Μπάνια του λαού με ΦΠΑ

ΓΕΜΑΤΗ ΜΕ ΚΟΣΜΟ Η ΠΑΡΑΛΙΑ ΕΔΕΜ ΠΑΛΑΙΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ (EUROKINISSI/ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ ΚΩΣΤΑΣ)
ΓΕΜΑΤΗ ΜΕ ΚΟΣΜΟ Η ΠΑΡΑΛΙΑ ΕΔΕΜ ΠΑΛΑΙΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ (EUROKINISSI/ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ ΚΩΣΤΑΣ) EUROKINISSI

Αν η κυβέρνηση μείνει στους φόρους και στους αριθμούς, σύντομα τα νούμερα, που δεν θα βγαίνουν, θα είναι το μικρότερο πρόβλημα

“Η αύξηση του ΦΠΑ είναι οικονομική ανοησία”,

“Καμία χώρα στην Ευρώπη δεν έχει τόσο υψηλό ποσοστό φόρων που πρέπει να καταβληθούν, αλλά δεν καταβάλλονται”

“Και στην Ελλάδα η ανεργία πλησιάζει ένα σημείο καμπής”

Οι παραπάνω διαπιστώσεις θα μπορούσαν να αποτελούν εξ αριστερών κριτική στην κυβέρνηση, αλλά παραδόξως, προέρχονται από τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος πάντως αναφερόμενος στον ΦΠΑ, τόνισε ότι “όταν το κράτος δεν έχει άλλα φορολογικά έσοδα, δεν μένει παρά μόνο αυτό”. Δηλαδή το επιβάλλουμε, αν και πρόκειται για... ανοησία.

Ο ΦΠΑ, που θα τον καταλάβουμε στις τσέπες μας από 1η Ιουνίου, δεν έρχεται φυσικά μόνος του, καθώς μισθωτοί και συνταξιούχοι του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα λόγω της νέας κλίμακας φορολογία εισοδήματος, του μειωμένου αφορολόγητου και της κλιμακωτής εισφοράς αλληλεγγύης, θα δουν μειώσεις στις μηνιαίες αποδοχές τους από  αυτόν τον μήνα.

Επομένως, ο λογαριασμός της συμφωνίας αρχίζει, να πληρώνεται από τους πολίτες και αν η κυβέρνηση δεν βιαστεί όσον αφορά τις θέσεις εργασίας και την ελάφρυνση όσων υποφέρουν, σύντομα ίσως βρεθεί προ εκπλήξεων.

Μπορεί η ανάμνηση του περασμένου καλοκαιριού, να δίνει χρόνο και τα περίφημα “μπάνια του λαού”, να πλησιάζουν, ωστόσο το διάλειμμα θα είναι μικρό, αν απλώς συνεχιστεί η πολιτική της λιτότητας και δεν διοχετευθούν χρήματα στην πραγματική οικονομία.

Πέρα από το ότι η φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων έχει εξαντληθεί και άρα στα έσοδα μπορεί να βγούμε εκτός στόχων, οι αριθμοί θα είναι το μικρότερο πρόβλημα.

Το μούδιασμα, η απάθεια και ο φόβος του Ιουλίου του 2015, θα εξαφανιστούν όταν οι άδειες τσέπες, συναντήσουν τη απουσία προοπτικής.

Ο χρόνος που κέρδισε η κυβέρνηση με το κλείσιμο της αξιολόγησης, είναι πεπερασμένος. Αν δεν τον αξιοποιήσει με κύριο στόχο τις νέες θέσεις εργασίας, το σχέδιο ανασυγκρότησης θα μείνει στα λόγια. Οι άνεργοι δεν συγχωρούν. Και καλά κάνουν.

*Του Μάνου Χωριανόπουλου, Διευθυντή Σύνταξης του NEWS 247

SHARE: