Πάρτι φαντασμάτων

Debate on the Justice system in the plenary of the Greek parliament , in Athens, on March 29, 2016 /           ,   ,  29 , 2016
Debate on the Justice system in the plenary of the Greek parliament , in Athens, on March 29, 2016 / , , 29 , 2016 MENELAOS MYRILLAS / SOOC

Η επαναλαμβανόμενη υπόσχεση για αντιμετώπιση της διαπλοκής και το μόνο που μετράει σε αυτές τις περιπτώσεις. Οι πράξεις και τα αποτελέσματα

"Και δεν θα βγάλει πόρισμα του Αγίου Ποτέ". Η συγκεκριμένη ρήση ανήκει στον πρωθυπουργό και ίσως συνοψίζει το κοινό αίσθημα και για τις υποθέσεις διαφθοράς, αλλά και για τη συζήτηση στη Βουλή.

Στη χθεσινή του ομιλία στη Βουλή αναφέρθηκε στη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τα θαλασσοδάνεια και είπε την παραπάνω φράση για να δείξει ότι δεν θα έχουμε τα γνωστά αποτελέσματα κάθε επιτροπής στην Ελλάδα.

Και όμως τίποτα δεν προμηνύει ότι ο πρωθυπουργός θα επιβεβαιωθεί.

Στη σύγκρουση στη Βουλή, σίγουρα δεν γίναμε σοφότεροι σε θέματα διαφθοράς και για άλλη μια φορά παρακολουθήσαμε το γνωστό σόου με απ' όλα. Υπαινιγμούς, πρωτοσέλιδα, τρίγωνα αμαρτωλά, εκβιαστές, εκδότες, τράπεζες, ΜΜΕ και όλα αυτά με ένα κοινό. Ότι παραμένουν στη θέση τους.

Και έχει σημασία αυτό γιατί η κυβέρνηση, μετρά παραπάνω από 1 χρόνο στην εξουσία και το ερώτημα είναι τι περιμένει;

Καλά είναι τα λόγια, τα σόου, οι ατάκες περί συνεργατών, εκλογών και τα χαρτιά στα πρακτικά, αλλά σε αυτή τη χώρα οι ίδιοι που στα λόγια κατηγορούνται, εξακολουθούν να κάνουν παιχνίδι, να συμμετέχουν σε σχήματα και να διεκδικούν και να παίρνουν κονδύλια.

Αν λοιπόν, υπάρχει πραγματική βούληση από την κυβέρνηση, ίσως θα ήταν καλό να επιταχύνει τις διαδικασίες αλλαγής του συστήματος και αλλαγής των κανόνων με γνώμονα τη διαφάνεια και την προστασία των συμφερόντων του ελληνικού λαού και όχι να εξαγγέλλει επί μήνες την κάθαρση για να φτάνουμε 15 μήνες μετά την πρώτη εκλογή της, να συζητάμε τα ίδια.

Εκτός αν έχουμε να κάνουμε με φαντάσματα, που μπορεί κάποιος να τα επικαλείται με μισόλογα, αλλά αδυνατεί να τα αντιμετωπίσει. Σε κάθε περίπτωση, τα επικοινωνιακά σόου δεν έχουν να προσφέρουν κάτι παραπάνω από μερικές ατάκες και μερικά βίντεο με χαριτωμένα στιγμιότυπα.

Για άλλη μια φορά, αυτό που μετράει είναι οι πράξεις και οι παραλήψεις. Από αυτό θα κριθούν, όσοι πολεμούν ή λένε ότι πολεμούν τη διαφθορά.

*Του Μάνου Χωριανόπουλου, Διευθυντή Σύνταξης του NEWS 247

SHARE: