Το πραξικόπημα απέτυχε, ο δικτάτορας νίκησε

Το πραξικόπημα απέτυχε, ο δικτάτορας νίκησε
Turkish President Recep Tayyip Erdogan leaves the mosque after attending a funeral for people killed Friday while protesting against the attempted coup against Turkey's government, in Istanbul, Sunday, July 17, 2016. Rather than toppling Turkey's strongman president, a failed military coup appears to have bolstered Erdogan's immediate grip on power and boosted his popularity. (AP Photo/Emilio Morenatti) Associated Press

Ο ενισχυμένος Ερντογάν, το πλήγμα στον τουρκικό στρατό και η στάση της Ελλάδας

Κάθε αλλαγή στο Status Quo σε περίοδο αδυναμίας, όπως αυτή που διανύει η Ελλάδα από το 2010 και μετά, είναι επικίνδυνη. Υπό αυτό το πρίσμα, το γεγονός ότι στην Τουρκία, ο Ταγίπ Ερντογάν, κατάφερε να ανακτήσει τον έλεγχο μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, αντιμετωπίζεται μάλλον με ανακούφιση.

Ωστόσο, χρειάζεται μεγάλη προσοχή στις τοποθετήσεις της ελληνικής πλευράς, αλλά και προσπάθεια ερμηνείας των νέων ισορροπιών που δημιουργούνται στη γείτονα χώρα.

Μπορεί οι πραξικοπηματίες να ηττήθηκαν, αλλά το καθεστώς Ερντογάν απέχει πολύ από το να χαρακτηριστεί δημοκρατία. Οι διώξεις, η φίμωση των ΜΜΕ και η εξόντωση πολιτικών αντιπάλων δεν συνάδουν με τις αξίες της δημοκρατίας.

Οι διπλωματικοί τσαμπουκάδες της Τουρκίας, η ανάγνωση του Κορανίου στην Αγ. Σοφία και οι παραβιάσεις στο Αιγαίο, επίσης δεν μπορεί να θεωρηθούν κινήσεις καλής θέλησης, από έναν ψύχραιμο ηγέτη.

Πέρα από το υποκριτικό του να αγιοποιήσουμε ξαφνικά έναν απολυταρχικό ηγέτη, επειδή αντιμετώπισε ένα στρατιωτικό πραξικόπημα, υπάρχει και κάτι πολύ σημαντικότερο.

Ο διχασμός μέσα στις Ένοπλες Δυνάμεις της Τουρκίας, οι εκκαθαρίσεις και κυρίως οι εικόνες εξευτελισμού των στρατιωτών, που εκτέλεσαν τις διαταγές των πραξικοπηματιών, αποτελούν πλήγμα για τον στρατό της Τουρκίας.

Πλήγμα δηλαδή για έναν διαχρονικό πόλο εξουσίας στη γείτονα. Αυτή η αλλαγή, αφορά άμεσα και την Ελλάδα, η οποία θα πρέπει να είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει κλιμάκωση και πιθανές προκλήσεις, που θα έχουν στόχο να αποδείξουν ότι ο τουρκικός στρατός διατηρεί την ισχύ και το κύρος του.

*Του Μάνου Χωριανόπουλου, Διευθυντή Σύνταξης του NEWS 247

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα