Η συνωμοσία της λιτότητας

Η συνωμοσία της λιτότητας

Μπορεί η "εντός ευρώ" άποψη στην ελληνική κοινωνία να παραμένει πλειοψηφική, ωστόσο οι συμπολίτες μας που περνούν στην άλλη όχθη, πληθαίνουν

(Φωτογραφία: Sooc.gr)

Τα πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία της έρευνας του ερευνητικού οργανισμού “διαΝΕΟσις” με τίτλο “Τι πιστεύουν οι Έλληνες”, η οποία παρουσιάστηκε στο πλαίσιο του  2ου Οικονομικού Φόρουμ Δελφών, θα πρέπει να μας προβληματίσει όχι για μόνο για τις διαπιστώσεις της για το παρόν, αλλά κυρίως για το τι έρχεται στο άμεσο μέλλον.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, έξι στους δέκα Έλληνες πιστεύουν ότι από τη συμμετοχή της χώρας μας στην Ε.Ε. επωφελήθηκε η Ε.Ε. και όχι η Ελλάδα, ενώ περισσότεροι από επτά στους δέκα δεν πιστεύουν πως είναι εφικτή η σύγκλιση της χώρας μας με τις άλλες χώρες της Ένωσης.

Η έρευνα καταγράφει την βαθιά απαισιοδοξία της κοινωνίας για το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και της Ε.Ε. , καθώς 6 στους 10 Έλληνες δεν πιστεύουν ότι η χώρα θα βγει από την κρίση σε μια δεκαετία, ενώ το ίδιο ποσοστό πιστεύει ότι δεν θα αρθούν τα capital controls. Άλλοι τόσοι πιστεύουν ότι η Ε.Ε. θα διασπαστεί τα επόμενα 10 χρόνια, 3 στους 10 ότι θα διαλυθεί, ενώ μόλις ένας στους δέκα πιστεύει ότι η Ε.Ε. θα γίνει πιο ισχυρή.

Παραβλέποντας το συντριπιτικό ποσοστό (8 στους 10), όσων θεωρούν ότι υπάρχει μια διεθνής συνωμοσία (!), που κινεί τα νήματα, τα παραπάνω ευρήματα αρκούν για να χτυπήσουν καμπανάκια. Διότι μπορεί οι ψεκασμένες θεωρίες να μην αντέχουν κριτικής, ωστόσο η συνωμοσία της εμμονής στη λιτότητα, είναι υπαρκτή.

Η “εντός ευρώ”άποψη  στην ελληνική κοινωνία παραμένει πλειοψηφική, ωστόσο οι συμπολίτες μας που περνούν στην άλλη όχθη, πληθαίνουν. Αν συνδυάσουμε την πορεία των διαπραγματεύσεων, που είναι μια από τα ίδια -λιτότητα μέχρι τελικής πτώσης- με τις μειωμένες αντοχές των Ελλήνων, μετά από 7 χρόνια μνημόνιο, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι οι παραπάνω δείκτες σύντομα θα επιδεινωθούν.

Μπορεί η επιστροφή σε εθνικό νόμισμα, σε αυτή τη συγκυρία να επιφέρει την καταστροφή για τη χώρα, αλλά αυτό είναι δύσκολο να το αντιληφθεί ένας πολίτης, που ήδη ζει σε συνθήκες καταστροφής. Όσο αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων της ακραίας λιτότητας, τόσο θα μοιάζει λιγότερο σκοτεινή μια “έξοδος με προορισμό το άγνωστο”.

*Του Μάνου Χωριανόπουλου, Διευθυντή Σύνταξης του NEWS 247

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα