Το παιχνίδι των ευχών

Το παιχνίδι των ευχών
Press conference by Jeroen Dijsselbloem, Klaus Regling and Pierre Moscovici at the end of Eurogroup finance ministers meeting at the European Council in Brussels, Belgium on Jan. 26, 2017./ , , Eurogroup, , , 26 , 2017 SOOC

Όσοι λένε ότι δεν θέλουν να ξαναζήσουμε τον Ιούλιο του 2015, πρέπει να το αποδείξουν εδώ και τώρα γιατί αλλιώς τα “θέλω” τους, σύντομα δεν θα έχουν καμία σημασία

(Φωτογραφία: Sooc.gr)

Τα στοιχεία υπεραπόδοσης της οικονομίας, αποτελούν σαφώς επιχείρημα της ελληνικής πλευράς στη διαπραγμάτευση, με τις ευλογίες και της Κομισιόν, ωστόσο φαίνεται ότι αυτό δεν είναι αρκετό.

Και δεν είναι, διότι η μάχη δεν διεξάγεται με επιχειρήματα, αλλά με βάση την ισχύ και τα συμφέροντα.

Όποιος κάνει ότι δεν το καταλαβαίνει είναι στην καλύτερη περίπτωση αφελής.

Εδώ και μήνες δεν έχει αλλάξει κάτι ως προς την τακτική της Γερμανίας, που κοιτά το πολιτικό κόστος και τις εκλογές του Φθινοπώρου και τη στάση του ΔΝΤ, που έχει οχυρωθεί πίσω από το καταστατικό του.

Το μόνο που περνάει είναι ο χρόνος και το μόνο που αλλάζει είναι ο αριθμός των ευχών για “κλείσιμο της αξιολόγησης”.

Αν λοιπόν η συζήτηση διεξάγεται με αυτούς τους όρους, τότε είναι βέβαιο ότι κάτι θα δώσουμε ξανά για να κλείσει η αξιολόγηση και το ζήτημα είναι ποια θα είναι τα αντισταθμιστικά και τα αντίμετρα, όχι απλώς για να περάσουν από τη Βουλή τα μέτρα, αλλά και για να μην προκαλέσουν τώρα ή σε 1-2 χρόνια κοινωνική έκρηξη.

Σε κάθε περίπτωση, το παιχνίδι της καθυστέρησης και των ευχών, πρέπει να τελειώνει εδώ και τώρα. Όσοι λένε ότι δεν θέλουν να ξαναζήσουμε τον Ιούλιο του 2015, πρέπει να το αποδείξουν στην πράξη, γιατί αλλιώς τα “θέλω” τους, σύντομα δεν θα έχουν καμία σημασία.

*Του Μάνου Χωριανόπουλου, Διευθυντή Σύνταξης του NEWS 247

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα