Τέτσης: Ο Υδραίος που ζωγράφιζε ακόμη και τον άνεμο

Τέτσης: Ο Υδραίος που ζωγράφιζε ακόμη και τον άνεμο

Ο Μανόλης Τσακίρης με αφορμή τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Παναγιώτη Τέτση που θα γίνουν την Κυριακή, 28 Αυγούστου στην Ύδρα, θυμάται και υμνεί τον ταπεινό δάσκαλο

“Όπου κι αν σας εύρη το κακό αδελφοί, μνημονεύετε Διονύσιο Σολωμό και Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη. Μαζί με αυτούς τους σπουδαίους Έλληνες, εμείς στην Ύδρα λέμε «όπου μας εύρη το κακό, μνημονεύουμε επίσης τον Νίκο Χατζηκυριάκο Γκίκα, τον Παναγιώτη Τέτση, τον Παύλο Παντελάκη, τον Μίλτο Σαχτούρη, τον Αντώνη Λιγνό, τον Αντώνη Οικονόμου, τον Ανδρέα Μιαούλη, τον Παύλο Κουντουριώτη, τους Ραφαλιάδες, τους Κριεζήδες, τους πεντακόσιους συντροφοναύτες των ναυμάχων μας , τους λαϊκούς τεχνίτες του νησιού μας, την Παναγιά την Φανερωμένη, την αισθητική, το ιαματικό φως και χάδι της μονάκριβης Ύδρας.

Ο Παναγιώτης Τέτσης, από τον κήπο των καλλιτεχνών της Ύδρας που εμπνεύσθηκε ο Άγγελος Κοτρώνης και στήριξε σύσσωμο το προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο, θα ατενίζει το νησί του και κάθε μέρα μαζί με τους φίλους του, συμπατριώτες του δημιουργούς, θα αντιχαιρετά προκαλώντας αίσθημα ευθύνης σε όλους μας, να μην υποβαθμιστεί αυτός ο τόπος με πλαστικές χειρονομίες και αγγίγματα, να μη νοθευθεί το αγέρωχο γοητευτικό βραχώδες τοπίο του νησιού, στο όνομα οποιασδήποτε, έστω και άδολης ενέργειας.

Αγαπημένε μας δάσκαλε, τολμώ να πω και αείμνηστε αγαπημένε φίλε, όπως σου είπα στον αποχαιρετισμό μου σε σένα στη Μητρόπολή μας , «…σου επιστρέφω με απεινότητα τα γράμματα που μου έστελνες και με ονόμαζες, φίλο της προφυλακής για την Ύδρα, γιατί εσύ ήσουν ο αρχηγός του αγώνα, για να παραμείνει η Ύδρα όπως τη διατήρησαν οι πρόγονοι αυτού του τόπου…».

Σε θυμόμαστε, δάσκαλε, στους κοινούς αγώνες στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ), όπου ως εκπρόσωπος της Ακαδημίας ήσουν μαζί μας ως τις 1.30 ώρα το πρωΐ και έλεγες με συγκρατημένη αγωνία: « δεν πρέπει να τους περάσει»

Εννοούσες βέβαια το τεράστιο έργο που θα νόθευε βάναυσα το μοναδικό Καμινάκι και ομόφωνα απέρριψε το ΚΑΣ..

Και νίκησε τότε η Ύδρα, δάσκαλε, και ήσουνα εσύ ο αρχηγός. Τώρα που εγκρίθηκε ο δρόμος Καμίνι-Βλυχός, με υπογραφή του Υπουργού Πολιτισμού, ύστερα από τη θετική απόφαση του ΚΑΣ, κοινές αναλογικές προσπάθειες και ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, σε περιμένουμε στα εγκαίνια, δάσκαλε. Θα ‘σαι μπροστάρης μαζί με τον Ηρόδοτο, που περπάτησε στο ίδιο μονοπάτι για να καταγράψει την ιστορία της Χώριζας, ενός από τους πιο σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους του νησιού μας.

Σε καλημερίζουμε, δάσκαλε. Δεν σου ταιριάζει εσένα η καληνύχτα.

*Ο Μανόλης Τσακίρης είναι Γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου Ύδρας και Πρόεδρος του ιστορικού Συλλόγου Οικολόγων Ύδρας

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα