Η Ευρώπη ως ασπίδα στα προσωπικά δεδομένα που καταγράφει η Google

Η Ευρώπη ως ασπίδα στα προσωπικά δεδομένα που καταγράφει η Google

Διαβάστε ένα άρθρο (συμμετοχή στις "Γνώμες" του NEWS 247) με αφορμή δικαστική απόφαση σε βάρος της Google

Πριν τέσσερα χρόνια ένας Ισπανός πολίτης, ο κ. Costeja González, κατέφυγε στην Ισπανική Επιτροπή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (Agencia Española de Protección de Datos) ζητώντας της να διατάξει την Google να διαγράψει συνδέσμους σε ένα άρθρο που τον αφορούσε. Το άρθρο αυτό είχε δημοσιευτεί σε μια ισπανική εφημερίδα 16 χρόνια νωρίτερα και ανακοίνωνε τον πλειστηριασμό της προσωπικής του περιουσίας για χρέη.

Η Ισπανική Επιτροπή αποφάσισε ότι η εφημερίδα καλώς κρατούσε στο αρχείο της το σχετικό άρθρο, αλλά διέταξε την Google να τα διαγράψει από τα δικά της. Η λογική της στοχευμένης απαγόρευσης ήταν η εξής. Αν κάποιος έψαχνε στην εφημερίδα την συγκεκριμένη πληροφορία, θα την έβρισκε. Αν όμως έψαχνε απλώς το όνομα του κύριου Costeja González στην μηχανή αναζήτησης της Google, δεν θα ανακάλυπτε πρώτη πρώτη την ξεχασμένη και δυσάρεστη αυτή ιστορία. Ο κύριος Costeja González κέρδισε τότε τον πρώτο γύρο στον αγώνα του για το «δικαίωμα στην λήθη».

Εχθές κέρδισε και τον δεύτερο. Η Google κατέφυγε στην Ισπανική δικαιοσύνη και η υπόθεση παραπέμφθηκε στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το Δικαστήριο συγκροτήθηκε στην Ολομέλειά του (ως Grand Chamber) υπό την προεδρία του έλληνα Προέδρου του Βασίλη Σκουρή και εξέδωσε χθες την απόφασή του (υπόθεση C-131/12 Google v Agencia Española de Protección de Datos, 13 Μαΐου 2014). Δικαίωσε ξανά τον κύριο Costeja González ερμηνεύοντας υπερ του την σχετικά ασαφή Οδηγία για τα Προσωπικά Δεδομένα του 1995 αλλά και το νέο άρθρο 8 της Χάρτας των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ, για το δικαίωμα στην προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Το ζήτημα της διαγραφής δεδομένων είναι πλέον αντικείμενο που θα κρίνεται από τις Εθνικές Αρχές Προσωπικών Δεδομένων. Δεν έχει σημασία αν απεναντί μας βρίσκεται μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου. Ο καθένας από εμάς έχει το δικαίωμα να ζητά από την Εθνική Αρχή να κρίνει αν κάτι πρέπει να αφαιρεθεί από τις μηχανές αναζήτησης, ώστε κάτι που μας αφορά να μπορεί να ξεχαστεί. Αυτό θα συμβαίνει τουλάχιστον μέχρι να νομοθετηθεί από το νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που θα εκλεγεί στις 25 Μαΐου, ένας νέος Κανονισμός για τα προσωπικά δεδομένα, που είναι τώρα στα σκαριά.

Αυτή είναι δύναμη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μαζί μπορούμε να νομοθετούμε για ζητήματα που υπερβαίνουν καθεμία από τις χώρες μας και που αγγίζουν τις κοινές ανάγκες απλών ανθρώπων. Υπάγοντας τις σχέσεις μας σε κανόνες δικαίου, επιλύουμε τις διαφορές μας ενώπιον ενός κοινού δικαστηρίου τις αποφάσεις του οποίου σέβονται όλοι, όσο ισχυροί και αν είναι. Όταν χρειάζεται να αλλάξουμε την νομοθεσία, το κάνουμε μέσα από τους θεσμούς μας και ιδίως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ακόμα και οι πιο επιτυχημένες επιχειρήσεις του πλανήτη σέβονται τις κοινές αποφάσεις μας, είτε αυτές αφορούν τα προσωπικά δεδομένα, είτε τον ανταγωνισμό, είτε τα επικίνδυνα χημικά στα τρόφιμα, είτε άλλο θέμα που ανήκει στις αρμοδιότητες της ΕΕ.

Δεν έχουν άλλη επιλογή. Η Ευρώπη ενωμένη είναι σε θέση να επιβάλει κοινούς κανόνες Μην πιστεύετε λοιπόν την αντιευρωπαϊκή προπαγάνδα που ακούγεται σχεδόν καθημερινά στα τηλεοπτικά κανάλια από φιλόδοξους τηλεαστέρες, βιαστικούς υποψηφίους και άσχετους δημοσιογράφους. Η αλήθεια είναι πιο απλή. Η ένταξή μας στην κοινή αυτή προσπάθεια της Ευρωπαικής Ένωσης μας δυναμώνει, τόσο συλλογικά ως κράτος μέλος της, ως Ελλάδα, αλλά και ως απλούς μεμονωμένους πολίτες, που αναζητούμε, ο καθένας χωριστά και όλοι μαζί, απαντήσεις ή δικαιοσύνη.

Η Ευρώπη δεν είναι το πρόβλημα. Η Ευρώπη είναι η Λύση.

* Ο Παύλος Ελευθεριάδης είναι δικηγόρος στο Λονδίνο, αναπληρωτής καθηγητής νομικής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και Υποψήφιος Ευρωβουλευτής με το Ποτάμι, www.pavloseleftheriadis.com

SHARE:

24Media Network