Τι ζόρι 'τραβάει' μαζί μας ο Μάριο ο Ντράγκι;

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι AP

Το χθεσινό επεισόδιο με τον Έλληνα ΥΠΟΙΚ, δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Το γυαλί με την ΕΚΤ έχει ραγίσει και αυτό θα είναι μεγάλο πρόβλημα τους επόμενους μήνες

Αποτέλεσε “παραφωνία” μέσα στην κανονικότητα των φιλικών για την Ελλάδα δηλώσεων που πραγματοποίησαν χθες οι περισσότεροι συμμετέχοντες στο Eurogroup. Ο Σουπερ Μάριο, μπορεί να κράτησε ζωντανή τη χώρα μας όταν οι παλαβομάρες της “αέναης διαπραγμάτευσης” λίγο έλειψε να τινάξουν τη χώρα στον αέρα το καλοκαίρι του ‘15, αλλά τώρα είναι αυτός που δημιουργεί προβλήματα. Πράγμα φυσικό, δεδομένου ότι ο ίδιος έχει να διαχειριστεί μια κεντρική τράπεζα σε αντίθεση με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες που είναι πρωτίστως πολιτικοί.

Αυτή η λεπτή διάκριση μεταξύ τεχνοκρατών και πολιτικών διαμορφώνει το κλίμα για τη χώρα μας κατά το τελευταίο διάστημα. Οι πολιτικοί έχουν σαφή πρόθεση να απαλλαγούν από την Ελλάδα. Τη μόνη χώρα που δεν κατόρθωσε να ορθοποδήσει δια των προγραμμάτων προσαρμογής. Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί που αναμίχθηκαν με τη χώρα μας το πλήρωσαν. Κάποιοι ακριβά και κάποιοι ακριβότερα. Σε κάθε περίπτωση, ζητούμενο είναι να απαλλαγούν από τον Ελληνικό βραχνά και είναι διατεθειμένοι να κάνουν ακόμη και τα στραβά μάτια προκειμένου να πείσουν τους πάντες ότι όλα βαίνουν καλώς στο νότο της Βαλκανικής.
Από την άλλη πλευρά, οι τεχνοκράτες δεν έχουν αυτή την πολυτέλεια. Να πείσουν δηλαδή με θεωρίες για προσπάθεια και καλές προθέσεις. Τα νούμερα είναι αμείλικτα και φανερώνουν μια σκληρή -για όλους- αλήθεια.

Πρωτίστως για εμάς τους Έλληνες.

Εμάς που πιστέψαμε ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι μας είναι τοκογλύφοι. Τα επιτόκια με τα οποία μας δανείζουν από την αρχή των μνημονίων είναι εξαιρετικά χαμηλά και σίγουρα πολύ χαμηλότερα από αυτά που θα αντιμετωπίσουμε με την περιβόητη “έξοδο στις αγορές”. Η απεξάρτησή μας από τα προγράμματα διάσωσης, αναμένεται να κοστίσει πολύ ακριβά και θα έχει επίπτωση στην άσκηση πολιτικής καθώς το φθηνό χρήμα τελειώνει.

Δευτερευόντως για τους ίδιους τους τεχνοκράτες.

Αντίθετα με το αφήγημα της Κυβέρνησης που υποστηρίζει ότι ο Ντράγκι (και ο εγχώριος τοποτηρητής του, ο Στουρνάρας) έχει στόχο να πλήξει την αριστερή διακυβέρνηση, υπήρχε λόγος που ο κεντρικός τραπεζίτης επέμενε σε μια διαφορετική διαχείριση για την επιστροφή της χώρας στις αγορές. Φοβήθηκε ότι τα επιτόκια θα είναι εξαιρετικά υψηλά και πρότεινε μια πιο σταδιακή απεμπλοκή από τα προγράμματα διάσωσης.
Καθώς επιβεβαιώθηκε, ήταν φυσικό να εκνευριστεί με τον Τσακαλώτο, στο πρόσωπο του οποίου είδε την αδιαλλαξία της Κυβέρνησης που ενδιαφέρεται μόνο για τη φιέστα της απεμπλοκής από τα μνημόνια, χωρίς να έχει υπολογίσει καλά τις επιπτώσεις και χωρίς να λογαριάζει τις συνέπειες.

Δεν πρόκειται για αγνό και ανόθευτο εγωισμό του Σουπερ Μάριο. Με δεδομένα τα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια που έχουν δανείσει οι θεσμοί την Ελλάδα, μια παγίωση των επιτοκίων που οι αγορές δανείζουν την χώρα σε επίπεδα άνω του 4%, αφήνει στην πραγματικότητα έκθετους τους τεχνοκράτες για τις επιλογές τους. Ναι αυτές τις επιλογές τις οποίες εμείς ονομάσαμε με περισσή ευκολία τοκογλυφικές. Ακόμη χειρότερα, αργά η γρήγορα θα πρέπει να “κουρέψουν” τον ισολογισμό του μηχανισμού που μας δάνεισε καθώς τα ομόλογα μας θα αξίζουν λιγότερο. Με άλλα λόγια οι υπόλοιποι ευρωπαίοι πολίτες θα χάσουν χρήματα και ο Ντράγκι μαζί με τα στελέχη του SSM (Single Supervisory Mechanism, ο μηχανισμός εποπτείας της ΕΚΤ) θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις.

Τα έβαλαν με τον λάθος άνθρωπο

Μια δόση εγωισμού βεβαίως εμπεριέχεται και στις αντιδράσεις του “νότιου” Ντράγκι. Ο ίδιος βλέπει μια κυβέρνηση να αγνοεί τις επιλογές του και να επιτίθεται διαρκώς και με κάθε τρόπο στον “άνθρωπό του” τον Γιάννη Στουρνάρα. Απλώς φανταστείτε τι θα συνέβαινε αν ο Ντράγκι και ο Στουρνάρας μιλούσαν για στελέχη της Κυβέρνησης με τον τρόπο που το έκανε για παράδειγμα ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολλάκης .

Και βεβαίως δεν θα υπήρχε πρόβλημα αν η “κόντρα” αφορούσε οποιοδήποτε άλλο στέλεχος της Τρόικας. Η Κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι μπορεί να διαχειρίζεται αυτές τις αψιμαχίες, ακόμη και προς όφελός της.
Ο ρόλος του Ντράγκι όμως είναι καίριος. Όχι μόνο στην διαμόρφωση του κλίματος στις αγορές των ομολόγων. Θα είναι ακόμη πιο κρίσιμος αν συμβεί κάποιο ατύχημα και η Ελλάδα αποτύχει να δανειστεί από τις αγορές με την ευκολία που διαλαλούν τα στελέχη της Κυβέρνησης ότι θα συμβεί. Αν τελικά χρειαστεί προληπτική γραμμή στήριξης ή ακόμη χειρότερα ένα νέο πρόγραμμα το να έχει η ελληνική πλευρά εχθρό τον κεντρικό τραπεζίτη, δεν θα είναι υπέρ της.

(Φωτογραφία: AP / Michael Probst)

*Ο Σταμάτης Ζαχαρός είναι Αρθρογράφος του NEWS 24/7 και Σύμβουλος Έκδοσης της 24 MEDIA ( @SZacharos)

ADVERTISING

SHARE: