Αξιολογώντας τους πολιτικούς μας από την φωνή τους

Αξιολογώντας τους πολιτικούς μας από την φωνή τους

Τα μικρόφωνα έκλεισαν και η καθηγήτρια φωνητικής Νίνα Καλούτσα μας εξηγεί ποιοι είναι οι πολιτικοί που αξιοποιούν καλύτερα το χάρισμα του λόγου

Το συστατικό για την επιτυχία ενός πολιτικού είναι η αναγνωρισημότητα. Πολιτικός σημαίνει να ξεχωρίζεις από μια ομάδα για να μπορέσεις να ηγηθείς της ομάδας. Ως εκ τούτου η εκφορά λόγου ενός πολιτικού αρχηγού είναι στοιχειο υψίστης σημασίας για την επιρροή που θα ασκήσει στο περιβάλλον του.

Η ανθρώπινη φωνή, και ειδικότερα το χρώμα της φωνής του κάθε ανθρώπου, είναι το πλέον γνώριμο χαρακτηριστικό του. Δεν είναι τυχαίο ότι η αντιτρομοκρατικές υπηρεσίες των ΗΠΑ σκέφτονται να αντικαταστήσουν τα δακτυλικά αποτυπώματα με τον ήχο της φωνής, ως κυριότερο στοιχείο για την αναγνώριση ταυτότητας.

Η Νινα Καλούτσα είναι μια απο τις σημαντικότερες ειδικούς σε θέματα ανθρώπινης φωνής στην Ελλάδα. Τα σεμινάρια της είναι πολύ δημοφιλή ενώ η ίδια έχει συνεργαστει με πολλούς επιχειρηματίες αλλά και πολιτικούς για να τους βοηθήσει στην ‘εκφορά λόγου’

ΝΚ- “Δια μέσω του λόγου οποιοσδήποτε έχει τη δυνατότητα να αυξήσει την επιρροή του πάνω στους άλλους. Άρα η σωστή και δυναμική εκφορά είναι ακόμα πιό σημαντική για έναν πολιτικό. Στο θέμα της ομιλίας ενός πολιτικού παίζει καθοριστικό ρόλο η ‘συνθήκη’, δηλαδή το αν μιλά ο πολιτικός αρχηγός σε πλήθη, σε μία αίθουσα ή σε μικρό κύκλο ακροατών.  Η φωνή του Σαμαρά είναι εντελώς διαφορετική όταν απευθύνεται σε πλήθη, αλλιώς αρθρώνει ο Τσίπρας σε ανοικτό χώρο και  αλλιώς ο Βενιζέλος σε ομιλία από μικροφώνου σε κλειστό χώρο”.

ΜΜ- Κατά πόσο πιστεύετε ότι ο κάθε αρχηγός κόμματος αξιοποιεί τη φωνή του;

ΝΚ- ” Κουτσούμπας: Καλή άρθρωση, καλός διαχωρισμός των διπλών συμφώνων και καλή χρήση των παύσεων. Καλές διακυμάνσεις του τόνου. Η ομιλία του “περνάει” λόγω καθαρότητας και βάθους φωνής στην συνειδητότητα του ακροατή. Θα ήταν καλός στη διήγηση ιστοριών ή παραμυθιών

Κουβέλης: Χρωματίζει και κάνει τις απαραίτητες παύσεις, όταν διαβάζει ένα κείμενο από το βήμα με μικρόφωνο. Συνειδητή άρθρωση. Η φωνή του έχει “σώμα”, δηλαδή αντλεί την αναπνοή του από βαθιά και τα λεγόμενα εκβάλλουν από όλο του το είναι

Γιώργος Παπανδρέου: Φωνή μονότονη, χωρίς αποχρώσεις, χωρίς εύρος διακυμάνσεων, με περιορισμένο συναίσθημα και έμνευση. Ενέργεια φωνής σκόρπια. Οι διακυμάνσεις της φωνής δεν συνάδουν με τα λεγόμενα.

Ε. Βενιζέλος: Αρκετά καθαρή έως πολύ καθαρή άρθρωση, η φωνή δείχνει έμπειρο ομιλητή, καλός τονισμός λέξεων και φράσεων που έχουν ιδιαίτερη σημασία, σωστή η συχνή χρήση παύσεων. Το σίγμα σφυρίζει αρκετά.

Καμμένος: Φωνή που “βγαίνει” κυρίως από το ηχείο του κεφαλιού (χωρίς να είναι ένρινη) και χρειάζεται οπωσδήποτε γείωση, δηλαδή ενεργοποίηση του αντηχείου του στήθους για να αποκτήσεις χαμηλές αρμονικές και κατ΄επέκταση όγκο μέσα από το σώμα του. Αν το κάνει θα θέσει σε κίνηση την ενέργεια όλου του σώματός του και θα κινητοποιεί υπέρ του πολύ περισσότερους τους πιθανούς ψηφοφόρους

ΜΜ- Για τον νεο-εισερχόμενο στην αρένα τον Σταύρο Θεοδωράκη τι έχετε να πείτε;

ΝΚ -” O Θεοδωράκης είναι μια φωνή που αναλύει , που διεπεραιώνει, δηλαδή μια φωνή καθημερινή.Όμως αυτό που ο κόσμος περιμένει από τους πολιτικούς είναι να τον βγάλει από την καθημερινότητά του, να τον ξεσηκώσει. Εκεί ξεχωρίζει ο ηγέτης από τον πολιτικό”.

ΜΜ- Και για τις φωνές των δυο φαβορί ;

ΝΚ- “Ο Σαμαράς συχνά σε προεκλογικές ομιλίες μιλάει βραχνιασμένος και βεβαίως δεν γνωρίζει την σωστή χρήση της φωνής. Όταν συμβαίνει, αυτό η φωνή βγαίνει πιεσμένη από ερεθισμένες φωνητικές χορδές και υποδηλώνει ότι ο ίδιος δεν υποστηρίζει τα λεγόμενά του με ολόκληρη την υπόστασή του και φυσικά την καρδιά του. Η προσοχή του ακροατή ασυνείδητα αποσπάται από την ουσία των λεγομένων και αφήνει δυσάρεστο συναίσθημα δυσφωνίας στα αυτιά τους” .

ΜΜ – Και για τον κ. Τσίπρα;

” Το εύρος διακύμανσης της φωνής του Αλέξη Τςίπρα σε προεκλογικές ομιλίες είναι φτωχό. Κυρίως υπολείπεται σε υψηλές συχνότητες και εκεί που τα λεγόμενα επιτάσσουν να ανεβεί ο τόνος και να υπάρχει κορύφωση και κατ΄επέκταση πάθος, εκεί η φωνή πέφτει με αποτέλεσμα η φράση να λήγει άδοξα και να μην προκαλέσει το αναμενόμενο χειροκρότημα”.

Αφήσαμε εκτός συζήτησης μια τελευταία φωνή αρχηγού κόμματος. Ένα στοιχείο που υπογραμμίζει το παράδοξο των Εκλογών 2015 και κατ’ επέκταση του ελληνικού πολιτικού βίου. Πρόκειται για μια φωνή που δεν ακούγεται γιατί βρίσκεται στη φυλακή ως εκ τουτου ‘σε περιορισμό’. Παρ’ όλα αυτά ο Ν. Μιχαλολιάκος ηγείται ενός κόμματος που παρουσιάζεται στις εκλογές. Στον κόσμο του θεάτρου υπάρχει μια θεατρική σύμβαση που ονομάζεται “αποσιώπηση”. Χαρακτηρίζει την σιωπηλή παρουσία ενός χαρακτήρα επί σκηνής ο οποίος παρακολουθεί την εξέλιξη της πλοκής του έργου χωρίς να συμμετέχει σε αυτή και σε κάποια συγκεκριμένη στιγμή παρεμβαίνει.

Το έργο βρίσκεται εν εξελίξει από τις πρώτες πρωίνές ώρες σήμερα. Και την ώρα που ο δικααστικός αντιπρόσωπος μας παραδώσει στα χέρια το μάτσο απο διαφορετικά ψηφοδέλτια, ας ακούσουμε στο μυαλό μας τη φωνή που επιλέξαμε και ας ελπίσουμε ότι μας καθοδηγεί για το καλό του τόπου.

“Στην Πολιτική σημασία δεν έχουν τα λόγια αλλά η φωνή που τα απαγγέλλει” Ζυλ Ρομαίν

*Ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΟΥΣΣΟΥ είναι πρόεδρος του εξωραϊστικού συλλόγου ‘Ο Λυκαβηττός’ και ιδρυτικό μέλος του σωματείου  ‘Συμβίωση’ για την προάσπιση αστικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Εχει επιτελέσει Δημοτικός Σύμβουλος του Δήμου Αθηναίων

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα