Ποια ΜΚΟ; Ποιοι ιδιώτες; Πάρε Στικούδη…

Ποια ΜΚΟ; Ποιοι ιδιώτες; Πάρε Στικούδη…
Panorama Press

Το δικό μας… state,  βρίσκεται εν μέσω ενός χάους το οποίο το ίδιο δημιούργησε και συνεχίζει να οχυρώνεται πίσω από τις καλές προθέσεις

Την ημέρα που η φωτογραφία με το νεογνό να κάνει το πρώτο του μπάνιο στα λασπόνερα της Ειδομένης έγινε viral, ο Πρωθυπουργός σε μια ύστατη προσπάθεια να καλύψει την ανεπάρκεια της Κυβέρνησης (και) στη διαχείριση του προσφυγικού, δήλωνε ότι η πολιτεία έχει καταφέρει να αυξήσει τις δυνατότητες διαμονής και φιλοξενίας, κάτι που καμία ΜΚΟ δεν μπορεί να το καταφέρει.

Το πιάσαμε το υπονοούμενο. Το κράτος τα καταφέρνει καλύτερα από τις ΜΚΟ, σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό. Ακόμη και αν συνέβαινε κάτι τέτοιο, θα ήταν απόλυτα φυσικό. Ένα κυρίαρχο κράτος έχει απείρως περισσότερους πόρους, οργάνωση, δομές και τεχνογνωσία για να δρα στο έδαφός του από οποιονδήποτε οργανισμό, φορέα ή ιδιώτη. Η σύγκριση με τις ΜΚΟ είναι πέρα για πέρα άδικη ακόμη και αν ο Πρωθυπουργός κατέληξε λέγοντας “όσο σημαντική και αν είναι η προσφορά τους”. Εκτός και αν η στόχευση των ΜΚΟ δεν έγινε απλά χάριν παραδείγματος…

Στη συνείδηση της κοινωνίας ωστόσο, έχει εντυπωθεί κάτι διαφορετικό. Αν δεν υπήρχαν οι ιδιώτες, οι μη κυβερνητικές οργανώσεις και η άμεση ανταπόκριση χιλιάδων πολιτών, οι μετανάστες και οι πρόσφυγες θα ήταν σήμερα σε ακόμη χειρότερη κατάσταση.

Εξαρχής οι τοπικές κοινωνίες έδειξαν αλληλέγγυες στους πρόσφυγες. Την εποχή που η Κυβερνητική θέση είχε συμπυκνωθεί νοηματικά στην έννοια “λιάζονται. Την εποχή εκείνη, τα σύνορα ήταν ανοιχτά και η ολιγοήμερη παραμονή όσων κατάφερναν να “περάσουν απέναντι”, βασίζονταν κυρίως στην αγάπη που έδειξαν οι τοπικές κοινωνίες.

Όταν η κατάσταση σοβάρεψε, η Κυβέρνηση έδειχνε πελαγωμένη. Την ώρα που περιέφερε τους πρόσφυγες, το μόνο της μέλημα ήταν να επιρρίψει ευθύνες σε άλλους. Στους Ευρωπαίους δηλαδή που προηγουμένως είχε ήδη απορρίψει μη συμμετέχοντας σε διπλωματικές διεργασίες και ωρυόμενη διάφορα συνθήματα περί εθνικής κυριαρχίας. Οι πρόσφυγες βασίστηκαν στην αλληλεγγύη οργανώσεων και πολιτών που με όσα μέσα διέθεταν βοηθούσαν.

Η ίδια η κυβέρνηση απευθύνθηκε στους ιδιώτες και κυρίως στις επιχειρήσεις για να συγκεντρώσει τα απαραίτητα. Στους ίδιους ιδιώτες που κατηγορεί για αντεργατικές πολιτικές, διαπλοκή, καρτέλ και άλλα τέτοια σκοτεινά. Δεν υπήρχε καμία πρόνοια ούτε για είδη πρώτης ανάγκης. Ακόμη και τώρα, πιστεύετε ότι αν τα παρατήσουν όλοι όσοι εθελοντικά βοηθούν, είναι δυνατόν να τα βγάλει πέρα το κράτος;

Ο ιδιότυπος ανθρωπισμός που εκφράζει η αριστερά “τύπου Τασίας”, εξαντλείται σε κοινότοπες και γενικόλογες διαπιστώσεις που κατά την άποψη τους είναι αρκετές για να καταστήσουν κάποιον ανθρωπιστή. “Είναι άνθρωποι και αυτοί” ήταν η γενική ιδέα, λες και κανείς διαφωνούσε. Όλοι όι άλλοι μάλιστα, απέδειξαν ότι τους συμπεριφέρονται πολύ περισσότερο όπως αρμόζει σε ανθρώπους.

Ο πρωθυπουργός δεν πρέπει να χαίρεται για κάτι που είναι φυσικό. Να λειτουργεί δηλαδή το κράτος. Ιδίως όμως όταν αυτό που θεωρείται παντού φυσικό, η Κυβέρνησή του δεν μπορεί να υλοποιήσει. Να διαχειριστεί δηλαδή 50 χιλιάδες πρόσφυγες. Τις πρώτες μέρες μάλιστα ήταν πολύ λιγότεροι. Αδυνατούσε να τους διαχειριστεί και τότε. Φανταστείτε τι θα συμβεί τις επόμενες εβδομάδες αν δεν σπεύσει κανείς να βοηθήσει. Ένα σοβαρό κράτος που υιοθετεί πολιτική ανοιχτών συνόρων, πρέπει να είναι σε θέση να διαχειριστεί τις ροές των προσφύγων και των μεταναστών.

Η Κυβέρνηση έχει βρεθεί εν μέσω ενός διπλωματικού και επιχειρησιακού χάους που εν πολλοίς η ίδια δημιούργησε. Απ’ όπου και αν πέρασε έκανε παντού εχθρούς με τις αμφίσημες τοποθετήσεις και τις αγενείς μαξιμαλιστικές απαιτήσεις της. Οι καλές προθέσεις δεν αρκούν. Απαιτείται σχέδιο και σκληρή δουλειά. Όχι λύσεις στο ποδάρι και επικοινωνιακή διαχείριση. Τοιουτοτρόπως, δεν υπάρχει marketing που θα μας σώσει. Ούτε η Στικούδη…

*Ο Σταμάτης Ζαχαρός είναι Αρθρογράφος του NEWS 247 και Σύμβουλος Έκδοσης της 24 MEDIA ( @SZacharos)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα