Όχι στις συλλήψεις των ‘κακομαθημένων πλουσιόπαιδων με τα Rolex’

Όχι στις συλλήψεις των ‘κακομαθημένων πλουσιόπαιδων με τα Rolex’
Masked activists march during a protest against the Milan's Universal Exposition, EXPO2015 in Milan, 01 May 2015. ANSA/MASSIMO PERCOSSI ANSA

Η “καλή ιδεολογική βία” και οι πάντα αυθόρμητοι πολίτες, οι οποίοι τηρούν τις παραδόσεις και υπερασπίζονται όσους σπάνε αυτοκίνητα εντός και εκτός συνόρων

Την Πρωτομαγιά του 2015, πέντε από τους χιλιάδες Έλληνες που βρέθηκαν στο Μιλάνο, αποφάσισαν να μην σπαταλήσουν τη μέρα τους στην Via Montenapoleone. Αντ’ αυτού μετείχαν στην πορεία κατά της έκθεσης expo Milano 2015. Δεν επρόκειτο για μια απλή συμμετοχή. Οι δικαστικές αρχές της γειτονικής χώρας, αναφέρουν ότι “ήρθαν στο Μιλάνο με τη πρόθεση της καταστροφής και είναι στενά αναρχικοί”. Έτσι έξι μήνες μετά και σύμφωνα με διεθνές ένταλμα σύλληψης, οι 5 αναρχικοί-τουρίστες συνελήφθησαν στις 12 Νοεμβρίου από την ελληνική αστυνομία στην Αγ. Παρασκευή.

Είναι προφανώς δικαίωμα καθενός να αντιδρά απέναντι σε οτιδήποτε, εφόσον όμως το κάνει εντός των ορίων της νομιμότητας. Βεβαίως ακούγεται παράδοξο να τα βάζει κανείς με μία έκθεση. Ιδίως αν έχει τίτλο: “Feeding the Planet, Energy for Life”. Τέλος πάντων ο καθένας έχει τους λόγους του. Ακόμη και αν οι ίδιοι δεν αποδέχονται τις αρχές του διαφωτισμού και της ελευθερίας της σκέψης, η Δημοκρατία μας, επιτρέπει τη διαφορετικότητα και την ελευθερία στην έκφραση.

Ανταποκριτές από τη γειτονική χώρα αναφέρουν ότι ο ανακριτής που διέταξε τη σύλληψη των δέκα ατόμων (μεταξύ των οποίων και οι 5 Έλληνες για τους οποίους γίνεται λόγος) είναι κατηγορηματικός ως προς τις προθέσεις τους: “τα άτομα αυτά συγκεντρώθηκαν για να δημιουργήσουν ένα «μαύρο μπλοκ» και πραγματοποίησαν πάνω από 100 πράξεις καταστροφής με τουλάχιστον άλλα 300 άτομα. Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων καταστράφηκαν ολοσχερώς 17 αυτοκίνητα, 13 υποκαταστήματα τραπεζών υπέστησαν ζημιές, μαζί με πολλά ΑΤΜ, και 12 καταστήματα και είσοδοι κτιρίων”. (Η ΑΥΓΗ 13 Νοεμβρίου).

Η υπεράσπιση του δικαιώματος στην άσκηση “πολιτικής” βίας, αποτελεί παράδοση στην χώρα μας. Ήταν αναμενόμενο μετά τις συλλήψεις να γίνουν καταλήψεις, όπως αυτή της πρυτανείας του ΑΠΘ.  Ακόμη και ομάδες αυθόρμητων πολιτών – όπως η ανοιχτή συνέλευση κατοίκων Αγ. Παρασκευής– ήταν αναμενόμενο να συμπαρασταθούν στους συλληφθέντες. Το αίτημά τους όμως είναι παράλογο. Η δικαιοσύνη της Ιταλίας αναζητά τους ενόχους πράξεων βανδαλισμού. Δεν τους διώκει για την ιδεολογία τους αλλά για τις ζημιές στα αυτοκίνητα, τις τράπεζες, τα καταστήματα και τις κατοικίες.

Οι αναρχικοί και οι συμπαραστάτες τους, σκοπίμως εμπλέκουν την ιδεολογία. Θα ήταν φυσικά ανήκουστο αν υπερασπιζόντουσαν το δικαίωμα στην καταστροφή αυτοκινήτων και καταστημάτων. Επιλέγουν λοιπόν να βάλουν τη μπάλα στο δικό τους γήπεδο, επιβάλλοντας την άποψη ότι οι συλλήψεις δεν γίνονται για τα επεισόδια αλλά για επειδή το κράτος δεν επιτρέπει την ελεύθερη έκφραση. Ακόμη και αν η βία όμως είναι αυταπόδεικτη, υπάρχουν διάφοροι πρόθυμοι να την νομιμοποιήσουν.

Όπως ο Υπουργός  Εργασίας κ. Γ. Κατρούγκαλος, που πέρυσι υποστήριζε σε τηλεοπτική εκπομπή ότι: “Yπάρχουν πράγματα σήμερα που με βάση την τυπική νομιμότητα αποτελούν πλημμελήματα. Η κατάληψη είναι ένα από αυτά. Εγώ προσωπικά θα θεωρήσω δικαιολογημένη πράξη πολιτικής συμπεριφοράς την κατάληψη ενός δημόσιου κτιρίου ή τη διάλυση μεμονωμένα ενός συμβουλίου διοίκησης ΑΕΙ”. (Mega Οκτώβριος 2014).

Η συζήτηση για το αν πρέπει να νομιμοποιείται η “ήπια ιδεολογική βία” βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη αλλά είναι άκρως επικίνδυνη. Ποιος θα ορίζει και με ποιόν τρόπο τα όρια της “ήπιας βίας”; Η Κυβέρνηση, η δικαιοσύνη, οι ανοιχτές συνελεύσεις αυθόρμητων πολιτών, ο Κατρούγκαλος μήπως ή ο καθένας θα θέτει τα όρια της ελευθερίας του;

Προφανώς, μετά τους διάφορους τραμπουκισμούς που υπέστησαν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, άλλαξαν την άποψη τους για την “καλή ιδεολογική βία”. Απλά δεν τολμούν εύκολα να παραδεχτούν δημοσίως την αλλαγή πλεύσης. Πρόκειται για μια δομική αλλαγή του κόμματος που αυτοχαρακτηρίζεται ως ριζοσπαστική αριστερά. Δεκάδες στελέχη του τάχθηκαν στο πρόσφατο παρελθόν υπέρ της βίας των αγανακτισμένων, των φοιτητοπατέρων ή ακόμη και των “παιδιών”. Για πολλούς θα ήταν δύσκολο να ακούν τον Αλέξη Τσίπρα στην αίθουσα του κοινοβούλιου να κόβει τους δεσμούς με τον ευρύτερο αντιεξουσιαστικό χώρο,  χαρακτηρίζοντάς τους “δήθεν επαναστάτες”, συναγωνιζόμενος  την βαριά φράση του Ιταλού ομολόγου του.

Ο Ματέο Ρέντσι τους είχε χαρακτηρίσει “κακομαθημένα πλουσιόπαιδα με Rolex”, για να δεχθεί  στη συνέχεια την προειδοποίηση της ωρολογοποιίας που με καταχωρήσεις στον Τύπο τον κάλεσε να προσέχει τα λόγια του…

*Ο Σταμάτης Ζαχαρός είναι Αρθρογράφος του NEWS 247 και Σύμβουλος Έκδοσης της 24 MEDIA ( @SZacharos)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα