To φονικό ‘δεν βαριέσαι’

To φονικό ‘δεν βαριέσαι’
Αίγινα: Τέσσερις νεκροί και δύο σοβαρά τραυματίες σε σύγκρουση σκαφών.(Eurokinissi-ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ) Eurokinissi

Η επικίνδυνη νοοτροπία, η "κακιά ώρα" και η τήρηση των κανόνων που χαλαρώνει ακόμα περισσότερο κατά τη διάρκεια του ειδυλλιακού ελληνικού καλοκαιριού

To δυστύχημα στην Αίγινα, άφησε πίσω του 4 νεκρούς και 16 τραυματίες, μια νοοτροπία που παραμένει ανίκητη και υποσχέσεις, που ξέρουμε ότι θα ξεχαστούν.

Χρειάστηκε να συμβεί μια τραγωδία, για να γίνουν και πάλι αναφορές στην “ανάγκη μιας διαφορετικής κουλτούρας όσον αφορά στην ασφάλεια κατά την κυκλοφορία τόσο στη στεριά όσο και στη θάλασσα και, ταυτόχρονα, ενίσχυσης των ισχυόντων κανονισμών”.

Ευχολόγια.

Γνωρίζουμε πολύ καλά, ότι το μεγάλο πρόβλημα στην Ελλάδα είναι η μη τήρηση των κανόνων από όλους, ανεξαρτήτως θέσης, εποχής και συγκυρίας. Γνωρίζουμε επίσης ότι το ειδυλλιακό ελληνικό καλοκαίρι προσφέρεται για περαιτέρω χαλάρωση των όποιων κανόνων.

Το “ωχ αδερφέ” και το “δεν βαριέσαι” κυριαρχούν.

Κάθε χρόνο θρηνούμε θύματα από συμπεριφορές που οφείλονται αφενός στην κακή νοοτροπία και αφετέρου στο ότι το ίδιο το κράτος υπονομεύει την εφαρμογή των νόμων.

Το δυστύχημα στην Αίγινα, σύντομα θα φύγει από την επικαιρότητα. Ο κίνδυνος όμως θα παραμείνει.

H μικροπαραβατικότητα, τα διπλώματα που δίνονται με ευκολία, οι άδειες σε υπερήλικες οδηγούς (στεριάς και θάλασσας), οι πλημμελείς έλεγχοι και οι σβησμένες ποινές, έχουν συγκεκριμένα αποτελέσματα.

Η επίκληση στην “κακιά ώρα” και οι κατόπιν δυστυχήματος παρεμβάσεις ή δηλώσεις, δεν προσφέρουν τίποτα, πέρα από το να μας καθησυχάζουν μέχρι το επόμενο ατύχημα ή δυστύχημα.

Η Πολιτεία οφείλει, να μην κάνει εκπτώσεις στην τήρηση των κανόνων για να ελαχιστοποιεί τους κινδύνους και όχι να αφήνει τα πράγματα στην τύχη και στη μοίρα.

*Του Μάνου Χωριανόπουλου, Διευθυντή Σύνταξης του NEWS 247

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα