Μια προσφορά που δεν μπορούμε να αρνηθούμε

Μια προσφορά που δεν μπορούμε να αρνηθούμε

Η διαφαινόμενη χαλάρωση ως προς την αξιολόγηση ίσως κρύβει παγίδες. Οι εύκολες λύσεις θα πληρωθούν ακριβά

Από όταν έγινε αντιληπτό ότι η όξυνση του προσφυγικού, θα απειλήσει τα θεμέλια της ΕΕ και ότι η Ελλάδα, χωρίς να φταίει είναι ξανά ο αδύναμος κρίκος, ένα πράγμα έσπευσαν να διευκρινίσουν οι “εταίροι” και δανειστές μας.

Ότι δεν θα υπάρξουν συμψηφισμοί του προσφυγικού με το θέμα της αξιολόγησης και τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας.

Τα δεδομένα δείχνουν να αλλάζουν, μετά και την αντιευρωπαϊκή στάση πολλών κρατών, που κλείνουν τα σύνορα, αγνοώντας τις συλλογικές αποφάσεις.

Τώρα λοιπόν, που η Ελλάδα δεν φταίει και έχει αφεθεί να παλεύει μόνη της, η συζήτηση περί συμψηφισμών επανέρχεται στο τραπέζι.

Το δημοσίευμα του Bloomberg, σύμφωνα με το οποίο, η Γερμανία θέλει να δώσει στην Ελλάδα ευελιξία όσον αφορά στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού της συστήματος, είναι ενδεικτικό.

Ενώ προηγουμένως ζητούσε μειώσεις στις συντάξεις, η Γερμανία θα ήταν τώρα ικανοποιημένη με έναν συνδυασμό μέτρων που διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του ελληνικού συνταξιοδοτικού συστήματος.

Ποιο θα είναι το αντάλλαγμα γι' αυτή την αλλαγή στάσης, θα το μάθουμε σύντομα. Αλλά εφόσον έχουμε βρεθεί προ τετελεσμένων γεγονότων στο προσφυγικό, δεν είναι δύσκολο να το μαντέψει κανείς.

Πρόκειται για ένα επικίνδυνο παζάρι, καθώς η ελάφρυνση σε ορισμένα οικονομικά ζητήματα και οι μεγαλύτερες από τις δυνατότητές μας ευθύνες, που θα αναλάβουμε στο προσφυγικό, δεν μπορούν να συμψηφιστούν.

Οι φίλοι μας επιλέγουν να μας πετάξουν ένα ξεροκόμματο, από το να πιέσουν τις χώρες που περιχαρακώνονται πίσω από τείχη, να αλλάξουν στάση.

Πρόκειται για μια "φιλική" προσφορά α λα Βίτο Κορλεόνε, που γνωρίζουν ότι δεν μπορούμε να αρνηθούμε.

*Του Μάνου Χωριανόπουλου, Διευθυντή Σύνταξης του NEWS 247

SHARE: