Γιατρός, δικηγόρος, κιθαρίστας ή ντράμερ;

Συμβολική κατάληψη στην Πρυτανεία του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) πραγματοποίησαν φοιτητές που συσπειρώνονται στο Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, την Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014.
(EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)
Συμβολική κατάληψη στην Πρυτανεία του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) πραγματοποίησαν φοιτητές που συσπειρώνονται στο Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, την Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014. (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) EUROKINISSI

Ο πλανήτης αλλάζει με ραγδαίους ρυθμούς και το Υπ. Παιδείας ετοιμάζει νέες φουρνιές δικηγόρων για να του κάνει μήνυση

Τα πρόσφατα στοιχεία του Δικηγορικού Συλλογου της Αθήνας, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για παρερμηνείες. Το 2016 το 21% των μελών του Συλλόγου δεν είχε ούτε μία παράσταση στο δικαστήριο ενώ πέρυσι το ποσοστό εκτινάχθηκε στο 24,8%. Είναι λοιπόν απορίας άξιον ποιό “κενό” είδε ο Υπ. Παιδείας και προανήγγειλε από το βήμα αναπτυξιακού συνεδρίου στην Πάτρα τη δημιουργία μιας τέταρτης Νομικής Σχολής στην Ελλάδα που θα προστεθεί σε αυτές της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Κομοτηνής.

Στις ήδη υπάρχουσες νομικές σχολές, εισάγονται κάθε χρόνο 1210 φοιτητές. Οι περισσότεροι (450) εισάγονται στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, ακολουθεί το Εθνικό και Καποδιστριακό (410) και τους λιγότερους υποδέχεται το Αριστοτέλειο (350). Λίγα χρόνια μετά, όσοι καταφέρνουν να αποφοιτήσουν προστίθενται σε ένα στοκ άνεργων δικηγόρων που είναι πολύ περισσότεροι προφανώς στις νεαρές ηλικίες. Ειδικότερα και σύμφωνα με στοιχεία του ΔΣΑ από το 2013 το ποσοστό ανεργίας σε όσους έχουν “δικηγορική ηλικία” μέχρι 7 έτη έφτανε το 44,92% κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Οι ίδιοι οι νεαροί δικηγόροι καταγγέλλουν ότι ακόμη και αν βρουν εργασία, το ωράριο εκτείνεται σε 12 έως 14 ώρες ημερησίως ενώ η αμοιβή δεν φθάνει ούτε για να καλυφθούν οι βασικές ανάγκες. Βεβαίως οι προοπτικές ενός απόφοιτου της Νομικής Σχολής είναι απεριόριστες. Σκεφθείτε ότι στην παρούσα βουλή, οι δικηγόροι αποτελούν το 15,7% των 300, όπως παραδοσιακά συνέβαινε ακόμη και πριν τη μεταπολίτευση. Μέχρι να φθάσει όμως κανείς εκεί, ο δρόμος δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα. Εκτός και αν κληρονομήσει κάποια οικογενειακή επιχείρηση, ο νέος δικηγόρος θα πρέπει να περάσει από τιτάνιες δοκιμασίες, όπως το να πρωταγωνιστήσει σε ρεπορτάζ με τίτλο “τυλίγει σουβλάκια με το πτυχίο της νομικής”.

Με τόσο υψηλά ποσοστά ανεργίας όμως, θα ήταν χρήσιμο να μας εξηγήσει ο Υπουργός Παιδείας ποιόν σχεδιασμό εξυπηρετεί η εξαγγελία για την ίδρυση μίας ακόμη νομικής σχολής στην Ελλάδα. Σε μία χώρα όπου ιδίως τα τελευταία χρόνια ο τουρισμός αποτελεί ουσιαστικά “μονοκαλλιέργεια” αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει ούτε ένα οργανωμένο πανεπιστήμιο για τον τουρισμό. Καλά καλά δεν υπήρχε ούτε ένα τμήμα πανεπιστημιακού επιπέδου μέχρι φέτος που ιδρύθηκε το τμήμα τουριστικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο Πειραιά.

Στη χώρα που για δεκαετίες γαλουχηθήκαμε με την ιδέα ότι δεν θα γίνουμε “γκαρσόνια της Ευρώπης” θεωρείται φυσικό να θέλουμε να αυξήσουμε τους πρωτοετείς δικηγόρους σε περισσότερους από 1210 ενώ στο τμήμα τουριστικών σπουδών εισήχθησαν μόλις 70. Είναι προφανώς άλλο το πρεστίζ ενός φοιτητή της Νομικής από κάποιον που σπουδάζει τουριστικά. Δυστυχώς μετά την απόκτηση του πτυχίου οι ρόλοι -κατά κανόνα- αλλάζουν.

Είναι και πολλά άλλα τμήματα που λείπουν από το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα. Ένα σύστημα που έχει αλλεργία στις αλλαγές και εν πολλοίς έχει μείνει απαράλλαχτο εδώ και δεκαετίες. Ο κόσμος γύρω μας αλλάζει. Οι δεξιότητες που απαιτούνται πλέον είναι εντελώς διαφορετικές αλλά εμείς επιμένουμε να αγνοούμε τις εξελίξεις.

Η τέταρτη βιομηχανική επανάσταση δεν έρχεται. Είναι ήδη εδώ και οι μηχανές θα υποκαταστήσουν εργαζόμενους με “παλαιές δεξιότητες”. “Δεν μπορούμε να διδάσκουμε τα παιδιά μας να ανταγωνιστούν τις μηχανές που είναι πιο έξυπνες”, εξήγησε κατά την ομιλία του στο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός ο ιδρυτής της Alibaba κος Jack Ma. “Η εκπαίδευση είναι η μεγάλη πρόκληση τώρα” συνέχισε ο οραματιστής Κινέζος επιχειρηματίας. “Αν δεν αλλάξουμε τον τρόπο που διδάσκουμε, τριάντα χρόνια αργότερα θα έχουμε πρόβλημα”. Εμείς συνεχίζουμε να πιστεύουμε στο δόγμα “rooms to let, no problem”…

Υ.Γ. Η ομιλία του ιδρυτή της Alibaba κου. Jack Ma, θεωρήθηκε ως κορυφαία στιγμή στο φετινό φόρουμ του Νταβός. Μπορείτε να πάρετε μια γεύση από τα όσα σημαντικά είπε ο Κινέζος μεγιστάνας στη σελίδα του WEF

*Ο Σταμάτης Ζαχαρός είναι Αρθρογράφος του NEWS 24/7 και Σύμβουλος Έκδοσης της 24 MEDIA ( @SZacharos)

ADVERTISING

SHARE: