2092 μέρες και 0 σχέδια μετά το Καστελόριζο

2092 μέρες και 0 σχέδια μετά το Καστελόριζο
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συνομιλεί με τον πρόεδρο του ΚΙΔΗΣΟ Γιώργο Παπανδρέου κατα την συνάντση τους την Πέμπτη 16 Απριλίου 2015, στο Μέγαρο Μαξίμου. (PHASMA/ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΙΚΟΛΑΪΔΗΣ) Phasma

Περισσότερα από 5 χρόνια πέρασαν από την διαβόητη ανακοίνωση του Γ. Παπανδρέου από το Καστελόριζο και το πολιτικό σύστημα δεν κατάφερε να διατυπώσει ούτε καν μια υποψία εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης

Από την αποφράδα ώρα, που ο μοιραίος για τον τόπο, Γιώργος Παπανδρέου ανακοίνωνε από το Καστελόριζο, την παράδοση της χώρας στο Διεθνές Νομισματικό ταμείο, έχουν περάσει 5 χρόνια, 8 μήνες και 22 μέρες.

Και τρία μνημόνια.

Αν κάποιο πολιτικό κόμμα με βλέψεις για την εξουσία είχε αρχίσει να ετοιμάζει ένα κοστολογημένο εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης, το οποίο όλοι αναφέρουν και σήμερα, αλλά κανείς δεν μας λέει τι είναι, ίσως σήμερα να είχαμε κάτι να αντιτάξουμε απέναντι στην κυρίαρχη οικονομική άποψη στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή, που πρεσβεύει τη σωτηρία δια του στραγγαλισμού και της λιτότητας υπέρ των αριθμών και κατά των ανθρώπων.

Πόσα τέτοια σχέδια εκπονήθηκαν από τους σωτήρες μας όλα αυτά τα χρόνια; Μηδέν ολόκληρα σχέδια.

Από τα πακέτα μέτρων του ΠΑΣΟΚ, στα Ζάππεια του Σαμαρά και από εκεί στο σκίσιμο των μνημονίων του Τσίπρα, κανείς δεν κατανόησε ή δεν θέλησε να κατανοήσει ότι αν δεν έχεις σχέδιο, τότε αφήνεις το πεδίο ανοιχτό για τα σχέδια των δανειστών. Αν δεν έχεις σχέδιο, έχεις μνημόνιο

Τόσοι τεχνοκράτες, τόσοι ειδικοί, τόσοι έμπειροι της πολιτικής, “Νέστορες”, μεταρρυθμιστές, παιδιά μορφωμένα από τζάκια, παιδιά λαϊκά, γαλουχημένα από τους αγώνες και ούτε ένα σχέδιο, ούτε ένα αφήγημα για το μέλλον. Σχέδιο μας οι στόχοι της επόμενης αξιολόγησης και όραμά μας να ζητιανέψουμε μια θολή υπόσχεση για το χρέος.

Με την αλλαγή ηγεσίας στη Νέα Δημοκρατία, άνοιξε και πάλι η συζήτηση για την νέα επιλογή των δανειστών σε περίπτωση, που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν καταφέρει να προχωρήσει με την εκτέλεση συνταξιούχων και μισθωτών, βάσει του τρίτου μνημονίου που υπέγραψε το καλοκαίρι.

Σε αυτή τη χώρα, οι δανειστές έχουν επιλογές, ο λαός δεν έχει. Και φέρει την ευθύνη φυσικά, γιατί αυτοί που δεν κατάφεραν να εκπονήσουν ένα σοβαρό σχέδιο, εκλέγονται και επανεκλέγονται και ανακυκλώνονται σε θέσεις και κάνουν και τους κήνσορες απέναντι στους ανόητους που τους σταυρώνουν σταθερά, σε κάθε εκλογική αναμέτρηση.

Το σχέδιο λοιπόν, δεν ήρθε και υπάρχουν μόνο κάποια νομοσχέδια γεμάτα τρύπες, όπως αυτό του μεταρρυθμιστή Κατρούγκαλου για το ασφαλιστικό, που μεταφέρουν το πρόβλημα στο μέλλον με στόχο να κερδηθεί πολιτικός χρόνος.

Υπάρχει επίσης ένα ευχολόγιο περί μεταρρυθμίσεων, που δεν λαμβάνει υπόψη ούτε τη φτωχοποίηση του λαού, ούτε τη μακροχρόνια ανεργία, ούτε ένα βασικό πρόβλημα που τεχνηέντως κρύβεται πίσω από την ανεργία. Τους αμειβόμενους με ψίχουλα, που είτε δεν μπορούν να προσφέρουν στα παιδιά τους, παρά μόνο τα απολύτως απαραίτητα ή αν δεν έχουν οικογένεια, δεν μπορούν να κάνουν.

Δήθεν μεταρρυθμίσεις λοιπόν, επενδύσεις του ενός επενδυτή και μάχη εντυπώσεων για το ποιος θα είναι ταυτόχρονα αρεστός στους δανειστές και στους πολίτες που οδηγεί στην εξόντωση. Αυτό είναι το Ευαγγέλιο, στη μπανανία, όπου οι ηγέτες της έχουν ως σχέδιο το μνημόνιο και διαφοροποιούνται στο αν το εφαρμόζουν με αριστερή ρητορική και με μουτράκια ή με μνημονιακή ρητορική και χαμογελαστοί. Σε ένα κράτος, που δεν έχει λύσει ακόμα και τώρα τα προβλήματα γραφειοκρατίας και διαφθοράς για όσους θέλουν να επενδύσουν, δίνοντας έτσι επιχειρήματα σε αυτούς, που συγχέουν σκόπιμα τα επιδόματα σάντουιτς και έγκαιρης προσέλευσης με την υπεράσπιση ενός αξιοπρεπούς μισθού.

Το μούδιασμα του λαού από τον τρόμο του Ιουλίου και την κωλοτούμπα του ΣΥΡΙΖΑ δίνει ακόμα πολιτικό χρόνο σε όσους δεν τήρησαν τις υποσχέσεις τους και σε όσους ετοιμάζονται να δώσουν υποσχέσεις που δεν θα τηρηθούν. Αν η κατάσταση συνεχιστεί, χωρίς λύσεις, χωρίς εναλλακτικές και χωρίς νέες ιδέες για την προστασία των ασθενέστερων και την επανεκκίνηση της οικονομίας, αυτό θα αλλάξει.

Ξεχνούν όσοι αισθάνονται πανίσχυροι τώρα, ότι ο πολιτικός χρόνος την εποχή των μνημονίων έχει συμπυκνωθεί. Με την ανεργία σταθερά πάνω από το 25%, τη φορολογία να αυξάνεται και τους δανειστές αποδεδειγμένα να ζητούν περισσότερα μετά από κάθε υποχώρηση της ελληνικής πλευράς, ίσως το επόμενο όχι των απελπισμένων, να μην μπορεί να μετατραπεί σε ναι, όποιος και αν είναι πρωθυπουργός.

*Ο Μάνος Χωριανόπουλος είναι Διευθυντής Σύνταξης του NEWS 247

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα