Δεκάδες νεκροί, κανένας υπεύθυνος

Δεκάδες νεκροί, κανένας υπεύθυνος
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΝΙΚΟΥ ΤΟΣΚΑ (Eurokinissi) Eurokinissi

Είναι αδύνατον να μην ευθύνεται κανείς για 83 θανάτους. Ως εκ τούτου τα όσα ειπώθηκαν στη συνέντευξη Τύπου της Πέμπτης ήταν το λιγότερο εξοργιστικά.

Ηθελε πραγματικά πολύ μεγάλη προσπάθεια από την κυβερνητική πλευρά να γίνουν τα πράγματα ακόμη χειρότερα επικοινωνιακά για τους ίδιους μετά από κάθε δημόσια παρέμβασή τους το τελευταίο τριήμερο.

Η δε συνέντευξη Τύπου της Πέμπτης στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αποτέλεσε ένα μνημείο κυνισμού και αποποίησης της όποιας ευθύνης. Ηταν πραγματικά απίστευτο να ακούς από υπουργικά χείλη ότι έγινε ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν (με σχέδιο και πρόγραμμα) αλλά παρόλα αυτά έχασαν τη ζωή τους 83 άτομα.

Δεν αντιλέγει κανείς ότι οι καιρικές συνθήκες ήταν ακραίες. Επίσης δεν αντιλέγει κανείς ότι υπάρχει περίπτωση εμπρησμού. Ολα αυτά κατανοητά. Αλλά από αυτό το σημείο μέχρι το να μην αναλάβει κανείς την ευθύνη, την πολιτική έστω, για τους θανάτους τόσων πολιτών (μέσα σε ελάχιστο χρονικό σημείο και σε καιρό…ειρήνης) χαρακτηρίζεται έως και εξοργιστικό.

Πραγματικά, δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε για ποιο λόγο διεξήχθη η συνέντευξη Τύπου της Πέμπτης. Πάντως, όποιος και αν ήταν ο στόχος, χάθηκε κάτω από τόνους μίας ωμής σκληρότητας, ακόμη και στο ύφος το οποίο δεν ήταν το πρέπον σε στιγμές τόσο ιδιαίτερες, όταν η χώρα πενθεί.

Κατανοητή, μέχρι ενός σημείου, η προσπάθεια των αρχηγών της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας αλλά και των Υπουργών να δικαιολογηθούν. Καθόλου κατανοητή όμως η πρόθεση να γίνει το μαύρο άσπρο. Κανένα λάθος; Ε, όχι δα κύριε Τόσκα! Αν γίνονταν και λάθη στο σχεδιασμό δηλαδή πόσους νεκρούς θα θρηνούσαμε δηλαδή;

Ολα αυτά έγιναν ενώ είχε προηγηθεί και η μάλλον ατυχής (επιεικής η έκφραση) παρουσία του Πάνου Καμμένου στο Μάτι το πρωί της Πέμπτης. Ο Υπουργός Αμυνας, ενώ όφειλε να είναι ταπεινός ως ο πρώτος Υπουργός που επισκέφθηκε τις πληγείσες περιοχές, σήκωσε το δάχτυλο και “σημάδεψε” τους πολίτες που διαμαρτύρονταν.

Εχει χαθεί, κοντολογίς, η επικοινωνιακή μπάλα και πάνω στους δεκάδες τάφους και τα αποκαϊδια εξακολουθούν να γίνονται “χοντρά” λάθη και αστοχίες που δεν υπάρχει περίπτωση να συγχωρεθούν εύκολα. Ακόμη χειρότερα για τους κυβερνώντες, το θέμα έχει τόσες πολλές παραμέτρους που θα είναι αδύνατον να μην συντηρηθεί στην επικαιρότητα τουλάχιστον για ένα μήνα ακόμη και παρά τη θερινή ραστώνη.

Οι κυβερνητικές γκάφες “κρύβουν” ακόμη και την υπερβολή προτάσεων σαν και αυτή που κατέθεσε την Πέμπτη ο Κυριάκος Μητσοτάκης για συντήρηση των πυροσβεστικών μέσων από το ιδιωτικό ίδρυμα (!). Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δηλαδή καλέι το κράτος να αυτοανακηρυχθεί ως ανίκανο και να παραδώσει σημαντικές λειτουργίες του στον ιδιωτικό τομέα!

Αλλά ποιος θα ασχοληθεί μ’ αυτό όταν οι άνθρωποι που έχουν στα χέρια τους την εξουσία έχουν καταληφθεί από έναν πρωτοφανή πανικό στον οποίο τους οδήγησε η τραγικότητα των γεγονότων;

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα