The investor Hunter

The investor Hunter
Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατα την υποδοχή του στο Μέγαρο Μαξίμου την δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2017. (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) Eurokinissi

Οι επενδυτές είναι μεν “Φράγκοι” αλλά όχι κουτοί

Θα μπορούσε να αποδοθεί στα ελληνικά ώς ο “επενδυτοκυνηγός” και εδώ που τα λέμε δικαιωματικά ο τίτλος ανήκει στον Αλ. Τσίπρα. Είναι ουσιαστικά ο πρώτος Πρωθυπουργός της χώρας που απενοχοποίησε τις συνεχείς επαφές με επιχειρηματίες. Όσο όμως και αν αυτό αποτελεί μια πρόοδο από την εποχή που φοβικοί πρωθυπουργοί αρνούνταν να συναντήσουν εκπροσώπους της επιχειρηματικής κοινότητας για να μην κατηγορηθούν για διαπλοκή, το αποτέλεσμα είναι ακόμη ισχνό, αν όχι ανύπαρκτο. 

Διότι δεν αρκούν ούτε οι παραινέσεις ούτε καν οι καλές προθέσεις για να πεισθεί κάποιος να φέρει τα χρήματά του στην χώρα. Οι περισσότεροι από τους πανίσχυρους ανθρώπους που συναντά ξανά σήμερα ο Πρωθυπουργός, δέχονται καταιγισμό προτάσεων για συνεργασία ακόμη και από χώρες που είναι διατεθειμένες να δώσουν κυριολεκτικά γη και ύδωρ. Θα πρέπει η προσφορά που θα τους γίνει να είναι αν μη τι άλλο ανταγωνιστική για να επιλέξουν την Ελλάδα. Μια χώρα που έχει δημιουργήσει κακό όνομα στην διεθνή πιάτσα.

Δεν πρόκειται επίσης για ανθρώπους που περιμένουν να μάθουν από τον Πρωθυπουργό μιας χώρας, τι συμβαίνει στο επιχειρηματικό περιβάλλον. Πληρώνουν μια στρατιά από συμβούλους προκειμένου να τους κρατούν ενήμερους για το τι πραγματικά συμβαίνει και όχι για την ωραιοποιημένη εικόνα που θα τους μεταφέρει ένας Πρωθυπουργός. Μεταξύ άλλων, εμπιστεύονται και τους οίκους αξιολόγησης, που ιδρύθηκαν για να κάνουν ακριβώς αυτή τη δουλειά. Να ενημερώνουν τους επενδυτές για το αξιόχρεο κρατών και επιχειρήσεων που δεν είναι εύκολο να παρακολουθήσει και να αναλύσει ο καθένας. Παρακολουθούν και τις εκθέσεις των διεθνών οργανισμών για την ανταγωνιστικότητα, παρά το γεγονός ότι η Ελληνική Κυβέρνηση τις απαξιώνει επειδή απλά δεν την βολεύουν.

Μιλούν επίσης και με τους επενδυτές και τους επιχειρηματίες που ήδη δραστηριοποιούνται στη χώρα. Μαθαίνουν για παράδειγμα ότι με μεγάλη ευκολία Υπουργοί της Κυβέρνησης στοχοποιούν επιχειρήσεις για ψύλλου πήδημα, όπως έγινε για παράδειγμα με την Beat. Η μητρική Daimler έχει στενότερη επαφή με τους επενδυτές απ’ ότι έχει η ελληνική Κυβέρνηση. Άλλωστε βρίσκονται στην ίδια πλευρά του γηπέδου.

Έχουν επίσης γνώση ότι άλλοι υπουργοί της Κυβέρνησης αρνούνται να εκτελέσουν αποφάσεις της δικαιοσύνης χωρίς να δώσουν σε κανέναν λογαριασμό. Η περίπτωση της Ελληνικός Χρυσός είναι ενδεικτική και αρκετές από τις επιχειρήσεις που συναντά ξανά σήμερα ο Πρωθυπουργός έχουν μετοχικά συμφέροντα στην Eldorado Gold. Όλο και κάτι θα έχει πάρει τ’ αυτί τους για το τι συμβαίνει στη Χαλκιδική.

Προφανώς παρακολουθούν και το τι συμβαίνει στο Ελληνικό. Το μεγαλύτερο project οικιστικής ανάπλασης που θα μπορούσε να βρίσκεται σε εξέλιξη. Κάποιοι εξ’ αυτών (μεταξύ άλλων και ο ίδιος ο Trump) έχουν φάει τα μούτρα τους στην απόπειρά τους να συνεννοηθούν με την (προηγούμενη) ελληνική Κυβέρνηση.

Τα πράγματα είναι δύσκολα και για τους Έλληνες επιχειρηματίες, πολλοί εκ’ των οποίων έχουν συνεταίρους μεγάλα επενδυτικά “σπίτια” του εξωτερικού. Στην δήλωση πρόθεσης για δημόσια πρόταση αγοράς των μετοχών του Νοσηλευτηρίου Υγεία, ο ισχυρός άνδρας της “Ιατρικό Αθηνών”, Δρ. Β. Αποστολόπουλος αναφέρει ενδεικτικά ότι: “οι αιφνίδιες και απρόβλεπτες από 8ετίας δυσμενείς συνθήκες δημοσιονομικής λιτότητας και με τα επιπρόσθετα εξοντωτικά μέτρα, των rebate και clawback,  κατέστησαν τον κλάδο της ιδιωτικής υγείας ευάλωτο με αποτέλεσμα οι ελληνικές κλινικές να στοχοποιηθούν από ξένα κερδοσκοπικά funds”.

Έχουν λοιπόν πλήρη εικόνα για το τι συμβαίνει στη χώρα και πιθανώς και έναν φάκελο που ετοίμασαν οι συνεργάτες τους με όλα τα στοιχεία που θα ήθελαν να γνωρίζουν. Έχουν επίσης πολύ λίγο χρόνο στη διάθεσή τους. Θρυλείται ότι ο ίδιος ο Donald Trump αποφάσιζε αν θα δώσει μια ευκαιρία σε οποιονδήποτε του προτείνει μια επένδυση, μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Το μυαλό του είναι γεμάτο από πληροφορίες. Δεν θέλει να ακούει μακροσκελείς αναλύσεις.

Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και αν δώσουν μια ευκαιρία στην Ελλάδα περιμένουν να δουν άμεσα χειροπιαστές αποδείξεις για όσα δεσμεύεται ο Πρωθυπουργός. Με τον οποίο μάλιστα ορισμένοι ξανασυναντήθηκαν τον Σεπτέμβρη κατα΄την επίσκεψη Μακρόν στην Αθήνα. Παρά τις εξαγγελίες, μετά τις συναντήσεις δεν υπήρξε καμία εξέλιξη. Οι αρμόδιοι Υπουργοί (με ελάχιστες εξαιρέσεις) ασχολούνται με οτιδήποτε άλλο εκτός από το να διευκολύνουν τις επιχειρήσεις. Αντιθέτως διατυμπανίζουν εκτός κεντρικής Κυβερνητικής γραμμής ποιες επενδύσεις δεν θέλουν. Από την Cosco μέχρι την Fraport όλο και κάποιος βρέθηκε να εκφράσει την αγανάκτηση του.

Οι επενδυτές δεν περιμένουν. Όπως επεσήμανα και στην αρχή υπάρχουν χώρες που δίνουν γη και ύδωρ, για να μην πω το άλλο με τα παντελόνια. Το ότι ο Πρωθυπουργός συναντά επενδυτές χωρίς να νιώθει ενοχές είναι αναμφίβολα θετική εξέλιξη. Θα πρέπει όμως κατόπιν κάποιοι να κάνουν πράξη όσα υπόσχεται. Εδώ όχι μόνο δεν τα κάνουν πράξη αλλά πολλάκις του βάζουν νάρκες επιδιδόμενοι σ’ ε΄ναν ιδιότυπο μικροπολιτικό ανταρτοπόλεμο για να εκμεταλλευτούν τις εύθραυστες ισορροπίες. Οι επενδυτές μπορεί να είναι “Φράγκοι”, αλλά όχι κουτοί…

*Ο Σταμάτης Ζαχαρός είναι Αρθρογράφος του NEWS 24/7 και Σύμβουλος Έκδοσης της 24 MEDIA ( @SZacharos)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα