Μια ‘περίπου’ καταγγελία, για ‘περίπου’ τρομοκράτες που μπορεί να αποδειχθεί ‘περίπου’ αληθινή

Μια ‘περίπου’ καταγγελία, για ‘περίπου’ τρομοκράτες που μπορεί να αποδειχθεί ‘περίπου’ αληθινή
Ξενάγηση-ενημέρωση στον χώρο προσωρινής φιλοξενίας νεοεισερχομένων πολιτών τρίτων χωρών στον Ελαιώνα, την Τετάρτη 19 Αυγούστου 2015. (EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ) Eurokinissi

Ο Πανούσης, η αβάσταχτη ελαφρότητα των κομμάτων και τα επικοινωνιακά παιχνίδια, ακόμα και στα πιο σοβαρά θέματα

Ένας πρώην Υπουργός κάνει μια «περίπου» σοβαρή καταγγελία με συνέντευξή του σε Κυριακάτικη Εφημερίδα. Μια σειρά από αλλόκοτα γεγονότα που ακολουθούν την καταγγελία καταδεικνύουν με εμφατικό τρόπο ότι ολόκληρη η χώρα συνεχίζει να κινείται στο «περίπου».

Αν ο έγκριτος ακαδημαϊκός κ. Γιάννης Πανούσης έχει υπόνοιες ότι συμβαίνουν όσα καταγγέλλει, όφειλε προφανώς να απευθυνθεί πρωτίστως στη δικαιοσύνη. Ο ίδιος αν και έχει αποτελέσει μέρος της δημόσιας διοίκησης, επέλεξε να δημοσιοποιήσει τα τεκταινόμενα μέσω του Τύπου. Ακόμη και έτσι πάντως, ο πρώην Υπουργός προστασίας του Πολίτη, δεν είπε κάτι ουσιαστικό. Έκανε μια αόριστη καταγγελία για πολιτικούς που σχετίζονται με τρομοκράτες και τον στοχοποιούν. Δημιουργώντας έτσι πρόσφορο έδαφος για σπέκουλα κάθε λογής.

Αν έχει στοιχεία ας καταγγείλει επωνύμως και όχι με μισόλογα. Αν δεν έχει στοιχεία και απλώς δημοσιοποιεί το θέμα για να “προφυλαχθεί” από κάτι που υποπτεύεται, αρκούσε ο συμβολαιογράφος ή μερικοί μάρτυρες. Βεβαίως τα πράγματα είναι διαφορετικά όταν νιώθεις να απειλείται η ζωή σου. Έχοντας όμως περάσει από μια τόσο νευραλγική θέση όπως το Υπουργείο προστασίας του πολίτη, θα περίμενε κανείς να λειτουργεί με μεγαλύτερη ψυχραιμία. Ιδίως καθώς είχε τη δυνατότητα να γνωρίζει απόρρητες πληροφορίες, τα λεγόμενά του έχουν άλλη βαρύτητα. Με όρους marketing ο καθηγητής εγκληματολογίας έπραξε άριστα. Μόνο με όρους marketing όμως.

Απ’ τα πολιτικά κόμματα δεν περιμένει κανείς πιο σοβαρή αντιμετώπιση. Καθώς ο Πανούσης κλείνει το μάτι πονηρά, δείχνοντας προς τους πρώην συντρόφους του, ο ΣΥΡΙΖΑ σφυρίζει αδιάφορα. Εδώ δεν ίδρωσε το αυτί τους με καραμπινάτες υποθέσεις σαν του Φλαμπουράρη, θα ασχολούνταν με τις αόριστες καταγγελίες του Πανουση;

Αντίθετα η αντιπολίτευση φαίνεται πιο εύπιστη απέναντι σε αόριστες καταγγελίες, αλλά λειτουργεί στο ίδιο πλαίσιο σοβαρότητας. Σιγά μην άφηναν τέτοια ευκαιρία να πάει “χαμένη”. Από τον Λεβέντη μέχρι τον Θεοδωράκη, όλοι,  καλούν τον Πρωθυπουργό να πάρει θέση. Θέση απέναντι σε τι όμως και γιατί τον Πρωθυπουργό συγκεκριμένα; Δεν γνωρίζουμε στα σίγουρα ούτε για ποιόν μιλάει ο κ. Πανούσης, ούτε φυσικά ποια είναι ακριβώς τα αδικήματα που καταγγέλλει.

Τα πολιτικά κόμματα, καλούν επίσης τη δικαιοσύνη να παρέμβει. Πέρα απ’ τη δημιουργία εντυπώσεων, δεν αντιλαμβάνομαι τη χρησιμότητα μιας τέτοιας πρόσκλησης προς τη δικαιοσύνη. Ένας πολίτης -και δη πρώην Υπουργός-  καταγγέλλει σε ΜΜΕ κάτι τόσο σοβαρό. Το θέμα παίρνει διαστάσεις. Χρειάζεται πρόσκληση για να παρέμβει; Οφείλει αμέσως και αυτεπαγγέλτως να διερευνήσει τις σοβαρότατες καταγγελίες. Η δικαιοσύνη βεβαίως βρισκόταν σε weekend και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι σήμερα θα ζητήσει ο ίδιος ο κ. Πάνουσης ακρόαση από εισαγγελέα. Αν ο Πανούσης έχει δίκιο, πρέπει να ξεμπλέξουν ένα κουβάρι με πολλά πλοκάμια και προεκτάσεις. Αν όσα λέει είναι αβάσιμα, οφείλουν να προστατέψουν την κοινωνία από θεωρίες συνωμοσίας και επιπλέον λάσπη στον πολιτικό βούρκο.

Τίποτε απ’ αυτά δεν θα συμβεί. όπως δεν συνέβη και στο παρελθόν. Οι καταγγελίες Χαικάλη για παράδειγμα περί χρηματισμού, ουδέποτε επιβεβαιώθηκαν. Ουδείς πήγε φυλακή για απόπειρα δωροδοκίας αλλά και κανείς δεν ζήτησε το λόγο από τον ηθοποιό για διασπορά ψευδών ειδήσεων, ας πούμε.

Η χώρα δεν πρόκειται να αλλάξει σελίδα διότι πολύ απλά μάθαμε όλοι να βολευόμαστε με αυτή την άναρχη κατάσταση. Ο καθείς λέει ότι θέλει, χωρίς να αναλαμβάνει τις συνέπειες των λεγομένων του. Οι θεσμοί λειτουργούν επιλεκτικά και έχουν μάθει να μην ανακατεύονται εκεί που δεν τους σπέρνουν. Η δικαιοσύνη είναι τόσο ανεξάρτητη όσο της επιτρέπουν οι πολιτικοί που δηλώνουν ότι δεν θέλουν να παρέμβουν στο έργο της.

Οι πολίτες παρακολουθούν αποσβολωμένοι μια επιχείρηση δημιουργίας εντυπώσεων. Γιατί με εντυπώσεις μείναμε μέχρι τώρα. Το θέμα είναι πολύ πολύ σοβαρό για να αντιμετωπίζεται με όρους επικοινωνίας. Οι πολιτικοί και η δικαιοσύνη, δεν μας εξέπληξαν. Αν ήθελε όμως ο κ. Πανούσης να βοηθήσει την πρόοδο της κοινωνίας, ας κατήγγειλε επωνύμως όσα δήλωσε. Αν δεν ήταν βέβαιος έπρεπε να σιωπήσει και να αναθέσει στις διωκτικές αρχές να βρουν τι συμβαίνει. Με όσα έκανε διέβη και αυτός τον Ρουβίκωνα του λαϊκισμού βάζοντας τον εαυτό του σε έναν απ’ τους πυρήνες του προβλήματος.

*Ο Σταμάτης Ζαχαρός είναι Αρθρογράφος του NEWS 247 και Σύμβουλος Έκδοσης της 24 MEDIA ( @SZacharos)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα