Ο Τσίπρας και το 50αρικο που μπορεί να κρίνει τις εκλογές

Ο Τσίπρας και το 50αρικο που μπορεί να κρίνει τις εκλογές
Ο Αλέξης Τσίπρας στο ραδιόφωνο News 24/7 στους 88,6 NIKOLOPOULOS/EUROKISSI

Όποιος πολιτεύεται χωρίς να έχει προτεραιότητα τους ασθενέστερους ρισκάρει πολύ. Τα άδεια στομάχια δεν απαντούν σε δημοσκοπήσεις.

Η συνέντευξη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στον News 24/7 στους 88,6, έβγαλε ειδήσεις, όπως τον στόχο για παροχή και δώρου Χριστουγέννων, αν το επιτρέψει η οικονομία, ατάκες (από τη Λίβερπουλ μέχρι το Paint it black των Rolling Stones), κυρίως όμως τέθηκε το κατά την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ, δίλημμα της κάλπης.

Ο πρωθυπουργός ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης για να συνεχιστούν τα μέτρα ελάφρυνσης προς τους πολλούς, προσθέτοντας ότι αν οι δυνάμεις της λιτότητας ενισχυθούν, η βοήθεια προς τους ασθενέστερους μπορεί να ακυρωθεί.

Τα μέτρα κοινωνικής στήριξης ή οι παροχές, όπως τις ονομάζει η αντιπολίτευση, δεν μπορεί κανείς να αρνηθεί, ότι αποτελούν και εργαλείο προς άγραν ψήφων, είτε βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο είτε όχι.

Το ερώτημα είναι αν αυτό έχει σημασία. Αν δηλαδή μετά από 9 χρόνια κοινωνικής και οικονομικής καταστροφής, το να αντιμετωπίζονται τα μέτρα ελάφρυνσης με χλευασμό και ειρωνείες έχει κάποιο νόημα ή κάποιο όφελος για όσους τα βλέπουν έτσι. Πολιτικός κυνισμός, φανατισμός ή αδυναμία αντίληψης της πραγματικότητας;

Όσοι έχουν επαφή με τα μεγάλα θύματα της κρίσης, τους άνεργους, τους χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους, γνωρίζουν ότι οι άνθρωποι με άμεσες ανάγκες, χρειάζονται και άμεση βοήθεια.

“Δεν καταλαβαίνουν το 50άρικο τι αξία έχει για τους ανθρώπους, γιατί αυτοί το αφήνουν tip στα ακριβά εστιατόρια που πηγαίνουν”, είπε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξή του στον Βασίλη Σκουρή.

Μπορεί να είναι λεκτική υπερβολή, ωστόσο η τακτική της Νέας Δημοκρατίας τις τελευταίες εβδομάδες, δείχνει ότι ακόμα και αν τα στελέχη της γνωρίζουν την “αξία του 50αρικού”, αμελούν να το κάνουν σαφές.

Αυτό το έδειξε ο τρόπος με τον οποίο έγιναν αναφορές σε ζητήματα όπως τα επιδόματα των ΑμεΑ, το επίδομα ανεργίας, το 7ημερο εργασίας. Για όλα αυτά τα θέματα, η Νέα Δημοκρατία προχώρησε σε διευκρινίσεις καταγγέλλοντας παράλληλα προσπάθεια διαστρέβλωσης των θέσεών της.

Ακόμα όμως και αν δεχθούμε ότι πράγματι για όλα τα παραπάνω θέματα, απλώς δεν καταλάβαμε ακριβώς τι σχεδιάζει η Νέα Δημοκρατία, δεν υπάρχει αμφιβολία για το εξής: Ότι η αξιωματική αντιπολίτευση συσχετίζει την όποια βοήθεια προς τα ασθενέστερα στρώματα, με μια ανάκαμψη της οικονομίας, που θα δημιουργήσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις κάποτε στο μέλλον.

Η ανάπτυξη της οικονομίας με ταχύτερους ρυθμούς, οι επενδύσεις, η καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, η μείωση της φορολογίας, είναι θεμιτά. Αλλά μετά από τόσα χρόνια μνημονίων, κανένα σχέδιο δεν μπορεί να προχωρήσει αν δεν υπάρχει μέριμνα για τους ασθενέστερους. Εδώ και τώρα, όχι κάποτε στο μέλλον.

Η φτωχοποίηση μεγάλου μέρους της ελληνικής κοινωνίας, λόγω των μνημονίων, είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο. Όποιος πολιτεύεται με τον ελιτισμό του “50αρικού”, μπορεί να το πληρώσει στις κάλπες. Τα άδεια στομάχια δεν απαντούν σε δημοσκοπήσεις.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version