Ο Γιάνης με ένα νι δεν είναι πικραμένος

Ο Γιάνης με ένα νι δεν είναι πικραμένος

Οι "αποκαλύψεις" Βαρουφάκη, η αναξιοπρέπεια που έγινε βιβλίο και ένα παράδειγμα προς αποφυγη για τους πρωθυπουργούς του μέλλοντος

Οι αποκαλύψεις – ή , αν προτιμάτε – οι «αποκαλύψεις» του βιβλίου Βαρουφάκη, είναι εύλογο στη θερινή ραστώνη να παρουσιάζονται ως ένα τεράστιο γεγονός .Και είναι, πράγματι. Ένα εκδοτικό γεγονός, που θα αποφέρει πολλά χρήματα στον συγγραφέα.

Όσον αφορά όμως την ουσία της πολιτικής, ο αντίχτυπος είναι εξαιρετικά φτωχός : εκτός από το ότι πρόκειται για ξαναζεσταμένες “αποκαλύψεις”, η περίοδος εκείνη έχει κριθεί. Και στη ζωή και στις κάλπες.

Το “σχέδιο για έξοδο από το ευρώ”, με τα χαρτάκια Βαρουφάκη ή τις αξίνες άλλων οπαδών της εφόδου στο Νομισματοκοπείο, θα μπορούσε να αποτελέσει αντικείμενο εξεταστικής ή δικαστηρίου, αν είχε εφαρμοστεί. Αυτός που κατηγορείται για “σχέδιο εξόδου” όμως, αποφάσισε διαφορετικά τότε.

Εφόσον τότε ο Αλέξης Τσίπρας αρνήθηκε να πατήσει το κουμπί, όλη η ιστορία αποτελεί απλώς μια ακόμα αφορμή για κενή περιεχομένου πολιτική αντιπαράθεση, μέσω της οποίας διαφημίζεται ανέξοδα το βιβλίο του πρώην υπουργού Οικονομικών.

Ωστόσο, το παράδειγμα Βαρουφάκη, είναι χρήσιμο για τους πρωθυπουργούς του μέλλοντος. Μία κορυφαία πρωθυπουργική επιλογή αποδείχθηκε λανθασμένη. Η επιμονή σε αυτήν – ο κ. Τσίπρας είχε φτάσει να τον χαρακτηρίσει asset για την κυβέρνηση – όταν από νωρίς φαινόταν ότι οι σηκωμένοι γιακάδες, δεν θα κέρδιζαν το μπλοκ της λιτότητας, ήταν ακόμα μεγαλύτερο λάθος.

Η ευθύνη γίνεται βαρύτερη για όσους τον επέλεξαν – καθώς είναι πια προφανές ότι την πιο κρίσιμη διαπραγμάτευση είχε στα χέρια του ένας άνθρωπος που ηχογραφούσε συνομιλίες για το επόμενό του best seller.

Όσο για τον ίδιο τον κ. Βαρουφάκη, όπως προκύπτει από τις “αποκαλύψεις” του, ήταν από την αρχή μέχρι το τέλος αλάνθαστος ,αλλά είχε απέναντί του μπούφους ή κακούς ήρωες μιας νουβέλας. Πολύ βολικό για να είναι αληθινό.

Συνήθως, μετά τον χωρισμό, βρίζουν οι αναξιοπρεπείς και οι πικραμένοι – και ο ήρωάς μας, πικραμένος δεν είναι. Αν τώρα κάποιος έχει και τη δυνατότητα να κάνει την αναξιοπρέπειά του βιβλίο, τόσο το καλύτερο για αυτόν. Και τόσο το χειρότερο για όλους τους υπολοίπους.

*Ο Μάνος Χωριανόπουλος είναι Διευθυντής Σύνταξης του News 24/7

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα