Στο φως δεν είναι όλοι ίδιοι

Korydallos prison during the trial of Golden Dawn, in Athens, Greece on June 4, 2015. /         ,   4  2015.
Korydallos prison during the trial of Golden Dawn, in Athens, Greece on June 4, 2015. / , 4 2015. SOOC

Οι τράπεζες και το χρήμα στα ΜΜΕ. Μια σχέση που πρέπει να βγει στο φως για να μπει τέλος στους ψιθύρους και στη δράση, όσων κινούνται άνετα στο σκοτάδι

Aν μια χρηματική συναλλαγή οποιουδήποτε είδους και οποιουδήποτε σκοπού, γίνεται μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, έχει μεγάλες πιθανότητες να είναι εστία διαφθοράς.

Δεν είναι πάντα, αλλά είναι πολύ πιθανό. Όπως πιθανή είναι και η ατιμωρησία, ή η ανακάλυψη ενός σκανδάλου πολλά χρόνια μετά. Τα παραδείγματα είναι πολλά και γνωστά σε όλους.

Υπό αυτή την οπτική η πρόθεση της κυβέρνησης να ψηφίσει νόμο, με τον οποίο οι τράπεζες θα δημοσιοποιούν σε ποια μέσα ενημέρωσης καταχωρούν διαφημίσεις, για πόσο καιρό και το ύψος του ποσού, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.

Και μιλάμε για πρόθεση, γιατί πολλές φορές σε αυτή τη χώρα, χάθηκαν πολλά μαχαίρια, πριν συναντηθούν με το κόκαλο της διαφθοράς. Είναι θετικό που οι τράπεζες, σημειώνουν ότι δεν έχουν κάτι να κρύψουν, ενώ τους δίνεται και η ευκαιρία να καθαρίσουν το όνομά τους, αφού όλοι γνωρίζουμε ποια είναι η επικρατούσα άποψη στην κοινωνία.

Άλλωστε και μόνο η προοπτική της δημοσίευσης, θα έβαζε φρένο σε όσους διεκδικούν κονδύλια, που δεν δικαιολογούνται, αλλά και σε όσους μπορεί να υποκύψουν σε πιέσεις σαν και αυτές που είδαμε πρόσφατα, με το κύκλωμα των εκβιαστών.

Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και αν χρειάζονται βελτιωτικές αλλαγές στο νόμο αυτό, το πνεύμα του, δύσκολα μπορεί κάποιος να το αμφισβητήσει.

Εκτός και αν αυτός ο κάποιος, προτιμά συναλλαγές στο σκοτάδι, συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού και εξυπηρετήσεις, από αυτές, που κάνουν την κοινωνία να λέει “όλοι ίδιοι είστε”.

Αν στο σκοτάδι, μοιάζουν όλοι ίδιοι, όταν πέσει το φως, αυτό δεν ισχύει.

*Του Μάνου Χωριανόπουλου, Διευθυντή Σύνταξης του NEWS 247

SHARE: