Τζαμιά Αθηνών – Αμέτι, Μουχαμέτι: Γιατί ό,τι ανοίγει δεν ξανακλείνει

Τζαμιά Αθηνών – Αμέτι, Μουχαμέτι: Γιατί ό,τι ανοίγει δεν ξανακλείνει

Διαβάστε ένα άρθρο (συμμετοχή στις "Γνώμες" του NEWS 247) για τη δημοπρασία για την ανάδειξη αναδόχου κατασκευαστικής εταιρείας για την ανέγερση μουσουλμανικού τεμένους

Τέμενος Αθηνών: Αμέτι, Μουχαμέτι… Η παραπάνω έκφραση είναι κληροδότημα των τετρακοσίων χρόνων ισλαμικής κατοχής. Αναφέρεται στο επίμονο πείσμα.

Υπό αυτό το φώς, την Τρίτη 9 Ιουλίου έλαβε χώρα η δημοπρασία για την ανάδειξη αναδόχου κατασκευαστικής εταιρείας για την ανέγερη του περιβόητου μουσουλμανικού τεμένους. Οι κατασκευαστές απετράπησαν από το συγκεντρωμένο πλήθος και από την ανάγνωση του άρθρου των εκδόσεων μας με τίτλο ‘Η Αυτοκρατορία αντεπιτίθεται». Εντύπωση προκαλεί η επιμονή της Πολιτείας για την ευσπευσμένη απόφαση της να επαναλάβει την Πέμπτη 18-07 τη διαδικασία της δημοπρασίας   παρά τη σθεναρή αντίθεση των πολιτών .

Σας παραθέτουμε ενδεικτικά μερικά σημεία που θα έπρεπε να λάβει σοβαρά υπ όψιν της οποιαδήποτε κατασκευαστική εταιρεία δηλώνει ότι ανήκει στην Ελληνική κοινωνία:

Επειδή η Ελληνική γλώσσα είναι όχι μόνο πλούσια αλλά και  εξαιρετικά ακριβής ετυμπολογικά είναι  προφανές ότι το «Τέμενος» εννοιολογικά δεν ταυτίζεται με το τζαμί (που είναι  απλός χώρος λατρείας) αλλά αποτελεί χώρο διδασκαλίας του Κορνίου  αλλά και ισλαμικό πολιτικό κέντρο.

Ιερά οδός, ύψος Βοτανικού. Εγκαταλελειμένα εργοστάσια, γκρεμισμένα  κτήρια, και κανένας κάτοικος στον ορίζοντα. Αυτή είναι η θλιβερή εικόνα που προβάλουν Δήμος Κράτος και ΜΜΕ για την περιοχή στις παρυφές της πόλης .Σ’ αυτή την ερημιά αποφάσισε ο Δ’ημος Αθηναίων να εγείρει το μουσουλμανικό τέμενος ως σύμβολο ανεξιθρησκείας. Αυτά λοιπόν είναι τα παραμύθια.  Διότι η ιερά οδός αντιπροσωπεύει το πίσω μέρος του τεμένους . Για να προσεγγίσουμε την αλήθεια επιβάλλεται να πάμε από την άλλη πλευρά της ναυτικής βάσης. Εκεί μένει κόσμος πολύς μόνο που είναι πολύ φτωχός και περήφανος για να μην φτάσει στα συσσήτια ώστε να θεωρείται υπολογίσιμος. Πρόκειται για τη γειτονιά Μαρκόνι,   Γενεές επί γενεών κατοίκων, δεμένοι με τον τόπο τους και τις παραδόσεις του ζούνε πάρα πολύ ανήσυχοι για τις επικείμενες εξελίξεις.

Τρία οικοδομικά τετράγωνα πιο πέρα έχει δημιουργηθεί ένα τεράστιο πάρκο με ωραία πύλη, διαδρόμους και παγκάκια και το γκαζόν πλούσιο και τέλεια κουρεμένο λες και βρίσκεσαι στο Λονδίνο. Μέχρι και αρωματικά φυτά έχουν εντέχνως φυτευτεί από τον αρχιτέκτονα κήπου.  Μια πινακίδα περήφανα δηλώνει ότι η συγκεκριμένη ανάπλαση κόστισε 1.780.000 ευρώ. Έργα ανάπλασης, επιτέλους !  Μόναχα που το συγκεκριμένο πάρκο έχει ολοκληρωθεί εδώ και δυο χρόνια αλλά παραμένει ερμητικά κλεισμένο στους φτωχούς περίοικους. Αναμένοντας ένα μεγάλο γεγονός που να προτρέψει την εγκαινίασή του, στην συγκεκριμένη περίπτωση το κτίσημο για να παραδοθεί ο αναγκάίος περιβάλλον χώρος που πολεοδομικά το αποκόπτεί από την πόλη, προσδίδοντας στην έννοια του τεμένους το απαιτούμενο δέος ως μνημείο που δοξάζει τον πολιτισμό στον οποίον αναφέρεται.  Η επίσημη προσέγγιση του τεμένους θα γίνεται από την Λεοφώρο Αθηνών, συμβολικά στον κόμβο που αναγγέλλει την είσοδο της πόλης, με μία φαρδειά λεοφώρο με πλατειά πεζοδρόμια και περιποιημένους κήπους εκατέρωθεν η οποία  θα ξεκινά από το Χρηματιστήριο Αθηνών  καταλήγοντας πανηγυρικά στο μουσουλμανικό τέμενος.

Μία καινούργια σελίδα για μια Αθήνα ολότελα νέα….

Παραδόξως από όλο  αυτό το ‘σκηνικό’   αίγλης, απουσιάζει η μόνιμη εγκατάλειψη του Κέντρου Αθηνών για την οποία ο Δήμαρχος Γ. Καμίνης διαρρηγνύει τα ιμάτια του και την οποία εμείς οι δημοτες Αθηναιοι υφιστάμεθα.

* Ο Μιχάλης Μουσσού είναι Κοινοτικός Σύμβουλος της Α’ Δημοτικής Κοινότητας του Δήμου Αθηναίων και Πρόεδρος του Πολιτιστικού και Εξωρραϊστικού Συλλόγου “Ο Λυκαβηττός”. Αρθρογραφεί στην Huffington Post για ελληνικά θέματα μείζονος σημασίας και δραστηριοποιείται στον τομέα της αγοράς ακινήτων.

* Η απάντηση του κ. Μουσσού στο σχόλιο του αναγνώστη “Πολίτης Β Κατηγορίας”, που δημοσιεύεται παρακάτω:

“Σε απάντηση ενός σχολίου από αναγνώστη: οποιαδήποτε αντίδραση είναι καλοδεχούμενη αφού μας βοηθάει να επανεξετάσουμε τις θέσεις μας και να βελτιωθούμε.

Η αγανάκτηση οποιουδήποτε αναγνώστη  είναι απόλυτα κατανοητή όταν το περιεχόμενο ενός άρθρου ξεπερνά τα πιο τρελά σενάρια φαντασίας. Περισσότερο όταν μια σειρά άρθρων δίνει μια πλήρη εικόνα παραλογισμού ο οποίος φαίνεται να κρύβει σκοτεινές δυνάμεις και σκοτεινότερες προσπάθειες. Προσπαθώντας να μην πέσω στην παγίδα του λαϊκισμού και διατηρώντας μία προσέγγιση ανάλυσης,  είχα εξ αρχής αποφασίσει ότι τα κείμενα μου δεν θ άπρεπε να συνοδεύονται από φωτογραφίες δημοσιογραφικού τύπου. Λάθος μου…..

Σημειωτέον ότι το δικαίωμα να αναλύω δημόσια καταστάσεις που σχετίζονται με τα Αθηναϊκά δρώμενα μου το έχουν δώσει οι Αθηναίοι δημότες , τους οποίους εκπροσωπώ με την ψήφο τους.

Επειδή όμως μία εικόνα αξίζει χίλιες λέξεις

Είμαι σίγουρος ότι βλέποντας  τις φωτογραφίες αυτές (του Πάρκου, της λεωφόρου και της γειτονιάς) ο φίλος μας όχι μόνο θα πειστεί  για το αληθές του περιεχομένου αλλά πιθανότατα να αναθεωρήσει τις υπόλοιπες πηγές πληροφοριών του.

Παραμένοντας στη διάθεση οιουδήποτε αναγνώστη

Φιλικά,

Μιχάλης Μουσού”

 

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα