Η επίθεση στις Σκουριές, η ΜΗ βία του Γκάντι και η δύναμη της ψήφου

Η επίθεση στις Σκουριές, η ΜΗ βία του Γκάντι και η δύναμη της ψήφου

Διαβάστε ένα άρθρο (συμμετοχή στις "Γνώμες" του NΕWS247) για τα γεγονότα στις Σκουριές Χαλκιδικής και την αξία του να αντιδράς χωρίς βία

“Το μόνο αποτέλεσμα που θα έχει το οφθαλμός αντί οφθαλμού είναι ότι θα καταλήξει να κάνει όλον τον κόσμο τυφλό” είχε πει ο Μαχάτμα Γκάντι.

Πριν λίγες ημέρες, όπως είναι γνωστό, έγινε επίθεση στις εγκαταστάσεις των μεταλλείων χρυσού στις Σκουριές Χαλκιδικής. Μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων κραδαίνοντας καραμπίνες και φορώντας αλεξίσφαιρα, επιτέθηκε στους άνδρες της ασφάλειας του μεταλλείου έβαλε φωτιά σε εγκαταστάσεις, μηχανήματα και δάσος και έφυγε περιλούζοντας με βενζίνη κάποιους από τους φύλακες απειλώντας να κάψει και τους ίδιους.

Είναι γεγονός ότι εξαρχής, στη συναλλαγή που έχει γίνει μεταξύ Ελληνικού κράτους και εταιρειών για το συγκεκριμένο μεταλλείο, έχουν υπάρξει εκτρωματικές συμφωνίες ενάντια στα συμφέροντα της χώρας και έχει καταστροφικές συνέπειες για το περιβάλλον. Κανείς σώφρων δεν το αμφισβητεί αυτό. Το κράτος πήρε 11 εκ ευρώ, για κοιτάσματα που ξεπερνούν τα δέκα δις ευρώ, επιδότησε με 15 εκ ευρώ την εταιρεία, έφτιαξε πρόγραμμα του ΟΑΕΔ για ανέργους κομμένο και ραμμένο στα μέτρα της εταιρείας, για να έχει δωρεάν εργαζόμενους, χάρισε βουνά και δάση κτλ κτλ.

Σεβαστή η όποια οργή υπάρχει από όλους όσους αντιτίθενται σε αυτή την ανοίκεια συναλλαγή. Όμως θα πρέπει να υπάρξει σύνεση και προπάντων ψυχραιμία. Δε γνωρίζουμε ποιοι ήταν αυτοί που επιτέθηκαν στο μεταλλείο. Δε γνωρίζουμε εάν ήταν αγανακτισμένοι, «αγανακτισμένοι» με το αζημίωτο, ή άνθρωποι που εκπροσωπούσαν άλλου είδους συμφέροντα. Εκείνο που σίγουρα γνωρίζουμε είναι ότι μεγαλύτερο καλό στην συγκεκριμένη εταιρεία δεν μπορούσαν να κάνουν. Δωρεάν διαφήμιση και συμπάθεια είναι το αποτέλεσμα.  Όσα εκατομμύρια ευρώ και να έδινε η εταιρεία δε θα είχε τέτοιο αποτέλεσμα.

Με αφορμή αυτό το γεγονός δόθηκε η δυνατότητα στο κράτος να αυξήσει τον αυταρχισμό του. Σπεύδοντας ο Δένδιας στην περιοχή έστειλε το μήνυμα της κυβέρνησης σε όλους. Η κυβέρνηση θα στηρίξει με νύχια και με δόντια τους άρπαγες της δημόσιας περιουσίας, να μη φοβούνται. Ο εν λόγω υπουργός δεν έχει σπεύσει βέβαια ποτέ σε κάποια αυτοκτονία πολίτη ή σε κάποιο νοσοκομείο να δει διαδηλωτές αιμόφυρτους από τις δυνάμεις καταστολής που εξαπολύει κάθε φορά που διαμαρτύρονται. Είναι γνωστό ότι το δόγμα της πολιτικής ηγεσίας για την Ελληνική Αστυνομία είναι 90% καταστολή και μάλιστα βίαιη σε όποιον διεκδικεί δικαιώματα και μόνο 10% προστασία του πολίτη. Δράσεις όπως η πρόσφατη στις Σκουριές, αυξάνει το ποσοστό καταστολής στο εν λόγω δόγμα.

Η απάντηση στο κράτος καταστολής είναι αυτό που έγραφε ένα πανό στην τελευταία διαμαρτυρία των κατοίκων. «Στις δημοκρατίες αποφασίζουν οι κοινωνίες κι όχι τα ΜΑΤ κι οι εταιρείες». Τόσο απλά, τα έχει λύσει η ιστορία αυτά τα προβλήματα, χιλιάδες χρόνια πριν. Αυτό ισχύει βέβαια για όσους πιστεύουν στη Δημοκρατία και σέβονται τους θεσμούς…

Σαφώς και είναι βία το πλιάτσικο της χώρας. Σαφώς και είναι βία και μάλιστα με το σκληρότερο πρόσωπο η πείνα, η φτώχεια και η ανέχεια, όμως υπάρχουν και άλλοι τρόποι αντίδρασης. Όπως η δικαιοσύνη με τα όποια προβλήματα, η ψήφος σε όλα τα επίπεδα εκλογών, η ειρηνικές κινητοποιήσεις, τα μποϋκοτάζ προϊόντων, το πάγωμα της οικονομικής δραστηριότητας κ.α.

Παρόλα όμως τα όσα συμβαίνουν το ερώτημα παραμένει: Η αντίδραση της κοινωνίας πρέπει να είναι βίαιη; Η απάντηση είναι όχι. Βροντερό ΟΧΙ. Ο Μαχάτμα Γκάντι, ο άνθρωπος που ενσάρκωσε τη θεωρία της ΜΗ βίας, και ενέπνευσε ολόκληρο τον Ινδικό Λαό και όχι μόνο, είχε πει και κάτι άλλο «Απορρίπτω τη βία, επειδή, ακόμα κι όταν φαίνεται να ωφελεί, το όφελός της είναι προσωρινό, ενώ η βλάβη που προκαλεί είναι μόνιμη». Σε τούτη τη φράση συνοψίζεται όλη η φιλοσοφία της μη βίας.

Ο Λαός πρέπει να καταλάβει τη δύναμή του. Το μεγαλύτερο πρόβλημα των αυταρχικών κυβερνήσεων είναι ο ειρηνικός λαϊκός ξεσηκωμός. Ακόμη χειρότερα το μεγαλύτερο πρόβλημα τους, είναι η ψήφος. Τρανή απόδειξη η χθεσινές εκλογές στην Ιταλία που οι Ιταλοί ψηφοφόροι τρομοκράτησαν το Γερμανικό επεκτατισμό και τους δορυφόρους του μόνο με την ψήφο τους.

Υ.Γ. Δύο φορές έχει δείξει φόβο ο Γερμανικός επεκτατισμός τα τελευταία χρόνια, εάν δούμε τις δηλώσεις των εκφραστών του. Μία στις εκλογές του καλοκαιριού στην Ελλάδα μην τυχόν και δεν κυβερνήσουν οι εκλεκτοί του και μία εχθές στις Ιταλικές εκλογές για τον ίδιο λόγο. Τι μεγαλύτερη απόδειξη από τη δύναμη του Λαού και της ψήφου απέναντι στην όποια βία;

* Ο Στάθης Διομήδης είναι αρθρογράφος, με σπουδές στον Ευρωπαϊκό πολιτισμό, εθελοντής διασώστης, αλλά και συντονιστής της εθελοντικής ομάδας ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα