Τι πρέπει να απαιτήσει η Ελλάδα

Πορεία Αφγανών από την πλατεία Βικτωρίας στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Βασιλίσσης Σοφίας, οπού ζητούν να αποκτήσουν άσυλο, να χαρακτηριστούν ως πρόσφυγες και να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Κυριακή 6 Μαρτίου 2016. (EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ)
Πορεία Αφγανών από την πλατεία Βικτωρίας στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Βασιλίσσης Σοφίας, οπού ζητούν να αποκτήσουν άσυλο, να χαρακτηριστούν ως πρόσφυγες και να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Κυριακή 6 Μαρτίου 2016. (EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ) EUROKINISSI

Οι όποιες αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής, δεν θα έχουν καμία αξία αν δεν υπάρξουν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και συνέπειες για όσους αθετήσουν τις δεσμεύσεις τους

Την τελευταία φορά, που ένα κράτος μέλος της ΕΕ, εμφανίστηκε απρόθυμο να τηρήσει συμφωνίες και υποστήριξε ότι η πολιτική που ακολουθείται είναι λάθος και πρέπει να αλλάξει, αντιμετωπίστηκε ως ταραξίας.

Δεν υπήρξε ούτε στιγμή, που να συζητήθηκε με κάποιο τρόπο η θέση του από τους ισχυρούς της Ευρώπης. Η απάντηση ήταν ο οικονομικός στραγγαλισμός, μέχρι τη συνθηκολόγηση.

Το κράτος αυτό ήταν η Ελλάδα και τα αποτελέσματα τα γνωρίζουμε.

Είναι λοιπόν πολύ περίεργο, που ενώ η Αυστρία για παράδειγμα δεν εφαρμόζει τη συμφωνία για το προσφυγικό, αντιμετωπίζεται με ευχολόγια και νουθεσίες. Εκτός, αν ακόμα και όσοι εμφανίζονται να στηρίζουν την Ελλάδα, στην πραγματικότητα βολεύονται με την de facto μετατροπή της σε χώρο εγκατάστασης χιλιάδων απελπισμένων προσφύγων.

Με τη Γαλλία φανερά εκτός παιχνιδιού, λόγω ακροδεξιάς και τρομοκρατικών επιθέσεων, η Γερμανία καλείται να αποδείξει ότι πράγματι μπορεί να δώσει λύση στο πρυσφυγικό, πιέζοντας και τη μαύρη συμμαχία εντός ΕΕ, αλλά και την Τουρκία.

Από την πλευρά της, η ελληνική κυβέρνηση, στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής,  δεν πρέπει να εξαπατηθεί από υποσχέσεις, όπως στην αμέσως προηγούμενη.

Οφείλει να απαιτήσει να υπάρξουν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για ό,τι συμφωνηθεί και καθορισμός συγκεκριμένων μέτρων, για όσους συνεχίσουν να αυθαιρετούν.

Χρειάζονται λεπτοί χειρισμοί από την ελληνική πλευρά, και λιγότεροι άνευ ουσίας λεονταρισμοί.

*Του Μάνου Χωριανόπουλου, Διευθυντή Σύνταξης του NEWS 247

SHARE: