι και να συμβεί, όποιος και να τον βλάψει, υπάρχουν δικαστές στην Αθήνα και βασικά ότι θα προλάβουν να του δώσουν τη Δικαιοσύνη που αξίζει.

*της Βίκυς Σαμαρά, αρχισυντάκτριας του Πολιτικού Τμήματος του NEWS 247

SHARE: