Θα σέβεστε. Το δημόσιο έβγαλε γνωμοδότηση έξι μήνες μετά την προθεσμία

Θα σέβεστε. Το δημόσιο έβγαλε γνωμοδότηση έξι μήνες μετά την προθεσμία

Το εμβληματικό έργο του Ελληνικού αποτελεί προτεραιότητα για την Κυβέρνηση αλλά η Περιφέρεια Αττικής, τώρα βρήκε χρόνο να πει τη γνώμη της

Έζησα πάνω από 40 χρόνια με την λανθασμένη αντίληψη ότι το δημόσιο κωλυσιεργεί όταν δεν θέλει να κάνει κάτι.

Η χθεσινή απόφαση της Περιφέρειας Αττικής με έκανε να αναθεωρήσω και να δω την αλήθεια κατάματα. Το Ελληνικό Δημόσιο καθυστερεί έτσι κι αλλιώς, ακόμη και αν “καίγεται” για κάτι. Πρόκειται για ζήτημα αρχής. Η γνωμοδότηση της Περιφέρειας για την περιβαλλοντική μελέτη του Ελληνικού έπρεπε να εκδοθεί πέρυσι τον Αύγουστο αλλά συζητήθηκε μόλις χθες και απερρίφθη. Ευτυχώς εκπρόθεσμα…

Η αρνητική εισήγηση συντάχθηκε από την πλειοψηφία που απηχεί τις απόψεις του ΣΥΡΙΖΑ και έχει επικεφαλής τη Ρένα Δούρου. Το επίμαχο θέμα ήταν η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του σχεδίου για την ανάπλαση του Ελληνικού. Η συγκεκριμένη μελέτη εστάλη στην Περιφέρεια Αττικής στις 20 Ιουλίου του περασμένου έτους με την υποσημείωση ότι η Περιφέρεια μπορεί να διατυπώσει τη γνώμη της εντός 35 ημερών.

Ας παραβλέψουμε το γεγονός ότι κάποιος νοσηρός εγκέφαλος ζήτησε από το Περιφερειακό Συμβούλιο να συνεδριάσει και να αποφανθεί για το θέμα τον μήνα Αύγουστο, τότε που ως γνωστόν λαμβάνουν χώρα τα μπάνια του λαού, οι μύγες είναι παχιές και ουδείς σοβαρός υπάλληλος εργάζεται. Απέμεναν μόλις 4 ημέρες στις αρχές Σεπτεμβρίου αλλά για ένα τόσο σοβαρό θέμα ήταν αναμενόμενο ότι δεν αρκούσαν.

Η απόφαση της περιφέρειας θα είχε ούτως ή άλλως γνωμοδοτικό χαρακτήρα αλλά είναι απορίας άξιον το για ποιό λόγο αποφάσισαν να συνεδριάσουν χθες, δηλαδή 6 μήνες μετά την παραλαβή της μελέτης. Είχαν δηλαδή σοβαρότερα θέματα να συζητήσουν από τη μεγαλύτερη αστική ανάπλαση που έλαβε ποτέ χώρα στην Αττική; Ενδεχομένως και να είχαν, αλλά το μεγάλο ερώτημα παραμένει το γιατί ήθελαν να καταθέσουν -τόσο- εκπρόθεσμα την αρνητική γνώμη τους.

Σίγουρα όχι για να βάλουν τρικλοποδιά στην Κυβέρνηση. Η οποία για να είμαστε δίκαιοι μοιάζει να πασχίζει για την έναρξη του έργου, έχοντας απομακρυνθεί από τις παλαιότερες θέσεις της. Στο μέγαρο Μαξίμου μοιάζουν να έχουν ενστερνιστεί την άποψη ότι η έναρξη ενός τόσο εμβληματικού έργου, πέρα από τις θετικές συνέπειες για την οικονομία και την ανάπτυξη, θα βοηθήσει επικοινωνιακά την κυβέρνηση στο δύσκολο εγχείρημα της εξόδου στις αγορές. Θα σηματοδοτήσει και θα επιβεβαιώσει την αλλαγή νοοτροπίας. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει δώσει τον τόνο. Ήταν μόλις τρεις μέρες πριν τα Χριστούγεννα όταν αναρτούσε στο twitter τη φράση: «Σήμερα κερδίσαμε ένα πρώτο μεγάλο στοίχημα ταχύτητας και αποτελεσματικότητας», με αφορμή την υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος για το Ελληνικό.

Ενδεχομένως η απόφαση της Περιφέρειας Αττικής να αποτελεί ένα είδος άλλοθι απέναντι σε όλους εκείνους που αγωνίστηκαν κατά του "οικονομικού σκανδάλου", του "περιβαλλοντικού εγκλήματος” και του "πολεοδομικού τερατουργήματος”. Νιώθουν προδομένοι αλλά η απόφαση της Περιφέρειας τους δικαιώνει εν μέρει, έστω και ηθικά, καθώς μιλά για πολύ υψηλή δόμηση που θα αποκόψει τους πολίτες από τη θάλασσα ενώ θα διαλύσει τις τοπικές αγορές για χάρη της “νέας πόλης”. Αυτά θα εμπόδιζε η Περιφέρεια αν ήταν στο χέρι της αλλά ας όψεται το καταραμένο δημόσιο και οι νωχελικοί ρυθμοί του, που δεν επέτρεψαν στις διαδικασίες να γίνουν γρήγορα και να ακουστεί η φωνή της.

Όσοι φαντάζεστε ότι τελικά δεν έχει καμία σημασία η απόφαση της περιφέρειας, ξεχνάτε ότι εδώ είναι Βαλκάνια, όχι παίξε γέλασε. Οι νόμοι έχουν σημασία μόνο αν τους αποδέχεται η κοινωνία και οι ακτιβιστές έχουν κατοχυρωμένα δικαιώματα. Η απόφαση αυτή θα αποτελεί τον φάρο που θα οδηγεί τις αντιδράσεις “κατοίκων” όταν η πρώτη μπουλντόζα προσεγγίσει τα άγια χώματα του Ελληνικού. Τα συμφέροντα δεν σεβάστηκαν ούτε το αρχαίο χαλίκι, ούτε τον νεοκλασσικό αεροδιάδρομο, ούτε τις αρκούδες και την λοιπή πανίδα της δασώδους εκτάσεως. Θα σέβονται όμως τους κατοίκους που θα επικαλούνται τις αιτιάσεις της λατρεμένης τους περιφέρειας αν και όποτε προκύψει ανάγκη…

*Ο Σταμάτης Ζαχαρός είναι Αρθρογράφος του NEWS 24/7 και Σύμβουλος Έκδοσης της 24 MEDIA ( @SZacharos)

ADVERTISING

SHARE: