Με εντολή Τσίπρα

Meeting between the Greek Prime Minister Alexis Tsipras and the president of the European Commission Jean-Claude Juncker, in Athens, on June 21, 2016 /               ,  ,  21 , 2016
Meeting between the Greek Prime Minister Alexis Tsipras and the president of the European Commission Jean-Claude Juncker, in Athens, on June 21, 2016 / , , 21 , 2016 SOOC

Ο πρωθυπουργός παρεμβαίνει για να συμβεί το αυτονόητο. Εν τω μεταξύ ψάχνουμε να βρούμε τι πήγε στραβά σε ένα κατά τα άλλα τέλειο σύστημα

Η δημόσια συζήτηση για την τα όσα τραγελαφικά συμβαίνουν με την απονομή δικαιοσύνης, έχει μεταφερθεί -ως συνήθως- σε λάθος επίπεδο. Ενδεχομένως βολικό για να μην υπάρξει λύση σε ένα πρόβλημα που αναγνωρίστηκε από τα πρώτα χρόνια της κρίσης και των μνημονίων, ως βασική παθογένεια για τη χώρα. Αλλά το οποίο ουδείς δείχνει διατεθειμένος να λύσει.

Η χθεσινή παρέμβαση του Πρωθυπουργού στον Υπουργό δικαιοσύνης για να επιταχυνθεί η διενέργεια των δικών που αφορούν στην υπόθεση της Siemens κατά προτεραιότητα, αποτελεί απλώς την επιβεβαίωση ότι κάτι δεν πηγαίνει καλά με την απονομή της δικαιοσύνης και επιπλέον ότι ο τρόπος που επιλέγουμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα, παραμένει αποσπασματικός και ελάχιστα αποτελεσματικός.

Αν χρειάζεται σε κάθε τι να παρεμβαίνει ο πρωθυπουργός της χώρας για να συμβαίνει το αυτονόητο, το πρόβλημα είναι ακόμη μεγαλύτερο. Η παραγγελία της εκδίκασης των δύο υποθέσεων που αφορούν στη Siemens κατά απόλυτη προτεραιότητα, προβλέπεται από τον Κώδικα Ποινικής δικονομίας. Το γεγονός ότι φθάσαμε στο και πέντε και με παρέμβαση του Πρωθυπουργού για να ζητηθεί, φανερώνει ότι η πολιτική ηγεσία της δικαιοσύνης για κάποιους λόγους δεν έκανε προηγουμένως αυτό που θα κάνει τώρα.

Η καθυστέρηση των δύο δικών δεν ήταν μια ασήμαντη υπόθεση που διέλαθε της προσοχής του υπουργού και της λοιπής πολιτικής ηγεσίας. Θα πρέπει να εξηγήσουν γιατί δεν προχώρησαν νωρίτερα στις απαραίτητες κινήσεις για να μην συμβούν τα όσα τραγελαφικά ζούμε τις τελευταίες ώρες. Επιπλέον, μπορεί οι συγκεκριμένες υποθέσεις να προκαλούν το δημόσιο ενδιαφέρον αλλά το ίδιο συμβαίνει σε όλες τις δίκες. Εκτός των ποινικών υποθέσεων, ούτε οι αστικές διαφορές λύνονται σε εύλογο χρόνο κρατώντας σε ομηρία επιχειρήσεις και ιδιώτες.

Δεν είναι μόνο η απεργία των δικηγόρων που διέλυσε το σύστημα. Διαλυμένο ήταν και προηγουμένως, Η πολυνομία και η απραξία απέναντι σε δεκάδες νομικά τερτίπια είχαν ανέκαθεν ως αποτέλεσμα, να χρονίζουν οι δίκες. Με τρόπο τέτοιο που η απονομή της δικαιοσύνης χάνει το νόημά της. Το να αποφυλακίζονται οι κρατούμενοι μετά το 18μηνο, σημαίνει ταυτόχρονα ότι κάποιοι αθώοι, περνούν ενάμιση χρόνο στη φυλακή, ασχέτως αν μετά δικαιωθούν. Φανταστείτε έναν μικρομεσαίο επιχειρηματία, του οποίου κρίνεται το επαγγελματικό του μέλλον από μια δίκη που θα συμβεί σε 10 χρόνια. Πώς θα ζήσει μέχρι τότε;

Η επιτάχυνση της διαδικασίας απονομής δικαιοσύνης είχε επισημανθεί από την τρόικα κατά τις πρώτες εβδομάδες εγκατάστασής της στην Αθήνα. Ακούσαμε κατά καιρούς για κλιμάκια ξένων χωρών, για task force και για μέτρα εκσυγχρονισμού των δικαστηρίων. Το αποτέλεσμα παραμένει το ίδιο. Όλοι ωστόσο αναγνωρίζουν ότι το πρόβλημα αποτελεί ενδεχομένως και τη μεγαλύτερη τροχοπέδη στην προσπάθεια εκσυγχρονισμού της χώρας.

Η ανεξαρτησία της δικαιοσύνης είναι ένα άλλο θέμα. Διαχρονικά οι κυβερνήσεις επιχειρούν να ελέγξουν το δικαστικό σύστημα. Άλλοτε κομψά και άλλοτε με ωμή παρέμβαση. Οι ίδιοι οι δικαστές έχουν δώσει το δικαίωμα. Το κομματικό κράτος βρήκε έδαφος για να αλώσει την κατά τα άλλα διακριτή εξουσία.

Εν τω μεταξύ, κάθε φορά που προκύπτει ένα πρόβλημα, αναζητούμε ποιος φταίει. Η μεταφραστική υπηρεσία, η έλλειψη προσωπικού, ενδεχομένως κάποιοι διεφθαρμένοι λειτουργοί ή ακόμη και πολιτικές παρεμβάσεις; Θα ήταν λογικό να αναζητούμε τα αίτια, αν επρόκειτο για μεμονωμένες περιπτώσεις με τον κανόνα να αφορά δίκαιες δίκες σε εύλογο διάστημα. Συνήθως δε, δεν βρίσκουμε τίποτε ή οι υποθέσεις ξεχνιούνται και η χώρα συνεχίζει να σέρνεται σε ένα γκρίζο περιβάλλον ουσιαστικής ανομίας.

*Ο Σταμάτης Ζαχαρός είναι Αρθρογράφος του NEWS 247 και Σύμβουλος Έκδοσης της 24 MEDIA ( @SZacharos).

SHARE:

24Media Network