Για πάντα Μίκης Θεοδωράκης

default image

Ο Μίκης όλων των Ελλήνων

Μέσα στις πολλές χαρές που μου έκανε η μοίρα, ήταν και οι προσωπικότητες της πατρίδας μας διεθνούς κύρους, που στάθηκαν στη ζωή μου φίλοι, δάσκαλοι, συναγωνιστές στον αγώνα για την ειρήνη, την κοινωνική δικαιοσύνη, την δημοκρατία, τον πολιτισμό.

Ένας από αυτούς του κορυφαίους παγκοσμίους Έλληνες ήταν ο Μίκης Θεοδωράκης. Θα έχω ελπίζω την ευκαιρία να αναφερθώ  σε αυτούς τους δασκάλους, κυρίως για την ανθρώπινη ποιότητα τους. Η ταπεινότητά τους έδειχνε τη μεγαλοσύνη τους.

Με αφορμή την εκδήλωση τιμής στον μεγάλο Έλληνα δημιουργό, την Δευτέρα, 19 Ιουνίου 2017, στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο της Αθήνας, θα αναφέρω ορισμένα περιστατικά από την σαραντάχρονη θητεία μου.

Στο επόμενο βιβλίο μου, με προσωρινό τίτλο «ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΠΟΥ ΓΝΩΡΙΣΑ ΑΠΟ ΚΟΝΤΑ», θα αναφερθώ σε μερικούς από αυτούς, όπως τον Μίκη, τον Γιάννη Ρίτσο, τον Ιάκωβο Καμπανέλλη, τον Μιχάλη Κακογιάννη, τον Κώστα Βάρναλη,  τον Μάριο Πλωρίτη, τον Ζύλ Ντασσέν, τον Γιάννη Τσαρούχη, τον Αδαμάντιο Πεπελάση, τον Θόδωρο Αγγελόπουλο, τον Γιάννη Θεοδωράκη(τον ποιητή της «Όμορφης Πόλης», αδελφό του Μίκη), τον Νίκο Κούνδουρο, τον Νίκο Χατζηκυριάκο-Γκίκα, τον Παναγιώτη Τέτση, την Ελένη Καζαντζάκη, τον Βασίλη Ρώτα, την Έλλη Αλεξίου, τον Μάρκο Αυγέρη, τον Μάνο Κατράκη, τον Μιχάλη Κατσαρό και τόσους άλλους ιδίου αναστήματος που πλούτισαν με την παρουσία τους τη ζωή μου.

Για τον Μίκη, θα αρκεστώ σήμερα, στις σύντομες λεζάντες των φωτογραφιών που παραθέτω.

 

Υποδοχή του Μίκη από τον συντονιστή της διοργάνωσης, στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, για την κοινή εκδήλωση με τα Τουρκικά Συνδικάτα, η οποία έγινε και στην Κωνσταντινούπολη για την αλληλεγγύη των δύο λαών, ύστερα από τους καταστροφικούς σεισμούς που έπληξαν τις δύο χώρες το 1999 (τότε δεν υπήρχε ο σουλτάνος Ερντογάν, αν και η τουρκική πολιτική σε βάρος της χώρας μας δεν αλλάζει και αυτό το βλέπουμε καθημερινά!)

 

Εν αναμονή της έναρξης της συναυλίας. Στην πρώτη σειρά ο Μίκης, η σύζυγός του, Μυρτώ, ο Ζύλ Ντασσέν και ο συντονιστής της εκδήλωσης Μανόλης Τσακίρης για λογαριασμό της ΓΣΕΕ και της ΟΤΟΕ

 

Ο παρουσιαστής της εκδήλωσης στο κατάμεστο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, Κώστας Καζάκος, συζητάει με τον Μ. Τσακίρη για τη σειρά της εμφάνισης των συντελεστών, Ζυλφί Λιβανελί, Μαρίας Φαραντούρη, Μανώλη Μητσιά, Γιάννη Φέρτη και τη χορωδία της ΕΡΤ.

 

Στην εκδήλωση προς τιμήν του Μίκη, στο Θέατρο ΜΠΡΟΝΤΓΟΥΑΙΗ, όπου ομιλητές γαι το έργο και τη ζωή του ήταν ο Μάριος Πλωρίτης  και ο Μανόλης Τσακίρης, τη στιγμή που ο Πλωρίτης «μαλώνει» τον Μανόλη Τσακίρη, γιατί μετά θα ακολουθούσε η παράσταση της Κάτιας Δανδουλάκη, «Υπηρέτης δύο αφεντάδων», κάτω από το συγκαταβατικό χαμόγελο του Μίκη.

 

Στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, Μίκης, Τσακίρης, και ο διάσημος οφθαλμίατρος, μέλος των Οικολόγων Ύδρας, δόκτωρ Στέφανος Δημόπουλος, που συμμετείχε στο προσκύνημα της Αγίας Σοφίας, του φάρου της Ορθοδοξίας μέσα στη φωλιά του Ισλάμ.

ΟΛΟΙ ΛΟΙΠΟΝ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ, 19 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017, με αεροπλάνα και βαπόρια, όπως έλεγε ο Διονύσης Σαββόπουλος, στο Καλλιμάρμαρο. Εγώ, δυστυχώς δεν θα είμαι εκεί. Θα βρίσκομαι στην Ύδρα, κοντά στον Δάκη Ιωάννου και τους άπειρους επίσης φίλους του. Ελπίζω ο Μίκης να μου συγχωρέσει την πρώτη μου απουσία, που θα χαθεί άλλωστε μέσα στη λαοθάλασσα που θα τον αποθεώσει.

Να είσαι καλά, Μίκη της Ελλάδος, Μίκη του παγκόσμιου πολιτισμού.

Μανόλης Τσακίρης

Συγγραφέας

Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών, Ηθικής Τάξεως, 1978

Μέλος του Ελληνικού ICOMOS

Πρόεδρος του Συλλόγου Οικολόγων Ύδρας

Γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου Ύδρας

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα