Οι καμικάζι του Ασφαλιστικού

Οι καμικάζι του Ασφαλιστικού
Pensioners gathered to protest against the austerity measures and pension cuts in recent years in Athens, Greeece on December 15, 2016. / , , , 15 2016. Nikos Libertas / SOOC

Ένα πρόβλημα δεκαετιών με προοπτικές βέβαιης επιδείνωσης, δεν λύνεται ούτε με συγκυριακές περικοπές, ούτε με το σχέδιο ενός υπουργού

(Φωτογραφία: Sooc.gr)

Όταν ένα πρόβλημα μπαίνει κάτω από το χαλί, συνήθως το λύνει η πραγματικότητα με σκληρό και επώδυνο τρόπο.

Το Ασφαλιστικό, που το βρίσκουμε συνεχώς μπροστά μας είναι ένα από τα ζητήματα, που το πολιτικό σύστημα αρνήθηκε συνειδητά να λύσει, επειδή ακριβώς καμία κυβέρνηση μόνη της, έστω αυτοδύναμη, δεν θα άντεχε τη λύση του.

Έτσι φτάσαμε στο σημείο το σύστημα, που έχουμε σήμερα να είναι υπό κατάρρευση, όσοι πληρώνουν εισφορές τώρα, να είναι βέβαιοι ότι συντάξεις δεν θα πάρουν και το ζήτημα να τίθεται σε κάθε διαπραγμάτευση με τους εταίρους, με την απλοϊκή διαταγή “μειώστε συντάξεις”.

Λόγω της χρεοκοπίας της χώρας, της ανεργίας, της γήρανσης του πληθυσμού και της λανθασμένης αρχιτεκτονικής του Ασφαλιστικού, στην πραγματικότητα δεν έχουμε Ασφαλιστικό και κινούμαστε με ορίζονται 1-2 ετών.

Το θέμα είναι τι κάνουμε; Η μεταρρύθμιση Γιαννίτση το 2001, που έμεινε στα χαρτιά, έχει ακριβώς για αυτό το λόγο μετατραπεί σε ένα μεγάλο και μυθικό ΑΝ. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά ή όχι στο Ασφαλιστικό, αν είχε προχωρήσει, αλλά το βέβαιο είναι ότι ως πολιτικό εγχείρημα, αποτελεί πάντα ένα κακό παράδειγμα για όποιον θα ήθελε να προτείνει μια συνολική λύση.

Το Ασφαλιστικό, χρειάζεται μια μεταρρύθμιση, που θα υποστηριχθεί από περισσότερες πολιτικές δυνάμεις και θα εφαρμοστεί (χρονικά) από περισσότερες από δύο ή τρεις κυβερνήσεις.

Χρειαζεται δηλαδή μια αποστολή “πολιτικής αυτοκτονίας”, με αβέβαιο αποτέλεσμα και με δια ροπάλου απαγόρευση ύπαρξης “παράπλευρων απωλειών”, μεταξύ των ήδη ταλαιπωρημένων χαμηλοσυνταξιούχων.

Ένα πρόβλημα δεκαετιών με προοπτικές βέβαιης επιδείνωσης, δεν λύνεται ούτε με συγκυριακές περικοπές, ούτε με το σχέδιο ενός υπουργού και κυρίως δεν λύνεται υπό τον φόβο του πολιτικού κόστους.

*Του Μάνου Χωριανόπουλου, Διευθυντή Σύνταξης του NEWS 247

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα