Περί πολιτικής ηθικής

Περί πολιτικής ηθικής
Συνεχίζονται οι εργασίες απορρύπανσης στην περιοχή της Πειραϊκής. Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου 2017. (EUROKINISSI / ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ) Eurokinissi

Ο υπουργός Ναυτιλίας διαθέτει επιχειρήματα για να υπερασπιστεί τις πράξεις του στην υπόθεση της ρύπανσης του Σαρωνικού, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα μπορέσει να υπερασπιστεί τα λεγόμενά του των τελευταίων ημερών

Η πολιτική είναι σκληρή: δεν κρίνονται όλα εκ του αποτελέσματος, αλλά – κυρίως – από τις εντυπώσεις. Η πολιτική είναι άδικη: μπορεί ένας υπουργός να έχει κάνει όλες τις κινήσεις που επιβάλλονται προκειμένου να αντιμετωπιστεί μία καταστροφή, αλλά η κρίση της κοινής γνώμης να καθοριστεί από μία φράση του.

Η πολιτική είναι σκληρή και άδικη, αλλά η πολιτική ηθική δεν είναι αλά καρτ: ουδείς δικαιούται να θέτει τον εαυτό του στην διάθεση του πρωθυπουργού. Η παραίτηση είναι μία μονομερής πράξη, την οποία ένας πρωθυπουργός μπορεί είτε να αποδεχθεί, είτε να απορρίψει. Αλλά δεν υπάρχει παραίτηση υπουργού με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού – διότι τότε, πρόκειται για αποπομπή.

Ο υπουργός Ναυτιλίας δεν είναι ένας άνθρωπος που μιλά χωρίς να επιστρατεύει επιχειρήματα. Και προφανώς, διαθέτει αρκετά για να υπερασπιστεί τις ενέργειές του, από την στιγμή της βύθισης του δεξαμενόπλοιου που «μαύρισε» τον Σαρωνικό. Ωστόσο, δεν διαθέτει επιχειρήματα για να υπερασπιστεί τις δηλώσεις του, όλο το διάστημα μετά από τη ρύπανση των παραλιών της Αττικής.

Το υπουργικό κρυφτούλι με την παραίτηση πρέπει να σταματήσει. Ο ίδιος ο υφυπουργός του, το έθεσε σε μία πιο σωστή βάση – ζήτησε ένα περιθώριο κάποιων ημερών, ώστε να προχωρήσει η απορρύπανση , προκειμένου να αναζητηθούν στη συνέχεια οι πολιτικές ευθύνες. Έδωσε έτσι μία διέξοδο στον υπουργό του , αλλά εκείνος δεν θέλησε να αδράξει την ευκαιρία.

Η πολιτική είναι σκληρή και άδικη – αλλά η ευκαιρία δεν δίνεται ποτέ μία φορά: αρκεί να ξέρει κανείς πότε να κάνει ένα βήμα πίσω. Το να μάθεις να χάνεις, είναι αναγκαία προϋπόθεση για τις νίκες του μέλλοντος.

NEWS 24/7

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα