Το δημοψήφισμα και το κοινό άγχος Τσίπρα και Μητσοτάκη

Το δημοψήφισμα και το κοινό άγχος Τσίπρα και Μητσοτάκη
Αλέξης Τσίπρας και Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή Eurokinissi

Ποιους βολεύει πολιτικά ένα καθαρό "ναι" την Κυριακή στην ΠΓΔΜ; Ίσως τους πάντες.

Το κρίσιμο δημοψήφισμα της Κυριακής στην ΠΓΔΜ για τη συμφωνία των Πρεσπών, αναμφίβολα θα ορίσει και τις πολιτικές εξελίξεις των επόμενων μηνών στην Ελλάδα.

Η αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού, έχει ξεκινήσει ήδη χωρίς να είναι ευδιάκριτο αν το ζήτημα της ονομασίας είναι αιτία ή σε πολλές περιπτώσεις απλώς αφορμή για διαφοροποιήσεις και ανεξαρτητοποιήσεις.

Είναι αλήθεια ότι ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεν έχουν πολλά κοινά, ωστόσο η αγωνία για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη γειτονική χώρα, δεν μπορεί παρά να τους ενώνει.

Οι επικριτές της συμφωνίας, ανέδειξαν τα γκρίζα σημεία και προειδοποίησαν για κενά που σε 20-30 χρόνια από σήμερα θα μπορούσαν να δημιουργήσουν προβλήματα στη χώρα.

Οι υποστηρικτές μίλησαν για δίκαιο συμβιβασμό, που κλείνει ένα ακόμα μέτωπο στα εθνικά θέματα, την ώρα που η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια να ξοδεύει διπλωματικό κεφάλαιο, που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει εκεί που πρέπει. Στον εξ Ανατολών κίνδυνο.

Ο Αλέξης Τσίπρας, πήρε ένα ρίσκο και προσπάθησε να κλείσει ένα ζήτημα που ταλανίζει τη χώρα δεκαετίες. Αποδείχθηκε όμως ότι οι επιτελείς του δεν είχαν υπολογίσει καλά τις αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας. Προχώρησε παρά το πολιτικό κόστος και αν φτάσει μέχρι το τέλος θα έχει πετύχει μια διευθέτηση από αυτές που γράφονται στην ιστορία και από αυτές που κρίνονται από την ιστορία.

Επομένως προφανώς ο πρωθυπουργός αγωνιά για το “Ναι” στο δημοψήφισμα της ΠΓΔΜ, ώστε να γίνει ακόμα ένα βήμα προς την οριστικοποίηση της συμφωνίας.

Θα μπορούσαμε να υποθέσουμε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θα έχει άγχος για το αντίθετο αποτέλεσμα. Για ένα “όχι” που θα μπλοκάρει τη διαδικασία. Είναι όμως έτσι;

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, στάθηκε απέναντι στη συμφωνία με όλες του τις δυνάμεις. Δεν έχει νόημα να εικάζουμε αν ο ίδιος προσωπικά είναι απέναντι ή αν είναι από αυτούς που θεωρούν ότι υπάρχουν αρνητικά σημεία, αλλά η συγκυρία είναι ευνοϊκή για να υπάρξει συμβιβασμός.

Στην πράξη και κινούμενος σωστά όσον αφορά την πολιτική τακτική, κατάλαβε ότι αν κρατούσε άλλη στάση, η Νέα Δημοκρατία θα είχε γίνει χίλια κομμάτια και στα (ακρο)δεξιά της θα γινόταν πάρτι. Ένα πάρτι, του οποίου οι διοργανωτές θα βρίσκονταν εντός κόμματος και ιδιαίτερα ενισχυμένοι. Από την στάση του μέχρι τώρα, η εύκολη υπόθεση είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι και εδώ αντίθετος με τον κ. Τσίπρα, ως προς την προσδοκίες του για το δημοψήφισμα της Κυριακής.

Γιατί όμως έστω και αν δεν ειπωθεί ποτέ, να μη θέλουν οι δύο αρχηγοί το ίδιο αποτέλεσμα;

Αν η συμφωνία δεν περάσει με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και κληθεί η Νέα Δημοκρατία, αν κερδίσει τις εκλογές να χειριστεί το θέμα, τότε ο κ. Μητσοτάκης θα βρεθεί σε συμπληγάδες. Αν υποχωρήσει θα έχει να αντιμετωπίσει τους υπερπατριώτες εντός και εκτός ΝΔ. Αν μπλοκάρει τη συμφωνία, θα έχει να αντιμετωπίσει την οργή του διεθνούς παράγοντα.

Πολλοί πιστεύουν ότι όταν μιλάμε για διεθνή παράγοντα, μιλάμε κυρίως για τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, ωστόσο αυτοί που καίγονται για οικονομικούς λόγους είναι Γερμανοί και Αυστριακοί. Θα ήθελε ο κ. Μητσοτάκης να τους έχει απέναντί του; Δεν νομίζω.

Στη ΔΕΘ ο πρόεδρος της ΝΔ, είχε πει ότι αν δεν περάσει η σημερινή κυβέρνηση τη συμφωνία, εκείνος θα διαπραγματευτεί από την αρχή. Μπορεί να γίνει αυτό;

Αν οι Σκοπιανοί απορρίψουν αυτή τη συμφωνία στο δημοψήφισμα, η διαπραγμάτευση θα αρχίσει από το μηδέν ή θα ξεκινήσει με δεδομένο ότι η όποια μελλοντική κυβέρνηση της ΠΓΔΜ θα διεκδικεί αναγκαστικά μια ακόμα καλύτερη συμφωνία από τη σημερινή, εφόσον αυτή απορρίφθηκε από τον λαό;

Δεν είναι παράλογο λοιπόν να υποθέσουμε ότι οι κκ Τσίπρας και Μητσοτάκης, αγωνιούν για το ίδιο αποτέλεσμα στο δημοψήφισμα της Κυριακής, έστω και αν είναι μια υπόθεση που δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα