H πραγματική διαφωνία

H πραγματική διαφωνία

Όλες οι συζητήσεις εδώ και μήνες, γίνονται στη σκιά της σύγκρουσης Βερολίνου-ΔΝΤ για το χρέος. Και αυτό δεν αλλάζει, όσες υποχωρήσεις και αν γίνουν από την ελληνική πλευρά

(Φωτογραφία: AP/Miguel Medina, Pool)

Όσοι πόνταραν στο ενδεχόμενο καθυστέρησης στο κλείσιμο της αξιολόγησης, είχαν υπέρ τους ένα δεδομένο, που δεν έχει αλλάξει εδώ και πολύ καιρό.

Πέρα από τις διαπραγματεύσεις, τους καυγάδες, τις υποχωρήσεις ή τις κόκκινες γραμμές, υπάρχει η ουσία του προβλήματος αυτή τη στιγμή, που διατυπώθηκε ρητά χθες για άλλη μια φορά από την Κριστίν Λαγκάρντ.

Και η ουσία είναι ότι η ελληνική πλευρά συμπιέζεται από τη θεμελιώδη διαφωνία της Γερμανίας και του ΔΝΤ για το χρέος. Όλες οι συζητήσεις εδώ και μήνες, γίνονται στη σκιά αυτή της διαφωνίας, καθώς το Βερολίνο δεν θέλει απόφαση πριν τις γερμανικές εκλογές και το ΔΝΤ, είναι αποφασισμένο να μην παραβιάσει ξανά το καταστατικό του.

Μπορεί λοιπόν η ελληνική κυβέρνηση να κατηγορείται τη μια μέρα ότι καθυστερεί και την άλλη ότι τα υπογράφει όλα, άλλα ό,τι και να ισχύει, όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης, λύση δεν θα υπάρξει αν δεν διευθετηθεί η διαφωνία των μεγάλων.

Τα πράγματα ίσως ξεκαθαρίσουν, στην εαρινή συνεδρίαση του ΔΝΤ σε λίγες εβδομάδες. Μέχρι τότε, πάντα θα υπάρχει τρόπος, να πέφτει πάνω στο τραπέζι κάτι, που δεν θα επιτρέπει να υπάρξει οριστική συμφωνία.

Με λίγα λόγια, έχουμε ακόμα αρκετό δρόμο μπροστά μας.

*Του Μάνου Χωριανόπουλου, Διευθυντή Σύνταξης του NEWS 247

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα