Wines of Crete: Ένα ηχηρό μήνυμα για την Ελλάδα και την Ευρώπη του σήμερα

Wines of Crete: Ένα ηχηρό μήνυμα για την Ελλάδα και την Ευρώπη του σήμερα
Η φωτογραφία είναι από την ιστοσελίδα www.lyrarakis.gr

Διαβάστε ένα άρθρο (συμμετοχή στις "Γνώμες" του NEWS 247) για το παράδειγμα του Wines of Crete, στο πλαίσιο της αναπτυξιακής προσπάθειας της ελληνικής οικονομίας

Πολύς λόγος γίνεται τελευταία, με αφορμή το επιτακτικό ζητούμενο της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, για την ιδιαίτερη δυναμική που παρουσιάζουν οι τομείς της γεωργίας και του τουρισμού.

Σε όλους μας έχει γίνει αντιληπτό, είτε ασχολούμαστε με αυτούς τους τομείς είτε όχι, ότι η παραγωγή ποιοτικών προϊόντων αποτελεί διέξοδο και για την ελληνική γεωργία και για τον τουρισμό. Ότι, συνεπώς, η μεταξύ τους συνέργεια μπορεί να δημιουργήσει ένα ισχυρό ρεύμα που θα μας ωθήσει στα ανοιχτά της αναπτυξιακής διαδικασίας.

Tο γεγονός ότι πίσω από την ιδέα αυτή υπάρχει ουσία και προοπτική το αποδεικνύει το επιτυχημένο παράδειγμα δημιουργικών ανθρώπων όπως τα μέλη του Δικτύου “Wines of Crete” που έχω την χαρά και την τιμή να φιλοξενώ αυτές τις ημέρες στις Βρυξέλλες.

Οι οινοποιοί του Δικτύου έχουν αξιοποιήσει τον πλούτο της κρητικής γης και έχουν επενδύσει σε αυτή τη γνώση, την εμπειρία και τον κόπο τους.

Έχουν όμως κάνει και ένα βήμα παραπέρα. Έχουν αντιληφθεί την πολλαπλασιαστική αξία της συνεργασίας και έχουν εφαρμόσει στην πράξη το «η ισχύς εν τη ενώσει». Διατηρούν, δηλαδή, τις ιδιαιτερότητες και τον χαρακτήρα των προϊόντων τους, χρησιμοποιούν όμως κοινά εργαλεία για να διασφαλίσουν την προβολή, την εμπορική και την οικονομική τους βιωσιμότητα.

Με αυτή την έννοια, το παράδειγμα του Wines of Crete δεν είναι μόνο πηγή έμπνευσης και οδοδείκτης στο πλαίσιο της αναπτυξιακής προσπάθειας της ελληνικής οικονομίας αλλά αποτελεί και ένα ηχηρό μήνυμα για την ίδια την Ευρώπη του σήμερα όπου οι εθνικοί εγωισμοί έχουν επικαλύψει το κοινό όραμα, τους κοινούς στόχους, τα κοινά οφέλη.

Βασικός, λοιπόν, σκοπός, της επίσκεψης των οινοποιών του Δικτύου είναι να μεταφερθεί το μήνυμά τους, το μήνυμα της αλληλεγγύης και της συνεργασίας, εκεί που ακόμα χτυπά η καρδιά της Ένωσης, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τον πλέον δυναμικό και δημοκρατικό κοινοτικό θεσμό.

Υπάρχει όμως και μία άλλη σημαντική διάσταση στην επίσκεψη αυτή.

Μία από τις ιδιαίτερα ευχάριστες και εποικοδομητικές στιγμές στην κοινοβουλευτική ζωή ενός Ευρωβουλευτή είναι όταν υποδέχεται και φιλοξενεί στις Βρυξέλλες επισκέπτες από τη χώρα του.

Ακόμα και σήμερα, όπου η ιδέα της Ενωμένης Ευρώπης είναι μία φλόγα που τρεμοσβήνει, οι χιλιάδες πολίτες που έχουν κάθε χρόνο την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τον θεσμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, να ενημερωθούν για την ουσιαστική συμβολή του στην εμβάθυνση των δημοκρατικών διαδικασιών αλλά και για τις καίριες παρεμβάσεις του σε ζητήματα που έχουν άμεσο αντίκτυπο στην βελτίωση της καθημερινότητας όλων μας, επιστρέφουν στη χώρα τους με αναπτερωμένη την ελπίδα ως προς το μέλλον μιας κοινής ευρωπαϊκής πορείας.

Για εμένα και τους συναδέλφους μου, είναι ιδιαίτερα χρήσιμο όταν μας δίνεται η ευκαιρία να καλύψουμε το επικοινωνιακό χάσμα που, δυστυχώς, μας χωρίζει από τους πολίτες που εκπροσωπούμε.

Για τον λόγο αυτό είναι σημαντικό όταν μία πολύ δυναμική ενημερωτική ιστοσελίδα όπως το news247, στρέφει με ενδιαφέρον το βλέμμα στο θεσμό, το ρόλο και το έργο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Με τον τρόπο αυτό συμβάλλει στην εμβάθυνση της επικοινωνίας και της σχέσης μας με τον πολίτη.

Ευχαριστώ, λοιπόν, από καρδιάς την ομάδα του news247 που αποδέχθηκε την πρόσκλησή μου, η οποία στην πραγματικότητα απευθύνεται σε όλους τους αναγνώστες του, πολίτες μιας Ευρώπης που, όπως θα έχουν την ευκαιρία να διαπιστώσουν μέσα από το ειδικό αυτό αφιέρωμα, εξακολουθεί να αποτελεί τη μόνη εγγύηση για ευημερία και πρόοδο.

* Ο Σπύρος Δανέλλης γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης το 1955. Σπούδασε Αρχιτέκτων – Μηχανικός (1979) στο Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας και από το 1986 εργάστηκε ως ελεύθερος επαγγελματίας και μελετητής. Υπηρέτησε την τοπική αυτοδιοίκηση και  διετέλεσε βουλευτής, ενώ από το 2009,είναι Ευρωβουλευτής Πα.Σο.Κ., μέλος της Επιτροπής Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου και της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού του Ευρωκοινοβουλίου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα