Τα κεκτημένα των ισχυρών

Τα κεκτημένα των ισχυρών

Δίκιο έχουμε, αλλά την ώρα των αποφάσεων, είμαστε πάντα μπροστά σε μια προσφορά, βγαλμένη από το Νονό

(Φωτογραφία: Sooc.gr)

Οι μικρές συγκλίσεις στις διαπραγματεύσεις των Βρυξελλών, δεν οδήγησαν σε κάποιο σχέδιο τεχνικής συμφωνίας, με τα βασικά ζητήματα να παραμένουν ανοιχτά.

Οι καθυστερήσεις ήδη έχουν αρχίσει να προκαλούν κλυδωνισμούς στην αγορά και στο τραπεζικό σύστημα (εκροή καταθέσεων, ELA), μόνο και στην υποψία επανάληψης του Ιουλίου του 2015.

Ο συμβιβασμός θα είναι επώδυνος, όπως κάθε φορά, που μια χώρα που δεν έχει ούτε χρήμα, ούτε χρόνο, διαπραγματεύεται με τους δανειστές της και η αναζήτηση πολιτικής συμφωνίας σε μια Ευρώπη που δεν σκέφτεται πολιτικά, παραμένει δύσκολη αποστολή.

Χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην εκδήλωση του δικτύου transform! Europe «Μια Ευρώπη για τον Λαό από τον Λαό», έκανε λόγο για την παράδοση της Ευρώπης στο ΔΝΤ και τον νεοφιλελευθερισμό.

Επιπλέον, έστειλε επιστολη στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, καθώς και στους προεδρεύοντες στη Σύνοδο Κορυφής της Ρώμης, ζητώντας  ξεκάθαρη απάντηση για το κατά πόσο το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο και ειδικά σε ό,τι αφορά τις εργασιακές σχέσεις και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις ισχύει σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ ή για όλα τα κράτη μέλη εκτός της Ελλάδας.

Εύλογες οι διαπιστώσεις, εύλογο και το ερώτημα, που θέτει ο πρωθυπουργός. Οι απαντήσεις όμως ακόμα και αν έρθουν στρογγυλεμένες, στην πράξη, δύσκολα θα ξεφύγουν από αυτό που έχουμε ζήσει εδώ και 7 χρόνια.

Και αυτό είναι η απόλυτη εφαρμογή του δίκιου του ισχυρού και η μεγάλη αγάπη των Ευρωπαίων προς το ΔΝΤ, που βολεύει πολιτικά ως αλεξικέραυνο και ως τιμωρός.

Με λίγα λόγια, δίκιο έχουμε, μας χτυπούν φιλικά την πλάτη, αλλά την ώρα των αποφάσεων, είμαστε πάντα μπροστά σε μια προσφορά, “που δεν μπορούμε να αρνηθούμε”.

*Του Μάνου Χωριανόπουλου, Διευθυντή Σύνταξης του NEWS 247

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα