Μάσκες στα σχολεία: Αγάπη μου, συρρίκνωσα τα παιδιά

Μάσκες στα σχολεία: Αγάπη μου, συρρίκνωσα τα παιδιά
Σκηνή από την κωμωδία "Αγάπη μου συρρίκνωσα τα παιδιά" (1989)

Το φιάσκο με τη διανομή μασκών στα σχολεία ήταν τόσο μεγάλο, που η κυβέρνηση δεν μπορούσα να σωθεί ούτε από τον... Μαρξισμό, στον οποίο συχνά καταφεύγει.

Η διανομή δωρεάν μασκών σε όλα τα σχολεία, ήταν μια κυβερνητική απόφαση αυτονόητη και όλοι ορθώς την επιδοκίμασαν όταν ανακοινώθηκε.

Η έγκαιρη διανομή ήταν επίσης ένα στοίχημα που έπρεπε να κερδηθεί και σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών κερδήθηκε.

Το ΥΠΕΣ χρηματοδότησε 6,2 εκατομ. ευρώ την ΚΕΔΕ η οποία σε ελάχιστο χρόνο ανταποκρίθηκε με διαφάνεια & αποτελεσματικοτητα στην προμήθεια των μασκών και τη διανομή τους σε ολόκληρη τη χώρα. Οι Έλληνες ενωμένοι βάζουμε τα δυνατά μας ιδίως ως στα δύσκολα“, ανέφερε τη Δευτέρα σε ανάρτησή του ο κ. Θεοδωρικάκος.

Μια από τις μάσκες που διανεμήθηκαν "εγκαίρως" στα ελληνικά σχολεία NEWS 24/7

Και μετά ήρθαν οι μάσκες για γίγαντες…

Είναι γεγονός ότι όσον αφορά την επικοινωνιακή της τακτική η κυβέρνηση αν και δεξιά, είναι φανατική του Μαρξισμού. Προς Θεού όχι του εκ του Καρόλου προερχόμενου.

Του Μαρξισμού των αναρχικών κωμικών αδελφών Μαρξ (ίσως αυτό να εξηγεί και ότι γέμισε με full face τα σχολεία).

Ο Τσίκο Μαρξ, μεταμφιεσμένος ως Γκραούτσο Μαρξ, στην ταινία “Σούπα πάπιας”, είχε πει το εξής εκπληκτικό: “Αγάπη μου, τα μάτια σου θα πιστέψεις ή εμένα“;

Αυτή την προσέγγιση της πραγματικότητας την έχουμε συναντήσει πολλές φορές τον τελευταίο χρόνο, από το “σκοιλ ελικίκου” και την “επιτυχία” της τηλεκπαίδευσης, μέχρι τα πλοία που τα παίρνει ο αέρας στο Αιγαίο.

Στην περίπτωση με τις μάσκες – σεντόνια όμως το πράγμα ήταν επικοινωνιακά λιγάκι πιο δύσκολο, διότι οι γονείς πήραν στα χέρια τους τα αποτελέσματα της “αποτελεσματικής διανομής” και μέσα σε λίγες ώρες τα social media κατακλύστηκαν  από ανέκδοτα για μεγέθη μασκών και τέκνων και από εικόνες παιδιών προστατευμένων όχι μόνο από τον κορονοϊό, αλλά και από την αίσθηση της όρασης και της όσφρησης.

Μετά από την τεράστια αυτή επιτυχία και αφού το φιάσκο δεν μπορούσε να κουκουλωθεί δια της αποσιώπησης, έπρεπε να αναληφθεί η ευθύνη και να δοθούν εξηγήσεις.

Την ευθύνη λοιπόν ανέλαβε η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας, η οποία παραδέχθηκε ότι έδωσε λάθος διαστάσεις!

Στη σχετική ανακοίνωση μεταξύ άλλων αναφέρθηκε το εξής: “Οι διαστάσεις είναι σύμφωνες με τις αντίστοιχες διεθνείς προδιαγραφές. Πλην όμως, αφορούσαν στο μέγεθος του υφάσματος πριν από τη συρραφή του και όχι το τελικό μέγεθος των δύο τύπων μασκών. Η διατύπωση της συγκεκριμένης διάκρισης μεταξύ αρχικής και τελικής διάστασης δεν ήταν σαφής, με αποτέλεσμα αριθμός από τις μάσκες που διανεμήθηκαν να έχει μέγεθος μεγαλύτερο του ενδεδειγμένου. Η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας επαναδιατύπωσε ευκρινώς τις σωστές προδιαγραφές και θα τις αποστείλει εκ νέου στην ΚΕΔΕ, που είναι αρμόδια για το διαγωνισμό της προμήθειάς τους, ώστε οι μάσκες που θα διανεμηθούν στη συνέχεια να έχουν το σωστό μέγεθος“.

Τόσο ωραία και απλά. Σαν να έδωσε οποιοσδήποτε πολίτης ένα ρουχο για διόρθωση, έγινε ένα λαθάκι και ούτε γάτα ούτε ζημιά.

Όμως εδώ εγείρονται αρκετά ζητήματα. Για τις μάσκες πληρώσαμε 6,2 εκατομμύρια ευρώ, για μια δουλειά που δεν έγινε τελικά. Και τώρα θα πρέπει να υπάρξει νέα παραγωγή και διανομή. Ποιος θα πληρώσει (αυτό είναι εύκολο) και ποιος θα πάρει τα χρήματα;

Τις μάσκες θα τις κατασκευάσουν οι ίδιοι, που έστειλαν την πραμάτεια τους στα σχολεία, χωρίς ούτε ένας να δοκιμάσει ή τουλάχιστον να αναρωτηθεί αν οι προδιαγραφές είναι σωστές; Κανείς δεν φόρεσε έστω μία μάσκα για να δει ή μάλλον για να μη δει τίποτα.

Αν το επιτελικό κράτος, δεν μπορεί σε ένα ζήτημα που απασχολεί όλη τη χώρα για τόσο χρονικό διάστημα, να σχεδιάσει μια σωστή διανομή μασκών στις σωστές διαστάσεις, πόσο επιτελικό είναι;

Υπάρχει όμως και κάτι άλλο πολύ πιο κρίσιμο σε αυτή τη συγκυρία.

Η κυβέρνηση με τις μαγικές συνταγές, τους τεχνοκράτες και τους doers, κατάφερε να δημιουργήσει μια εικόνα φαιδρότητας σε όλη τη χώρα, όσον αφορά τη χρήση μάσκας, τη στιγμή που η υγιειονομική κρίση επιδεινώνεται ξανά.

Πέρα από τον κορονοϊό, έχουμε να αντιμετωπίσουμε τις “ψεκασμένες μανούλες του Facebook” και τους συζύγους τους, οι οποίοι αρνούνται να φορέσουν μάσκα στα παιδιά τους.

Μπορεί να είναι μια θλιβερή μειοψηφία, αλλά γνωρίζοντας το πώς μεταδίδεται και εξαπλώνεται ο κορονοϊός, αρκεί να πούμε ότι δεν χρειάζεται να μπουν 10 άτομα με κεριά σε μια πυριτιδαποθήκη για να γίνει έκρηξη. Ένας φτάνει.

Τους συνωμοσιολόγους, ειδικά σε θέματα που αφορούν τη δημόσια υγεία, τους αντιμετωπίζεις με το νόμο, την αταλάντευτη στάση και πάνω απ’ όλα τη σοβαρότητα των λόγων και των έργων σου.

Δεν υπάρχει τίποτα σοβαρό από πλευράς της κυβέρνησης στη διαχείριση της διανομής μασκών στα σχολεία.

Η γελοιότητα, μπορεί είναι απολαυστική όταν είσαι κωμικός, αλλά είναι απολύτως επικίνδυνη όταν ασκείς εξουσία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα